Ga naar hoofdinhoud

Isabell Werth gaat door met hoedjesdiscussie: ‘We zijn niet dom’

Isabell Werth met Weihegold OLD Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op 23 november vergadert de FEI en Isabell Werth hoopt nog steeds dat de internationale paardensportfederatie het over de hoedjes-petitie wil hebben, die ze samen met zo'n 150 andere internationale dressuurruiters inbracht. Op 1 januari 2021 worden caps overal verplicht en zijn traditionele dressuurhoedjes niet meer toegestaan. "We willen als volwassen mensen de vrijheid om te kiezen" zegt Werth.

Eerder werd al duidelijk dat de petitie veel te laat was ingediend. De ruiters vragen in hun petitie om de mogelijkheid om in de ring tijdens hun proef op Grand Prix niveau een dressuurhoed te mogen dragen. Bij het losrijden en in de prijsuitreiking vinden ze een cap geen probleem.

‘Populistisch’

“Ik ben totaal verbaasd over de discussies die de petitie op gang bracht. Het gaat niet om een ​​helm of cap of om het veiligheidsaspect. Als volwassen en ervaren dressuurruiter gaat het om keuzevrijheid” stelt de Duitse in een reactie aan de website Dressursport Deutschland. Werth noemt de discussie die ontstaan is ‘populistisch’: “We zijn niet ouderwets, noch dom of idioot, en we zijn ook niet tegen caps, we willen alleen de vrijheid om te kiezen of je tijdens een Grand Prixproef een helm of een dressuurhoed draagt.”

“Er is nog nooit een ongeval geweest bij een internationale Grand Prix of een dressuurkampioenschap… nu lijkt het ineens alsof dressuur één van de gevaarlijkste sporten ter wereld is. Alleen senioren ouder dan 18 jaar zouden de keuze moeten krijgen.”

Rolmodel?

Werth: “Het argument dat wij rolmodellen zijn vind ik ook een pseudo-argument. Die rolmodelfunctie wordt niet aangetast want voor de ruiters onder de 18 blijft er een helmplicht. Net als voor iedereen bij de warming up en de prijsuitreiking. Het wordt haast grappig als je bedenkt dat er bij reining en voltige helemaal geen caps zijn. Het gaat erom dat wij als volwassenen het vermogen hebben om zelf te beslissen. Kortom: we willen dat het blijft zoals het was.”

Bron: Dressursport Deutschland / Horses.nl

 

Hoedjespetitie te laat, cap verplicht per 1 januari

Internationale topruiters willen dressuurhoedje behouden

 

9 reacties op “Isabell Werth gaat door met hoedjesdiscussie: ‘We zijn niet dom’

 • Jessica

  Ik vind het prima dat ze een hoedje willen dragen als ze dan ook zelf het gehele risico nemen en hun ziekenhuis en verpleegkosten betalen als ze hersenletsel oplopen door een ongeluk. Er zijn caps, dat is niet voor niets. De regels voor caps zijn er om te zorgen dat eventueel letsel zo beperkt mogelijk blijft. Als je daar niet voor kiest moet je ook zelf de verantwoording nemen om voor de gevolgen op te draaien. En niet van andermans belasting centen de zorg willen hebben. Het is al erg genoeg dat er ongelukken gebeuren en zelfs met cap ben je niet gegarandeerd dat het goed gaat maar je kan wel zoveel mogelijk doen om te zorgen dat een ongeluk niet erger uitpakt dan het hoeft. En ja als je op Olympisch nivo rijdt behoor je een voorbeeld voor anderen te zijn! Punt uit.

 • R. Smeenk

  Beste Jessica,

  Als je zo redeneert dan ook bodyprotector, airbagvest, gebitsbeschermer en dergelijke ook verplichten dan toch? Ik neem aan dat je zelf dan ook met alle beschikbare veiligheidsmiddelen rijdt? Oh of misschien nog beter, helemaal niet meer op een paard gaan zitten! Brengt toch risico’s met zich mee en die mogelijke gevolgen moeten dan door andermans belastingcenten betaald worden.

 • Alexandra

  Wel grappig dat enige jaren geleden Isabel werd gesponsord door een helm merk en dat ze toen pleitte dat iedereen een helm moest dragen…………………..ben zelf trouwens wel voor vrije keuze boven de 18…………………………….

 • J

  Ben het helemaal met Isabell eens, vooral het argument over de voltige en western vind ik een hele goede. Ik kan me niets een ongeluk tijdens een Grand Prix proef herinneren. Wel bij de prijsuitreiking maar daar is nu een cap verplicht.

  Bij voltige zijn wel regelmatig valpartijen en daar dragen zelfs de allerkleinsten geen cap! Als het dan echt om veiligheid en voorkomen van letsel gaat waarom wordt hier dan niets aan gedaan?

  Laat volwassen professionals zelf de keuze maken en houd de verplichting tot 18 jaar.

 • Sjak Arts

  Isabell heeft volkomen gelijk. Als volwassen GP ruiters met een hoed willen rijden moeten ze die keuze blijven houden. Dit maakt de dressuursport absoluut niet onveiliger. Als de FEI de sport veiliger wil maken moeten ze happy athletes in de ring top prioriteit geven!
  Bij reining mag wel enkel een hoed. Het bij de GP dan verbieden is je reinste willekeur. De waan van de dag regeert! Dit terwijl ze tov het welzijn van het paard er volstrekt ondermaatse regels op na houden die ze bovendien niet eens wensen te handhaven.
  Laat ze zich daar druk over maken ipv met regels komen die substantieel niets toevoegen.
  Los van het hierboven genoemde hoort bij een slipjas een hoge hoed en geen platte pet. Ook een stropdas hoort niet bij dit tenue.
  Maar ja, dat is de trend; veranderen om het veranderen. Heel vaak is er dan van een verbetering geen sprake.

 • marcel dufour

  In de zomer heb ik helemaal geen trek in zo’n helm op mijn hoofd als ik heerlijk met de motor aan het toeren ben.

  “We willen als volwassen mensen de vrijheid om te kiezen”

  #DommerKanNiet

 • Johan D.

  Kom op zeg, die hoedjes zijn zó 1880! Ze hoeven er niet bij te lopen als wielrenners, maar ietsje vlottere kleding zou geen kwaad kunnen. Gewoon iedereen een hedendaagse veiligheidshelm. Klaar.

 • eddy crul

  Eigenlijk valt er hier niet meer over te discuteren. De neptop van de dressuur is te laat met hun petitie en deze kan dus niet meer behandeld worden. Reglement is reglement. Ook al denken ze dat ze de baas zijn in de federatie, het reglement geldt ook voor hun. Ben nu benieuwd hoe dit gaat aflopen. Gokje…Ze krijgen tegen alle logica in hun zin. vr gr ec

 • Susan

  Idd moet jezelf de vrijheid houden om te beslissen wat je wilt dragen. Anders moet het voor ALLE takken van de paardensport verplicht worden.
  Dit is een hele inconsequente en discriminerende regel op deze manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook