Ga naar hoofdinhoud

Veulens zwaargewond door vuurwerk

In een weiland in de buurt van Oldenzaal zijn woensdag meerdere veulens gewond geraakt nadat ze op hol sloegen door vuurwerk. Dat vuurwerk werd door drie  jongens in het weiland gegooid. Ze zijn door de woedende eigenaar staande gehouden en aan de politie overhandigd.

Het incident gebeurde nadat de paarden en veulens net weer waren teruggeplaatst in het weiland. De eigenaren hadden de dieren al in december weggehaald, omdat er in en om de weilanden al wekenlang illegaal vuurwerk werd afgestoken. Woensdag 3 januari leek de kust veilig totdat rond vier uur ’s middags een enorme knal klonk. De veulens raakten totaal in paniek, botsen tegen een hek en sloegen over de kop.

Ernstige verwondingen

De drie jongens gingen er vervolgens vandoor maar werden achterhaald door de eigenaar van de paarden. De jongens zijn door de politie meegenomen. In de bosjes vond de eigenaar nog een rugzak vol illegaal vuurwerk. De veulens zijn er slecht aan toe. Ze hebben gezwollen kniegewrichten en open wonden aan de voorbenen. De dierenarts is ingeschakeld, maar kan nog geen uitsluitsel kunnen geven over eventuele gevolgen van de verwondingen.

Dierenmishandeling

Woedend zijn ze, de eigenaren van de dieren, Ingeborg en Frank Schreur. “Dit is pure dierenmishandeling. We weten nog niet hoe groot de schade is, omdat er nog geen röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt.” vertelt Ingeborg. “De zwellingen in de voorbenen moeten eerst afnemen. Dat duurt ongeveer drie weken. Dan weten we dus pas of het goedkomt. En dat allemaal door vuurwerk. Vreselijk.” De veulens zijn pas acht maanden oud en komen uit goede bloedlijnen. De familie is actief in de dressuursport en met het oog op de wedstrijdambities zijn ze bedoeld voor de topsport. Het is nu onduidelijk hoe de toekomst eruit gaat zien van de paarden.

Bron: Horses.nl/Tubantia

4 reacties op “Veulens zwaargewond door vuurwerk

 • marc

  bizar. en het is allemaal nog niet erg genoeg allemaal. want vuurwerk verbod vanuit politiek? nee dat durft men niet. Hulde aan CU die een verbod in ieder geval nog benoemt. De idiote werkelijkheid is echter dat politiek haar ogen probeert te sluiten. Sterkte met jullie paarden.

 • Nen Maris

  Vreselijk dat did jongens toch het vuurwerk hebben
  afgestoken op 3 Januarie!
  Ik hoop van harte dat ze hun verdiende straf krijgen in dd vorm van een grote geldboete!
  SVP verbied vuurwerk volgend jaar!!!!

 • J.

  Tja, vuurwerk afsteken en carbidschieten is bijna heilig in dit land.
  Wanneer is het mensen- en dierenleed en de schade en rommel een keer genoeg voor een verbod? Wat moet er gebeuren waardoor deze waanzin aan het eind van elk jaar verboden wordt?
  Dezelfde boer die bij Defensie een schadevergoeding vangt voor helikopters boven de koeienstal, staat op oudjaarsdag vrolijk de hele dag carbid te knallen naast dezelfde stal! En de hele buurt dreunt mee, terwijl paarden verplaatst en in pension moeten en andere beesten gek worden van angst en niet weten waar ze het zoeken moeten. Politie rijdt langs terwijl een enorme explosie de melkbusdeksels over de provinciale weg jaagt en doet helemaal niets.

  Maar de traditie is zo leuk, en oh wee als je er wat van zegt.

 • Bertine

  Het schijnt dat dit land vol dierenliefhebbers zit. Tot de feestdagen. Dan breekt de hel los, en de beestjes moeten zelf maar zien hoe ze erdoor komen. Wij blijven altijd bij de paarden en proberen er kalm en rustig uit te zien, wat helpt tegen algemene paniek. Gelukkig zijn onze paarden wel gewend aan geknal, omdat de EOD in onze omgeving regelmatig iets laat ontploffen, dus dat kennen ze. Maar al die vlammen in de lucht zien ze aan voor bosbrand of zo, dus dan is het oppassen. Wij hebben geen jaarlinggroepen, zodat de jongere paarden het leren van de oudere, die stabieler zijn. Overigens hoop ik, dat ze de stommelingen wel vinden, zodat de schade op iemand verhaald kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook