Ga naar hoofdinhoud

Voor het eerst iemand veroordeeld voor dood paard door vuurwerk

Foto: Lonneke Ruesink

Een man uit Halle-Zoersel (België) is door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld tot een schadevergoeding van 7.000 euro voor het afsteken van laat nieuwjaarsvuurwerk met de dood van een paard tot gevolg. De feiten dateren van ruim vijf jaar geleden. “Dit is een superbelangrijke uitspraak in verband met vuurwerk en paarden”, zegt advocaat Evita Anthoni. Eigenaresse Erika Reyns hoopt vooral dat het vuurwerkafstekers twee keer doet nadenken over het effect op dieren.

Elke oudejaarsnacht waken Erika Reyns en haar gezin bij hun paarden, maar in dit geval werd het bewuste vuurwerk pas een week na nieuwjaar afgestoken, waardoor ze niet voorbereid waren. Zelf waren ze die zaterdag met hun dochter naar een springwedstrijd in Lier. Bij aankomst lag hun paard Wall Street (15) dood met een schedelbreuk. Een ander paard, de vijfjarige merrie Nadjibou, had een bloedneus en nog enkele andere verwondingen.

Vuurwerk met luid geknal

In de kliniek in Gent werd een neusbreuk vastgesteld. Ondertussen hadden ze van hun buurmeisje, dat het dode paard had gevonden, gehoord dat er vuurwerk afgeschoten was in de straat met luid geknal. Er was weinig twijfel dat de paarden in paniek op elkaar waren gebotst, gezien de aard van de verwondingen.

Dader geeft toe maar ziet geen verband

“Dankzij artikelen in de krant kwamen er nog meer getuigenissen over het vuurwerk, en zelfs video’s”, zegt Erika. “De straat lag trouwens nog bezaaid met overblijfselen. Er waren ook mensen die gezien hadden wie het vuurwerk had afgestoken. De man gaf dat toe, maar zag geen verband met het feit dat onze paarden in paniek met hun hoofden tegen elkaar waren gevlogen.”

Geen makkelijk dossier

Advocaat Evita Anthoni, zelf ook paardenliefhebster, noemt het geen gemakkelijk dossier. “Er waren ruim voldoende getuigenverklaringen over het luid geknal, maar niemand stond er ‘live’ op te kijken toen de paarden tegen elkaar botsten.” In eerste aanleg verloren ze de zaak. “Omdat de rechter een getuigenverklaring verkeerd gelezen had”, zegt Anthoni. “Ik vond dat een heel raar vonnis. In beroep heeft de rechter het causaal verband wél erkend. Bij mijn weten is dit het eerste arrest over vuurwerk en paarden.”

Vijf jaar

Dat het vijf jaar heeft geduurd, komt omdat de procedure pas werd opgestart in 2020. De man had intussen een GAS-boete gekregen voor het illegaal afsteken van vuurwerk, maar wees alle verantwoordelijkheid over de dood van het paard in Halle-Zoersel van de hand. Er kwamen ook nooit excuses.

Symbolisch bedrag

De man kan nog in cassatie, maar dat heeft geen opschortende werking. Hij zal dus sowieso de vergoeding van 7.000 euro moeten betalen. Een symbolisch bedrag, want geen enkele paardeneigenaar heeft een waardebepaling van zijn paard in de la liggen. Voor Erika waren er ook nog de dierenartskosten voor de merrie met de neusbreuk, die wel genas.

Superbelangrijke uitspraak

Mr. Anthoni noemt het een superbelangrijke uitspraak en is tevreden. “Omdat ik weet hoe goed deze mensen altijd voor hun paarden zorgen. Er is het financieel verlies, maar paarden zijn ook huisdieren.” Erika hoopt vooral dat vuurwerkafstekers voortaan twee keer nadenken.

Niet ongestraft

“Dit jaar viel het op oudejaarsnacht mee bij ons. Het geknal begon rond kwart over elf en hield op rond één uur. Daar kan je je als eigenaar op voorbereiden om de dieren kalm te houden. Maar als je een week vooraf of een week nadien nog vuurwerk afsteekt, kan je als eigenaar geen maatregelen treffen. Wij zijn heel dankbaar dat onze advocate zich zo voor deze zaak is blijven inzetten, zodat mensen zien dat het niet ongestraft blijft.”

Bron: Nieuwsblad

Eén reactie op “Voor het eerst iemand veroordeeld voor dood paard door vuurwerk

  • Hermans Raymond

    Eindelijk is er gerechtigheid geschied. Alleen krijgt die mevrouw haar paard daarmee niet terug, heel erg vind ik dit. Sommige mensen begrijpen nog altijd niet dat enkele minuten vuurwerk zoveel schade kan veroorzaken, jammer, echte dierenvrienden zouden dit niet doen. Ik hoop dan ook dat er ooit een totaal verbod komt op de verkoop van deze totale onzin, er zijn genoeg manieren om nieuwjaar te vieren zonder deze nachtmerrie voor dieren. Sterkte aan deze mevrouw voor het verlies van haar paard. Voor mij mogen er meer hun handen of gezicht verbranden met het gebruik van deze onzin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.