Ga naar hoofdinhoud

Fjordenmerrie ontfermt zich over verdwaald kalfje

Foto: Instagram Ilona Noorlander

Een heckrundkalfje dat de kudde was kwijtgeraakt zocht zijn toevlucht bij een Fjordenmerrie die zich vervolgens over het diertje ontfermde. Boswachter Ilona Noorlander van Staatsbosbeheer stond verbaasd te kijken toen ze dit bijzondere tafereeltje zag op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

In het uitgestrekte natuurgebied Slikken van Flakkee leven zowel heckrunderen als Fjorden naast elkaar. De moeder van het kalfje is waarschijnlijk op zoek gegaan naar een drinkplaats waarbij normaal gesproken het kalfje blijft liggen. Dit kalfje van een dag of twee oud is echter gaan dwalen en daarbij zijn moeder uit het oog verloren. Vervolgens zag het de paarden en sloot het zich aan bij de Fjordenmerrie.

Bijzonder tafereeltje

Volgens boswachter Ilona Noorlander die de kudde beheert, is het een vrij uitzonderlijke situatie. “Meestal houden de paarden zo’n kalf op afstand, ze accepteren het niet, maar deze oude merrie vond het allemaal wel best dat hij bij haar bleef. Heel bijzonder.’’, aldus Noorlander die foto’s maakte van dit bijzondere tafereeltje.

Herenigd

Toen een willekeurige groep koeien er aan kwam, werden de merrie en het kalfje gescheiden. Het kalfje sloot zich aan bij de rest en probeerde stiekem bij een van de koeien te drinken, wat mislukte omdat deze geen kalfje had. De boswachter zag dat een van de koeien een groot uier had en dacht dat moet de moeder zijn. Uit veiligheidsoverwegingen werd met behulp van de auto de koe van de rest van de kudde gescheiden, zodat de twee weer bij elkaar konden worden gebracht. Even leek het erop dat de moeder nog geen zin had in de hereniging, maar uiteindelijk herkende de koe haar kalf en zijn moeder en kind weer herenigd. Eind goed, al goed.

View this post on Instagram

Soms beland je precies in een bijzonder moment in het kuddeleven… Tussen een klein clubje paarden valt je oog op iets, er klopt hier iets niet 🤔 Dit piepjonge kalf was afgedwaald van haar eigen familie en had een oudere merrie gevonden die lief voor hem was. Het kalf volgde de merrie waar zij ging. Voor het plaatje leuk, maar dit moest natuurlijk niet zo blijven. De paarden trekken zomaar een heel stuk verder terwijl de runderen meer hun vaste plek in het gebied hebben. Door mijn aanwezigheid trok ik de aandacht van een deel van de echte familie van het kalf. Zij kwamen poolshoogte nemen bij de paarden en scheidden het kalf weer van de merrie (ik volgde dit op ruime afstand). Het kalf was niet zo moeilijk en accepteerde de koe die zich over hem ontfermde direct als nieuwe moeder. Alleen, waar is die goed gevulde melkbar?? (foto 3) Een andere koe had wel smakelijke melk. Niet zijn moeder maar als je het stiekem doet valt er best iets pikken (foto 4). De paarden trokken rustig verder en ondertussen had ik de echte moeder gevonden in de groep. Nadat ik nog een poosje toekeken had hoe het kalf van de ene stier naar de volgende koe drentelde en steeds onder de voet gelopen werd, ben ik toch maar iets gaan sturen om moeder en kalf weer te herenigen (foto 5). Moeder herkende haar kalf maar was er niet zo fel op waardoor het kalf zo weer bij de buurman op zoek ging naar melk. Zucht… voor mij hield het daar wel een beetje op. Net voor ik weg wilde rijden zag ik iets gebeuren waarop ik had gehoopt. Moeder verliet de drukte van de kudde mét haar kalf in haar kielzog. Heel goed moeder! Ga eerst maar eens aan jullie band werken voor je je weer bij de kudde voegt 😀 Vaak komen dit soort dingen vanzelf wel weer goed. Het was wel mooi om mee te maken hoe de runderen het kalf van de paarden scheidden terwijl de moeder toen nog niet eens bij dat clubje runderen was. Moeder koe had nog wel wat werk te doen in het aansterken van hun band. Ik hoop dat ze daar inmiddels goed in geslaagd is 😎 #enzeleefdennoglangengelukkig #slikkenvanflakkee #heckrunderen #fjordenpaarden #kuddeleven #Staatsbosbeheer

A post shared by Boswachter Ilona (@ilona_noorlander) on

Bron: Horses.nl/Instagram/AD

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook