Ga naar hoofdinhoud

Gemeente plant esdoorns naast paardenwei

Gemeente Westerwolde heeft naast de weide van de stal van Bastiaan de Recht en Amber Koppen jonge esdoorns geplant. In mei 2019 riep LTO gemeentes nog op om te helpen de kans op vergiftiging door esdoorns te verkleinen.

In de bladeren en zaailingen van esdoorns kan een schimmel zitten die atypische myopathie kan veroorzaken als een paard de bladeren of zaailingen eet. In veel gevallen is deze ziekte dodelijk.

Meer diversiteit

Amber Koppen vertelt aan Dagblad van het Noorden dat ze eerst niet wist om wat voor bomen het ging, maar er door iemand op gewezen werd dat het esdoorns zijn. Het stel heeft contact opgenomen met de gemeente en die beargumenteerde de keuze voor de esdoorns als ‘we willen meer diversiteit in het bomenbestand’. Ook wist de gemeente te vertellen dat ze zelf de bladeren op moesten ruimen uit de wei.

Bomen vervangen

Inmiddels hebben de wethouders van gemeente Westerwolde er intern overleg over gehad. Uit het overleg kwam dat er overlegd gaat worden met de stalhouders en eventueel een ander soort bomen wordt geplaatst.

Bron: Horses.nl/Dagblad van het Noorden

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Gemeente plant esdoorns naast paardenwei

 • Jan Jonas

  Overheden spannen hun paarden achter de wagen in plaats voor de wagen . Eerst het jakobskruiskruid uit zaaien in de bermen, waardoor later bleek, verwaaijing naar grasland en natuurgebieden plaats vond. Gras eters kunnen met het eten hiervan dit kruid ziek worden. Nu is het de beurt met esdoorn. Paarden kunnen zeer ernstig ziek worden wanneer zij hiervan eten. Blijkbaar hebben overheden een andere agenda en is er weinig ruimte voor communicatie.
  Niet alleen de gemeente Zuidwolde heeft deze beleidsfout gemaakt, ook andere gemeenten hebben deze verkeerde agenda.

 • Caroline

  Het welzijn van dieren is ondergeschikt aan diversiteit in beplanting? Wanneer gaan we weer ons gezond verstand gebruiken?

 • Els Cooremans

  Gaan zeook voor de schade opdraaien die de bomen en het Sint Jacobskruid veroorzaken. I don’t think so … wij hebben 2 paarden verloren door aangeplante esdoorns.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook