Ga naar hoofdinhoud

‘Wolf welkom in Nederland’, in Duitsland twee jaarlingen dood gevonden

De meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat de wolf welkom is in Nederland. Dat is een van de vandaag gepubliceerde conclusies van een onderzoek in opdracht van minister Schouten. Ondertussen komt uit Duitsland vandaag ook een bericht dat twee jaarlingen vrijwel zeker door een wolf zijn doodgebeten.

Volgens onderzoeksbureau Motivaction staat 57 procent van de Nederlanders positief tegenover hervestiging van de wolf in Nederland. Dat is een stijging ten opzichte van 2012 (45 procent). Toen waren er nog geen wolven in Nederland gesignaleerd. Sinds 2015 zijn er verschillende wolven in Nederland waargenomen en vorig jaar was het eerste ‘gevestigde wolvenpaar’ een feit. 65 procent ziet de wolf als ongevaarlijk en de meeste Nederlanders zullen een natuurgebied niet mijden als ze weten dat ze daar een wolf kunnen tegenkomen. 

Vervolgonderzoek

Er komt nog wel een vervolgonderzoek. De afgelopen tijd was er veel aandacht voor een wolf in Noord-Brabant, die tientallen schapen heeft doodgebeten. De minister wil weten of die incidenten invloed hebben op het draagvlak. Schouten wil bekijken of de overlast verder moet worden beperkt, “met inachtneming van de beschermde status van de wolf”.

Naar bericht uit Duitsland

Volgens het onderzoek vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat de wolf welkom is en ondertussen komt vandaag ook een naar bericht uit Duitsland binnen: in de gemeente Nienburg in Nedersaksen zijn twee jaarlingen dood gevonden. De paarden stonden in een kudde van 10 dieren, die onlangs ’s nacht uitgebroken waren uit de wei. Vervolgens werd één jaarling opengereten teruggevonden in de wei en een tweede bleef in eerste instantie vermist. Dit jaarling werd later dood gevonden in een sloot.

99,9% zeker werk van een wolf

Volgens de website dieharke.de is het 99,9% zeker het werk van wolven. Op dit moment worden de kadavers onderzocht om te onderzoeken of het daadwerkelijk, laten de lokale overheden weten op navraag van St. Georg.

FN maakt statement

De FN, de Duitse paardensport- en fokkerijkoepel, heeft een duidelijke mening over de terugkeer van de wolf in Duitsland: die mag niet plaatsvinden als het ten koste gaat van landbouw- en huisdieren.

Bron: Horses.nl/NOS/St.Georg/DieHarke/FN

4 reacties op “‘Wolf welkom in Nederland’, in Duitsland twee jaarlingen dood gevonden

 • jan jonas

  Wolf minnend Nederland gaat het moeilijk krijgen. Friesland heeft als eerste provincie de wolf de wacht heeft aangezegd. Nu zijn het nog enkelingen, maar als er genoeg voedsel (prooien) voor handen is ontstaan er roedels die dan ook door het beleid beschermt moeten worden. Boeren en fokkers van paarden gaan hun dieren binnen houden en dan is de mens aan de beurt zoals dat regelmatig ’s winters in oost Europa plaats vindt want die dieren (hoe mooi ze ook zijn) moeten toch jagen om te eten. Wanneer genoeg voedsel voor handen is zullen de aantallen toenemen. Zo is dat in de natuur geregeld, vooral als wij het wel heel makkelijk voor deze dieren maken.

 • Conrad Beck

  Als het wolfsbelijd net zo goed wordt als dat in de Oostvaarderse Plassen, dan komt nog veel leed op ons toe! Hier in Duitsland is het ten dele ook een catastrofe, en dat terwijl er in Duitsland (vooral in het oosten) duidelijk meer plaats is als in het dichtbevolkte Nederland…

 • family

  Onze voorouders hebben de wolf niet voor niets verdreven. En toen was er nog veel meer ruimte in Nederland dan nu het geval is.
  Mensen hebben niet door dat de wolf gewoon een gevaarlijk roofdier is!

 • Jacqueline

  Waarom staan er nog bordjes in het bos verboden voor loslopende honden als het zo goed is dat herten reeen en andere dieren opgegeten worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook