Ga naar hoofdinhoud

FNV wil cao voor de paardensport

Foto Lonneke Ruesink
Elke dag werken met paarden en pony’s. Wie wil dat nou niet? Paardensport is de zevende populairste sport in Nederland. Een baan in de paardensport is een droom van veel mensen. Maar zo rooskleurig is het volgens de FNV niet altijd. "Je moet hard werken, in stoffige stallen tegen een minimaal salaris. De FNV vindt dat daar verandering in moet komen." Daarom wil de vakbond een cao voor de paardensport en is een petitie gestart.

“De paarden en hun eigenaren kennen en vertrouwen jou. En je bent er verantwoordelijk voor dat het goed gaat met de (kostbare) paarden. Er gaat veel geld om in de paardensport. Toch kent deze sector geen cao en krijg jij maar een minimumloon. Sommige werkgevers vinden dat je al genoeg beloning krijgt, als je met paarden mag werken. Zij vinden dat je bevoorrecht bent. De FNV wil dat werknemers in de paardensport onder een cao gaan vallen. Hiermee krijg je recht op een fatsoenlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden”, aldus de FNV.

Petitie

“Wij werken samen aan een sterke FNV in de paardenstal. Samen met actieve kaderleden komen wij op voor jouw belang. Voor jouw salaris, betere arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkvloer. Vind jij dat ook belangrijk? Teken onze petitie voor een cao voor de paardensport.”

Klik hier voor de petitie

Bron: FNV

7 reacties op “FNV wil cao voor de paardensport

 • Engelberg

  Het resultaat zal zijn dat er veel werknemers uit het buitenland gehaald zullen worden.En anderen zullen aangespoord worden ZZP’er te worden. Inderdaad worden veel mensen onderbetaald in de paarden en daar mag zeker wat aan veranderen. Maar een CAO gaat wel een stap te ver. Vooral de arbeidsvoorwaarden zullen een struikelblok vormen want in de paarden werken is niet van 8 -5 en van maandag-vrijdag.

 • NielsMats

  @ dat kan wel zijn maar sommige bedrijven maken het echt te bont en gaat het op moderne slavernij lijken.
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd welk percentage van de studenten paardenhouderij 5 jaar na het behalen van het diploma nog in de paardensector werken.

 • Brigitte de Graaf

  Niets mis mee om de mogelijkheden te onderzoeken.
  Het is een volwaardige bedrijfssector geworden.

 • marcel dufour

  Dan gaan heel veel manege’s hun deuren moeten sluiten want dat zal voor velen van hen de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

 • Claas

  Ik begon heel jong aan Deurne met volledige inzet. Na jaren hard werken bleek mijn rug kapot te zijn. Te jong overbelast. Vroege discopathie, stenose, hernia. Terwijl ik van nature best stevig in elkaar zit. Als er enige vorm van controle zou zijn geweest, zou ik nu minder pijn hebben. Dus ben ik helemaal voor. Als alle bedrijven er aan mee moeten doen, wordt het normaal om zuinig op je personeel te zijn net als in andere branches het geval is.

 • Fred

  Iedere werknemer moet beschermt worden tegen uitbuiting. Als dit gaat lijden tot sluiting van bedrijven dan is dit niet anders. Dan is de ruitersport een afspiegeling van mismanagement.
  Veel houders van paarden hebben geld genoeg en zijn allemaal instaat hun werknemers redelijk te betalen. De Wetgever heeft hierin een belangrijke taak. Werken in de paardensport mag niet tot slavernij raken

 • Dick de Jong

  @Marcel, sorry maar dst is echt een drogreden om misstanden maar toe te laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook