Ga naar hoofdinhoud

Draver ‘Us Derek’ is niet meer

Derek Buitenzorg. Foto: Facebook Derek Buitenzorg.

De bekende draver Derek Buitenzorg is overleden. Dat zegt Hans Sinnige van de drafbaan in Wolvega tegen Omrop Fryslân. Derek werd bekend nadat hij in 2011 gered werd van de slacht, maar volgens Sinnige is hij daar nu toch beland. Derek werd als jong paard gekocht door verslaggever Gerrit de Boer en zijn collega's van de sportredactie van Omrop Fryslân. Hij kreeg een eigen realityserie en won in totaal 10.000 euro aan prijzengeld.

Het paard kreeg een eigen realitysoap in een sportprogramma op televisie: Us Derek. Met de aankoop van het paard kon Omrop Fryslân het reilen en zeilen in de paardensport van dichtbij laten zien, van trainingen tot tandarts en zelfs de castratie, hetgeen de Friese verslaggever een beetje te gortig werd. Derek kreeg een eigen glossy, op fandagen wilde iedereen met hem op de foto en de band Die Twa maakte een kerstlied over hem.

Verkocht als rijpaard

Naar zijn draverscarrière werd Derek verkocht als rijpaard, maar dat was kennelijk geen succes en hij werd naar verluidt meermaals doorverkocht. Uiteindelijk is hij volgens Sinnige voor 700 euro verkocht door zijn laatste eigenaar. “Dan weten we het wel. Dan is het de slacht,” zegt hij. “Normaal was Derek geen jaar oud geworden. Nu heeft hij twee koersen gewonnen, en een eigen soap gehad. Ik ken genoeg paarden die die mazzel niet hebben.” Of Derek daadwerkelijk naar de slacht is of dat dit alleen gebaseerd is op zijn verkoopprijs, blijft een beetje onduidelijk. Op zijn eigen Facebookpagina is in elk geval sinds november 2020 niets meer gepost.

Bron: Omrop Fryslân (volg link voor video’s) / Facebook

9 reacties op “Draver ‘Us Derek’ is niet meer

 • hoe je het ook went of keert, uiteindelijk beland een paard daar. Of en dat zie ik vaak een paard wat in principe “total loss “is, word nog tot mischien wel tot 30 jaar op de been gehouden, wat bijna een hypotheek kost en is er alsnog een drama om dat er afscheid moet worden genomen.

 • Janine

  Afscheid nemen kan ook op een andere manier. Laat het inslapen in zijn vertrouwde omgeving. Zoals ik het lees hebben veel mensen plezier gehad met dit paard of hebben er geld aan verdiend. Moet het dan in het slachthuis eindigen?

 • Zolang zogenaamde paardenliefde eindigt in kapotgereden paarden naar de slacht, desnoods in een ver buitenland, kun je jezelf geen paardenliefhebber noemen. Dan ben je een gebruiker en geef je activisten alle reden om te pleiten voor verboden.

 • Raaf

  Het interesseert het paard geen drol of hij een eigen soap heeft gehad, of harddraverijen heeft gewonnen. Een paard zal niet denken; Fijn, ben ik toch nog mooi bijna 13 jaar oud geworden. Hoe je het ook went of keert, het paard is gebruikt en afgedankt. Met een beetje mazzel heeft hij een goed schot door de kop gehad, maar de nazorg van dit dier had veel en veel zorgvuldiger moeten zijn. Dit verhaal is te triest voor woorden. Rip. Derek.

 • jehannes andela

  hoofd..!

 • Anita

  Nou verslaggever Gerrit de Boer en zijn collega’s van de sportredactie van Omrop Fryslân jullie kunnen jullie op de borst slaan ! Bahbah !

 • Gretha

  Het is niet eens zeker dat Derek bij de slager terecht gekomen is , het is maar een aanname omdat hij voor 700 euro verkocht is. Nou , dat gaat een slager echt niet betalen!

 • Raaf

  @Gretha. Feitelijk kan hij beter bij de slager zijn terecht gekomen dan weer!! Bij de een of ander die denkt het paard te redden. De mens is er zelf vaak van overtuigd de aangewezen persoon te zijn om een dier te redden. En wat is er nou een mooier verhaal dan te zeggen dat jij “ Us Derek “ op stal hebt staan? Voor het gemak wordt vaak vergeten of we de juiste kennis en kunde in huis hebben. Ook voor langere termijn. Zijn carrière als drafpaard was niet heel erg succesvol, zijn carrière als rijpaard al zeker niet. Dit was gewoon een grote publiciteitsstunt met een paard als middelpunt. Diep triest!! En op geen enkele manier goed te praten. De enige die in mijn ogen om het dier gaf was de dame die mee ging als zijn verzorgster. En ook die liet hem in de steek.

 • Renee van Dam

  Te triest zo respectloos en onverschillig wordt omgegaan met dieren, in dit geval het paard Derek. Nadat allerlei mensen op diverse manieren plezier heeft gehad (en geld heeft verdiend) van dit mooie dier , wordt het afgedankt en afgeslacht. Shame! Shame! Shame!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.