Vanaf 1 april 2021 wordt de identificatie en registratie (I&R) van paardachtigen in Nederland een stuk strenger. Dit betekent dat alle paardenhouders moeten registreren welke paarden op zijn of haar terrein worden gehouden. Dit gebeurt in een database die door de overheid wordt beheerd. Eisen rondom strengere I&R systemen zijn al vaker ter discussie gesteld, maar worden nu echt werkelijkheid.
De I&R van paardachtingen – waaronder ook pony’s, ezels en muilezels – is voor alle hobbymatig en professioneel gehouden paarden een Europese verplichting. Alle paarden (behalve veulens jonger dan 6 maanden) moeten over een paardenpaspoort en chip beschikken. Op dit moment wordt nog niet geregistreerd wie de houder of eigenaar van het paard is, maar per 1 april 2021 gaat dit veranderen en komt er een database van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die gaat beheren welke paarden waar gehouden worden.
Inzicht en overzicht
Deze registratieplicht komt er niet zomaar, per 2021 treedt namelijk een nieuwe Europese Diergezondheidsverordening in werking en als onderdeel hiervan moeten alle paardenhouderijen in Nederland worden opgenomen in een door de overheid beheerde centrale database. Alle paarden die op deze houderijen staan, moeten hierin worden ingeschreven om inzicht te geven in het aantal paarden per locatie.
Verantwoordelijkheid
Een houderij kan zelfs een weiland zijn waar een paard langer dan dertig dagen wordt gehouden, dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Alle verantwoordelijkheid hiervoor rust op de schouders van de paardenhouder. Dit is belangrijk om in de toekomst een beter overzicht te hebben bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte zoals de Afrikaanse Paardenpest. De ondernemer is vanaf dat moment dus verplicht een administratie van de aanwezige paarden op het bedrijf bij de RVO bij te houden. Voor paarden die tijdelijk niet op het bedrijf aanwezig zijn, dient een lokale administratie te worden bijgehouden.
Lokale administratie
In het online systeem van de RVO hoeven geen tijdelijke verplaatsingen bij gehouden te worden als een paard bijvoorbeeld op buitenrit gaat, buiten de deur traint, op wedstrijd gaat of minder dan 90 dagen op een dekstation staat. Dit moet echter wel in de eigen lokale administratie bijgehouden worden, voor het geval er een controle komt en de ondernemer moet kunnen verklaren waar alle paarden zich op dat moment bevinden. Deze administratie mag in een systeem naar keuze bijhouden worden, zoals een schrift, map, Word- of Excel-bestand.
Bedrijfsmatig én hobbymatig
Iedere paardenhouderij krijgt zijn eigen registratiesysteem waarin alle specificaties hiervan zoals de locatie, bedrijfsactiviteiten, faciliteiten, eventuele andere locaties zoals bijvoorbeeld weides en het aantal en soort paarden moeten worden geregistreerd. Dit is verplicht voor elke houderij of het nu om een bedrijfsmatige of hobbymatige paardenhouder gaat. Elk paard moet binnen twaalf maanden na de geboorte, met uitzondering van wilde paarden, in het systeem worden gezet.
Gegevens
Van elk paard moeten de volgende gegevens worden doorgegeven in het systeem:
- Chipnummer en –type
- Paspoortnummer
- Geslacht
- Geboortedatum en –land
- Datum uitgifte paspoort en uitgevende instantie
- Daarnaast moet bij het verlies van een paspoort, het bezitten of aanvragen van een duplicaat of het overlijden van een paard dit gelijk doorgegeven worden inclusief de betreffende datum.
Bron: LTO
Het is goed dat dit strenger wordt ps wilde paarden zoals genoemd bestaat in Nederland niet ook daar beter naar kijken om dierenwelzijn en mishandeling te controleren en te registreren
Het heeft in mijn beleving nauwlijks met dierziektes te maken maar meer met hoeveel paarden iemand heeft.Altijd leuk voor de belastingdienst om te weten.
Wie heeft wat op naam staan.En hoeveel paarden zijn er nu precies in nederland.Dat is veel intresanter voor ze dan de rest.Echte paardenmensen zijn niet het probleem maar mensen met een paard.Daar gaat het fout.
Peet. Dan lees je niet goed. Het gaat om houder, niet eigenaar. Een pensionstal kan 100 paarden op naam hebben dadelijk maar van 0 eigenaar zijn. Eigenaar hoeft niet vermeld te worden.
