Ga naar hoofdinhoud

Ruim duizend paarden en pony’s en drie aanhoudingen op Zuidlaardermarkt

Archieffoto paardenmarkt. Foto: Frederic Chehu / www.arnd.nl

In totaal zijn er 1.023 dieren te koop aangeboden op de Zuidlaardermarkt: 1.005 pony's en paarden en achttien ezels. Dat heeft de burgemeester van Tynaarlo vandaag bekend gemaakt tijdens de persconferentie over de markt. De politie van Noord-Nederland meldde dat zij drie aanhoudingen heeft verricht, waarvan een persoon een pistool bij zich droeg. "Als je dat meeneemt naar de Zuidlaardermarkt, ben je volgens mij niet helemaal goed."

In de nacht stonden er al zevenhonderd paarden op de Brink in het dorp. “Dat was de voorgaande jaren niet zoals dit jaar”, vertelde burgemeester Marcel Thijsen tijdens de persconferentie. Dit jaar wordt de 821ste editie van de grootste paardenmarkt van Europa georganiseerd.

Hervormd met kenners en dierenvrienden

“Vanochtend waren de paardenhandelaren al enthousiast”, zei de burgemeester, die ook op de verandering van de markt inging. “We hebben de Zuidlaardermarkt door de jaren heen langzaam hervormd. Samen met kenners en dierenvrienden.”

Niks te verstoppen

Thijsen is ervan overtuigd dat een paardenmarkt als in Zuidlaren altijd kan blijven bestaan. “De kracht van een markt als deze is de openheid, er valt niks te verstoppen. Als een paard er niet goed uitziet, dan gaat het terug en gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langs bij de handelaar van dienst. Door markten als deze, komt het in de openbaarheid”, stelt hij.

Criticasters

Dus richt hij zich ook tot de criticasters van de paardenmarkt: “Ik heb het vermoeden dat mensen die klagen over markten als deze, veelal uit de Randstad komen. Markten als deze zijn hier heel normaal. Laten we ons niet laten leiden door de waan van de dag, maar door de deskundigheid van bijvoorbeeld een veearts.”

Alles goed gescheiden

Die veearts loopt tevreden over de markt rond. “Vroeger stonden de paarden midden tussen de kramen, was er lawaai en dronken volk. Tegenwoordig is alles goed gescheiden. De beestjes zien er allemaal goed uit. Er is wel eens een keer een opgewonden dier dat beter even van de markt af moet, maar dat is niets bijzonders.”

Drie aanhoudingen

Jan Bert Ulenreef van de politie Noord-Nederland meldde tijdens de persconferentie dat de politie drie aanhoudingen heeft verricht, waarvan een persoon een pistool bij zich droeg. “Als je dat meeneemt naar de Zuidlaardermarkt, ben je volgens mij niet helemaal goed”, zei Ulenreef daarover.

Bron: RTV Drenthe

5 reacties op “Ruim duizend paarden en pony’s en drie aanhoudingen op Zuidlaardermarkt

 • Wil liev

  Ik kom niet uit de Randstad, maar heb wel jarenlang iin de paardenwereld rondgelopen en zelf paarden gehad. Deze markten zijn zo langzamerhand achterhaald. Van de paarden die aangeboden gaat ongeveer 30 % naar de slacht.
  Triest! En dit uit hoofde van folklore.

 • Dat dit nog bestaat. Ongelooflijk
  Welzijn van de dieren wordt hier volgens mij vergeten. Ondanks dat er controle is. Het zijn en blijven handelaren. Die echt niet allemaal het beste voor hebben met de paarden.

 • F.de Heer

  30% naar de slacht? Waar haalt u die weidsheid vandaan?
  Een serieuze misvatting.
  En stel dat dat het geval is,wat is daar dan mis mee?
  Ben u dan voor het nutteloos afspuiten van paarden?
  Op een markt is er gecontroleerde handel.Herkomst van het paard en gaat het paard naar het buitenland dan via de exportpapieren te herleiden waar naar toe. Een dierenarts aanwezig om toezicht te houden.Beter dan alle loze handel op en via Facebook of marktplaats.zonder enige vorm van controle.dus achterhaald? Absoluut niet.

 • Marjolein

  Heeft in mijn belevenis nog minder dan dat het al was met het echte welzijn van dier te maken maar zal ben ik bang zich blijven herhalen als grote publiekstrekker wat blijkbaar boven het welzijn van de dieren staat persoonlijk mag het wat mij betreft per direct stoppen waar is nu die partij van de dieren bijvoorbeeld/ dierenbescherming etc etc of misschien en dan spijt het mij nog meer kunnen zij ook weinig tot niks

 • Fijne paardenmarkt.

  Naar de slacht zullen de mensen de kleine pony’s bedoelen die naar het buitenland gaan. Nou moet je heel wat mesten voor je daar een vriezer vol van hebt, kun je beter een paard nemen en die mesten. Als je er op tegen bent of alleen maar negatief wilt schrijven moet je er ook niet heen gaan. Velen willen even kijken of de beesten het slecht hebben, om maar wat te zeuren. Hier en daar mag een paard wat dikker en langs de hoefsmid maar dan valt het best mee.
  Wat ik erg vind is de honden die verplicht met hun baas maar zo nodig mee moeten. O o o wat hebben die een lol. Omdat de hond niet alleen thuis kan blijven.. nee omdat baasje zo nodig naar de markt moet.. Dan nog één die zijn plas niet kan ophouden en lekker tegen een kraampje plast of uit angst gaat plassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook