Ga naar hoofdinhoud

Video: Belgische jockey zwaar onder vuur na ‘elleboogje’ tegen concurrent

Foto: still Youtube.com

Een Belgische jockey ligt zwaar onder vuur binnen de paardensport. Christophe Soumillon (41) duwde in een race met een elleboog een concurrent van zijn paard. Die hield er als bij wonder geen blessures aan over. Soumillon, die een schorsing krijgt van twee maanden, trekt het boetekleed aan: “Het was een verkeerde inschatting. Het spijt me verschrikkelijk.”

Met 224 zeges op zijn palmares is Christophe Soumillon een grote naam binnen de paardensport. In 2012 behoorde Soumillon tot de dertig genomineerden tot Belgische Sportman van het Jaar. Maar nu ligt de 41-jarige man zwaar onder vuur. Dat heeft te maken met een incident in Saint-Cloud (Frankrijk). Midden in een race deelde Soumillon een elleboog uit aan concurrent Rossa Ryan, die naast hem opdook. Ryan verloor het evenwicht en viel op de grond. Een serieuze smak, wetende dat de paarden op dat moment snelheden haalden van meer dan 50 kilometer per uur. Ryan landde eerst op beide benen, maar maakte daarna enkele stevige koprollen. “Dit voelt alsof je uit een rijdende auto springt”, schetste voormalig topjockey Andrew Thornton bij ‘Sky Sports Racing’ het voorval.

Niet met opzet

Soumillon werd na de finish gediskwalificeerd en deed zijn verhaal. “Ik voelde een beetje druk van Rossa Ryan en probeerde mijn positie achter Ryan Moore te behouden. Ik zette mijn elleboog om duidelijk te maken dat ik niet van plan was om naar binnen op te schuiven. Helaas viel hij van zijn paard. Ik besefte meteen dat ik in de fout was. Niet dat ik veel kracht gebruikte bij die duw, maar het was wel een verkeerde inschatting van mijn kant. Ik voel me vreselijk en bied mijn excuses aan. Gelukkig is Rossa in orde, net als zijn paard. Het was geen aardige actie van mij. Het spijt me verschrikkelijk. Ik had het niet moeten doen en deed het al zeker niet met opzet.”

4,6 miljoen euro

Terwijl Rossa werd onderzocht in de ziekenwagen, kreeg Soumillon een schorsing van twee maanden opgelegd. Een sanctie die hij accepteert. Maar ook een sanctie die pas zondag ingaat. Daardoor mag Soumillon zaterdag deelnemen aan de prestigieuze Prix de l’Arc de Triomphe – een race met een prijzenpot van liefst 4,6 miljoen euro. Onbegrijpelijk, vinden liefhebbers van de sport. Sommigen vragen zelfs een levenslange schorsing.

Opvallend mild

Rossa Ryan, die dus niet gewond raakte, reageerde ook kort op het incident. Hij was opvallend mild voor z’n collega. “Net op dat moment was er een hobbel in de baan. Daardoor verloor ik mijn evenwicht. Dit zijn dingen die nu eenmaal kunnen gebeuren. Het gaat goed met mij en mijn paard. Dat is het allerbelangrijkste.”

Bron: HLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook