Ga naar hoofdinhoud

Gedoe over subsidie paardenraces Maliebaan, is welzijn in gevaar?

De gemeente Utrecht heeft een subsidieaanvraag voor een paardenrace op de Maliebaan afgewezen omdat dieren niet gebruikt zouden moeten worden op evenementen. De organisatie, de Diergeneeskundige Studenten Kring, is teleurgesteld in dit besluit en maakt bezwaar.

Voor liefhebbers van paardenraces is de wedstrijd op de Maliebaan een hoogtepunt. De wedstrijd wordt georganiseerd ter ere van het lustrum van Diergeneeskundige Studenten Kring en werd ook tijdens eerdere lustra georganiseerd.

‘Uit voorzorg’ geweigerd

De organisatie heeft subsidie aangevraagd voor de kortebaandraverij maar de gemeente Utrecht heeft die ‘uit voorzorg’ geweigerd omdat “onvoldoende duidelijk is of bij deze kortebaandraverij het welzijn van de paarden is gewaarborgd.” Ook de Dierenbescherming heeft laten weten dat het evenement “in strijd is met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier: het geeft blijk van weinig respect en degradeert het dier tot spelobject.”

Nota Dierenwelzijn

De gemeente Utrecht heeft sinds 2019 nieuw beleid, de nota Dierenwelzijn, waarin ook staat dat de gemeente invloed wil uitoefenen op evenementen waar dieren worden gebruikt.

Bezwaar

Nu staat de paardenrace dus op de tocht. De Diergeneeskundige Studenten Kring laat weten teleurgesteld te zijn en gaat bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Ze hebben de subsidie namelijk wel nodig voor de race. Het gemeentebestuur schrijft nu al dat de subsidieregels en de nota Dierenwelzijn “onvoldoende grond bieden om de subsidie af te wijzen, omdat paardenraces hierin niet als specifieke afwijzingsgrond worden genoemd”.

Uitkomst afwachten

De gemeente schrijft daar verder over: “We onderzoeken hoe we ons bestaande beleid rondom dierenwelzijn bij subsidieverlening juridisch beter kunnen borgen.” Ook kan de aanvraag voor de evenementenvergunning moeilijk geweigerd worden, omdat de activiteit niet in strijd is met de regels.” Het is dus nog even afwachten wat de uiteindelijke uitkomst gaat zijn.

Reactie Diergeneeskundige Studenten Kring

“De focus van de Maliebaandag ligt op de drafsport en kortebaandraverij. Vanuit de Diergeneeskundige Studenten Kring willen we dit evenement gebruiken om de dialoog te starten rond deze sport, en om meer bewustzijn creëren over alles wat hierbij komt kijken. De focus van deze dag zal dan ook educatie zijn, waarbij onder andere lezingen zullen worden georganiseerd over de wetenschap die bij deze sport komt kijken en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Dit is dan ook de reden dat wij de subsidie graag willen ontvangen.”

Kloof wetenschap en maatschappij

“Op een dag als deze kun je namelijk bij uitstek de kloof tussen de wetenschap en de maatschappij overbruggen. Daarnaast wordt het dierenwelzijn van de paarden zelf nauwlettend in de gaten gehouden door verschillende experts die hier tijdens de Maliebaandag op toezien.”

Bron: DUIC

3 reacties op “Gedoe over subsidie paardenraces Maliebaan, is welzijn in gevaar?

 • Jan Jonas

  Dat krijg je als mensen gaan beslissen over anderen. terwijl zij van het hele evenement niets snappen. Gemeenten geven wel vaker subsidie aan organisaties, waar van wij (gewone mensen) het doel niet snappen. Paardenrace is niet het probleem
  (immers het paard is allang een gebruiksdier geworden) zo hebben wij de paarden gefokt. Als dit wordt afgewezen, moeten wij het houden en fokken ook van paarden ook niet meer subsidiëren.

 • Peter

  Slaat echt helemaal nergens op. Ik woon in Utrecht en kom al jaren op de kortebaan wedstrijd op de Maliebaan.de gemeente heeft wel andere dingen waar ze beter overna moeten denken qua subsidie.
  Als je ziet hoe alles geregeld is hoe er met de dieren op en om het evenement omgegaan word, gewoon goed en niets dieronvriendelijk.
  De diergeneeskunde studenten kring heeft in hun studie zoveel te maken met dierenwelzijn.als dit niet kon werd het echt niet door hun georganiseerd.

 • Jan Peutz

  Wat is dat toch bijzonder jammer! In 1982 mocht ik de eerste Kortebaandraverij op de Maliebaan organiseren als laatste jaars Diergeneeskunde student.
  Aanvankelijk was het gemeentebestuur van Utrecht terughoudend bij de vergunningverlening maar wij wisten de toenmalig burgemeester mevrouw Vos van Gortel enthousiast te krijgen. Ook haar vriendschap met Agterberg senior, inderdaad van de bodems, gaf een positieve vibe. De Maliebaandag 1982 was een fantastisch succes. Studenten burgers dierenliefhebbers de paarden hebben genoten. De kranten waren lovend!! De start was geweldig en daarom wordt iedere 5 jaar dit succesnummer herhaald tot op de dag van vandaag.Overal in het land worden heden ten dage nog Kortebaanwedstrijden georganiseerd. Het samenspel van mens en dier is geweldig om naar te kijken en zelf uit te oefenen. Jammer dat er tegenwoordig mensen zijn die dat licht niet meer bij anderen in het water kunnen zien schijnen. Begrijp en heb respect dat er in de samenleving nieuwe gedachten zich ontwikkelen maar er is veel onschuldig vermaak dat tegen die achtergrond echt niet hoeft te verdwijnen. Gemeente Utrecht kom over de brug. Met de Maliebaandag heeft u een sociaal en hippisch pareltje binnen uw gemeentegrenzen! Ik kijk er naar uit!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook