Ga naar hoofdinhoud

NVWA gaat strikter toezien op registratieplicht paarden

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan nadrukkelijker toezien op de identificatie- en registratieverplichtingen die gelden voor de houders van paarden, pony's en andere 'paardachtigen'. Redenen voor strikter toezicht op de naleving van dit I&R beleid ligt onder meer in de noodzakelijke tracering bij dierziekten.

Sinds vorig jaar (21 april 2021) is er voor houders van paardachtigen een aanscherping van het identificatie & registratiebeleid. Deze aanscherping is een verplichting vanuit Europese wetgeving, waardoor snelle tracering bij een uitbraak van een dierziekte mogelijk is. Om deze reden is het nodig om locaties waar paardachtigen gestald staan, in beeld te hebben.

Elke paardachtige moet voorzien zijn van een chip, een (paarden)paspoort en op een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) geregistreerd staan indien de paarden gewoonlijk op dat UBN verblijven.

Eisen

Bent u exploitant van een locatie waar paardachtigen gehouden worden? Dan moet u voldoen aan de volgende eisen:

  • De locatie heeft een UBN-nummer voor paardachtigen;
  • Paardachtigen worden gekoppeld aan dit UBN-nummer (bij verblijf van 30 dagen of langer);
  • Paspoort moet op de locatie waar het paard verblijft, aanwezig zijn;

Documentatieverplichting (lokaal bedrijfsregister) van paardachtigen die langer dan 24 uur aan- of afwezig zijn. Dit bedrijfsregister is vormvrij en mag op papier of elektronisch worden bijgehouden.

Bron: NVWA

7 reacties op “NVWA gaat strikter toezien op registratieplicht paarden

  • Annemarie

    Wat nu als je je paard thuis hebt staan? Moet er dan ook een UBN nummer zijn?

  • Oletta

    Precies, wat is een exploitant. Alleen bedrijven?

  • Jan Jonas

    Europese regels worden lokaal niet uitgevoerd. Oormerken voor slachtdieren is een Europese regel, maar dat geld niet voorpaarden. Ik heb nooit een paard met een oormerk gezien terwijl wij paarden eten. Zo zijn er meer dieren die dat niet hebben. Als ik hoog in de Pyreneeën loop zie ik ook Koeien zonder oormerken. Europese regels zijn voor de Bunne en zijn niet waterdicht, het zijn nog altijd de landen die zijn aangesloten bij de unie die bepalen. Soms lijkt het andersom.

  • Wil liev

    Wie is er dan de eigenaar van het paard, als je de paspoorten (waarin tegenwoordig ook het stamboek papier is opgenomen) bij de stalhouder zijn? Voor de echte eigenaren kan dat problemen geven als de stalhouder kwaad wil.

  • chantal

    Ik ben altijd huiverig voor dit soort dingen! Stel er breekt wel wat uit en ze maken je dieren gewoon af!!
    Hoe de controle gehandhaafd word vraag ik mij ook zeer af.
    Wat waterdicht betreft ben ik onzeker.
    Op het moment gedraagt de wereld zich zo raar………

  • Nav opm Chantal en Jan..het stamboekpapier is niet hetzelfde als het paspoort..je moet dat Stamboekpapier altijd zelf/thuis goed bewaren..het is een eigendomsbewijs ! Daarmee toon je aan de eigenaar te zijn, niet met n paspoort. En bij het stamboek kun je hem laten overschrijven op jouw naam bij aankoop, mr dat is niet verplicht. Het paspoort is maar een Vervoersbewijs en hoort ten alle tijde bij het paard mee te gaan..nr elke weide stal of concours. Het oormerk bij.runderen is de voorloper van het huidige chipnr voor paarden. Registratie wrkt precies hetzelfde. Al 30jr loopt het I&R systeem bij groot vee alleen bij paarden zijn ze nu pas begonnen met verplichting v registratie op locatie. Runderen in natuurgenoeden en de betgen, die er in zomer geboren wrdn hebben een vrijstelling mr zodra ze nr de stal gaan moeten ze ook voldoen aan oormerken. Het werkt goed, heb er jaren gewerkt en ook met dna onderzoek bij runderen voor stamboekregistratie. Bij runderen is veel meer vastgelegd en bekend dan bij paarden nu nog het geval is.

  • Debets

    LS.
    Het vorig jaar intensief geprobeerd door een computer deskundige om deze registratie gedaan te krijgen. ECHT NIET MOGELIJK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.