Ga naar hoofdinhoud

PETA wil dat paardensport geschrapt wordt van Olympische Spelen

Moderne vijfkamp Olympische Spelen Tokio

Eerder deze week werd bekend dat de paardensport uit het vijfkamp van de Olympische Spelen verdwijnt. Dierenrechtorganisatie PETA vindt dat niet genoeg, zij willen dat de paardensport volledig uit het olympische programma wordt geschrapt. "Normen en waarden veranderen en het is tijd dat het IOC dit erkent."

Volgens PETA moeten alle sporten met paarden van de Olympische Spelen verdwijnen, met name de dressuur, het springen en de eventing.

Incident Kim Raisner

Het IOC heeft nog niet gereageerd op de oproep van PETA, maar de FEI reageerde wel. “Het incident in Tokio met coach Kim Raisner, die zijn pupil aanmaande om het paard hard te slaan, heeft helaas een grote impact gekend op de aanvaarding van de paardensport”, aldus een woordvoerder.

Niet alleen vijfkamp

Volgens de FEI draait de paardensport vooral om de unieke band tussen paard en ruiter. Bij het vijfkamp is deze band er niet, omdat atleten hun paard door middel van loting toegewezen krijgen. Toch beperkt het probleem zich volgens PETA niet tot het vijfkamp: “In de eventing moest een paard ingeslapen worden na een val en in de dressuur zagen we een paard met een bloedneus toch voortdoen. Niet één paard zou moeten afzien of sterven voor een gouden medaille.”

Bron: Sporza

6 reacties op “PETA wil dat paardensport geschrapt wordt van Olympische Spelen

 • Dat geen paard zou moeten sterven of erg afzien, ja daarin heeft PETA natuurlijk gelijk. Zo jammer dat die afschuwelijke Kim Raisner alle aandacht krijgt in plaats van b.v. Jessica von Bredeweg-Werndl. Helaas. Drama en fouten zijn het Gróte verdienmodel. Vraag dat maar aan Mark Zuckerberg van Facebook. Maar… de conservatieve houding van velen in de paardenwereld helpt ook niet.

 • Ja deze protesten krijg je als je paarden niet goed voorbereid en verzorgd en de regels aan je laars lapt en dan hebben ze groot gelijk het was afschuwelijk

 • Jan de Vries

  Hier kon je op wachten….dit is alleen te stoppen indien de paardensport op korte termijn een duidelijk, helder en representatief verhaal heeft waarbij dierenwelzijn hoog in het vaandel staat en wordt opgetreden bij misstanden (die helaas nog te vaak voorkomen in alle takken van deze mooie sport)…alleen dan kun je de conservatieve houding met vaak daaraan gekoppeld verdienmodel doorbreken. Dit kost tijd maar ik hoop van harte dat het niet al te laat…

 • jan jonas

  Het zou onverstandig zijn de paarden sport van de Olympische spelen te weren.
  De andere olympische disciplines evenzo de paarden sport hebben een hoog emotionele waarden. Het is daarom verstandig om die instant te houden. Zeggen dat het dierenkwellerij is gaat te ver een dier wat 100 of meer keer sterker is dan de mens kent zijn grenzen. Ga je te ver dan zal ieder dier/mens zich gaan weren ook het paard met grote gevolgen, voorbeelden zijn er genoeg. Ieder sport kent zijn voorbereiding als daaraan wat schort, gaat het fout, bij duur sporten (zoals marathons) vallen ook slachtoffers.

 • Marcel Dufour

  Wat de FEI als allereerste moet doen is luid en duidelijk blijven herhalen dat dit onderdeel van de Vijfkamp niets te maken heeft met paardensport.
  Er wordt ook op geen enkele wijze gereden daar onder regels van de FEI.
  Dus als je de FEI er niet bij betrekt kun je diezelfde FEI ook niets kwalijk nemen.

 • Doortje

  Als de PETA om te beginnen nou eens afreist naar de Oostvaardersplassen……………..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.