Hoe bedenken ze weer zo’n idiote regel. Waarschijnlijk is er ook een e-herkenning voor nodig en een account. Welke hobbyhouder gaat al die moeite nemen? En hoe weet de hobbyhouder met die twee shetlanders dat dit straks vereist is? Natuurlijk heeft dit niets te maken met gezondheid en mogelijke uitbraken. Dit is gewoon de regelzuchtige kant van Europa met als doel eventuele belastingontduiking op te sporen. Het heeft ook niks te maken met mishandeling of welzijn, dat zijn drogredenen. Want wat hebben bedrijfsactiviteiten en faciliteiten met gezondheid te maken. Onze vertegenwoordigers hebben zitten slapen net als met de regel consumentenrecht. Het wordt er allemaal geruisloos doorgedrukt en degenen die het zouden moeten weten omdat ze daarvoor zijn aangesteld laten dit gebeuren, zonder publicaties, zonder ruggespraak. Het is een schande en zij zouden zich eens achter de oren moeten krabben of ze wel op de juiste plek zitten en hun achterban correct faciliteren.
@Paulien Zonhoven. Helemaal juist. Dit heeft niets met een beter overzicht te hebben bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte zoals de Afrikaanse Paardenpest van doen maar alles met de ongebreidelde regelzucht en de eigen werkverschaffing van de ambtenaren. Ook de totaal ondemocratische en overbodige sectorraad, die op eigen titel claimt de belangen van alle paardenliefhebbers te vertegenwoordigen, pleit al veel langer voor een centrale administratie met naam en toenaam. Uiteraard wel onder hun beheer.
Wat zijn we toch weer aan het mopperen. Hoe hadden jullie deze EUROPESE regelgeving precies willen tegenhouden? Jullie hebben volgens mij geen idee wat er eerst op tafel lag qua plannen in vergelijk tot wat het nu is geworden. En waarom is iedereen zo bang van de belasting? Welke er overigens niks mee te maken heeft. Als je niks hebt te verbergen, heb je niets te vrezen.
@Matthijs : je mist de crux. Het gaat niet om verbergen. het gaat er om hoeveel je toestaat dat een overheidsinstituut inzage heeft in bepaalde zaken en dan wel europees geregeld. Iets te verbergen hebben is helemaal geen issue. Het gaat onder het mom van diergezondheid en juist daar mist deze nieuwe wet de aansluiting. We hebben in Nederland niet eens een regelgeving voor bijvoorbeeld meldingsplicht voor Rhino. Zullen we eerst stapje voor stapje met zulke zaken beginnen in plaats van met zevenmijlslaarzen de houders op te zadelen met een boel regeltjes die weer bij een overheidsinstituut ingevoerd moeten worden. En al die gegevens hebben weer gevolgen voor nieuwe maatregelen.
Paulien Zonhoven, je bent een kanjer. Je prikt precies door de regelzucht eb bureaucratie van de EU ambtenaren heen. Want na deze invoering komt er weer nieuwe afgeleide regelarij. Tot dat we in een ijzeren houdgreep komen van de EU burocraten, net als schapen en koeien houders, en alle maal op onze eigen kosten en administratie. Een groot paardenbedrijf moet er een extra boekhouder voor aannemen en de hobby pony houder krijgt een dikke boete om ze weer iets zijn vergeten. Er wordt een mest en mineralen boekhouding aan gekoppeld en we moeten de paardenscheten tellen voor de CO2 uitstoot. Rutte had van de sectorraad een veto moeten instellen om Brussel uit onze stallen te houden
wat maakt iedereen zich druk om de belasting wie ze bedrijfsmatig houd daar staan ze toch allemaal in de boeken. het wordt alleen maar lastiger voor de jongens die met een dikke auto rondrijden en een telefoontje hier en daar een beestje op scharrelen
het grootste item waar niemand aan denkt is de STIKSTOF WETGEVING
na de veehouders komen gewoon de paardenhouders aan de beurt
zoveel paarden dat is zoveel uitstoot en geen van de paardenhouders heeft stikstof rechten dus katjing kassa
Waarom uitzondering van wilde paarden? Kunnen die geen Afrikaanse Paardenpest krijgen? Wie is eigenlijk de houder van die wilde paarden. Wie heeft voor mij antwoord op die vragen.