Ga naar hoofdinhoud

Wolven gespot op paardenerf: ‘We maken ons zorgen’

VIDEO

Een wildcamera legde onlangs op het paardenbedrijf van de familie Reßing in het Duitse Hünxe vast hoe twee wolven dicht bij hun boerderij kwamen. Het is geen verrassing dat er wolven rond Hünxe zijn. Dat de dieren rond 19.00 uur zo dicht bij de boerderij komen, is nieuw. "Ik ben enorm geschrokken dat de wolven zo dicht bij ons huis kwamen. Natuurlijk maken we ons zorgen om onze paarden", zegt Jens Reßing.

Zijn echtgenote Linda Reßing voegt daar aan toe: “Je bent overstuur en ’s avonds en ’s nachts bang. Je weet gewoon niet hoe je met de situatie om moet gaan.”

Ruim 100 paarden

Er staan meer dan 100 paarden en pony’s op het bedrijf van het echtpaar Reßing. Om de dieren te beschermen zijn hekken geplaatst en ’s nachts gaan ze op stal.

Wolf over 1,40

Jens Reßing is bezorgd dat de wolven deze veiligheidsmaatregelen zullen omzeilen. “Onze hond springt al over 1,10 meter, een wolf springt ook over 1,40 meter”, zegt Reßing. Zijn omheining is ongeveer 1,50 meter hoog. Zal deze omheining voldoende bescherming geven? “Dat kan ik nog niet zeggen. Ik denk het niet”, aldus Reßing.

Angst voor mensen

Daarnaast zijn er zorgen dat de wolven hun angst voor mensen zullen verliezen, omdat het roedel steeds vaker wordt gezien in de buurt van bewoonde gebieden.

Bekijk hier de video

Bron: WDR / Schermbeck-online

11 reacties op “Wolven gespot op paardenerf: ‘We maken ons zorgen’

 • Annemarie

  Afschieten die wolven. Dat is de beste oplossing.

 • NielsMats

  Vooral blijven beschermen en pamperen die krengen. Ze hebben geen angst meer voor mensen. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat mensen worden aangevallen.
  In Rusland en de VS vallen ze geen mensen aan maar daar leven ze nog in de echte natuur. Ze kunnen zich echt terugtrekken om zo contact met mensen te vermijden.
  Wat wij hier natuur noemen is niet meer dan een verwilderd/verwaarloosd cultuurlandschap. De wolf kan ons ook niet vermijden aangezien daar geen ruimte voor is.

 • Ad van kraaij

  Op ruimen de wolven kan gewoon niet zo zijn dat ineens ieder schaap of paard of pony vogelvrij verklaart wordt

 • E. le Duc

  Absoluut niet afschieten deze prachtige dieren.
  Er maar aan wennen dat we ons vee beter beschermen.
  Als het mogelijk is, vangen en uitzetten in gebieden waar genoeg ruimte is. NEDERLAND IS HELAAS OVERBEVOLKD.

 • NielsMats

  @E. Le Duc, er is in Nederland nergens genoeg ruimte. Kijk maar naar de Oostvaardersplassen, toch best een groot gebied maar nog veel te klein voor de dieren die er leven.
  Wolven hebben een enorm gebied nodig. Dit hebben we gewoon niet in Nederland

 • Margien

  We moeten blij zijn met iedere wolf die in West-Europa leeft. De plekken waar ze voorkomen,zijn gezonder geworden met hun komst. Geen overbevolkte zieke dierenroedels van welke aard dan ook. De natuurlijke selectie inplaats van afschieten of de hongerdood zoals in de Oostvaarderplassen een aantal jaren terug.

 • J

  Wij hebben hier ook te maken met roofdieren die achter ons vee aangaan, wij zorgen dan dat onze dieren veilig zijn. Want dat is als dierenhouder/boer de verantwoordelijkheid die je hebt.

  En dit is nou net het probleem van de intensieve veehouderij, bedrijven zijn zo groot en hebben zoveel dieren dat het onmogelijk is om die dieren veilig binnen te zetten elke dag of te zorgen voor omheining waar die wolf niet overheen kan/durft.
  Dan weet ik wel wat het probleem is. En dat zijn niet die paar wolven die hier rondlopen.

  Ga eens kijken in landen waar de wolf al langer rondloopt of niet eens is weggeweest. Die mensen accepteren dat ze er zijn, nemen maatregelen en zien het als falen van zichzelf als die toch een schaap of iets anders grijpen.

 • NielsMats

  @J In die landen heeft de wolf ruimte om de mens te ontwijken. Hier hebben ze die ruimte niet. Ze komen steeds dichter bij mensen in de buurt omdat ze hun angst verliezen. Op dat moment worden ze pas gevaarlijk, ja ook voor de mens.
  Op de veluwe dachten ze dat de wolf goed is voor de wildstand met als gevolg dat er bijna geen moeflon meer is te vinden.
  Het isa heel simpel, de wolf past niet meer in Nederland.

 • Kraats

  Belachelijk dat soort zaken, NL is veel te klein voor dat soort wild. Laat ze die wolven lekker achter het hek van de overheid houden, zodat ze geen overlast kunnen veroorzaken. Als wij iets te hard rijden krijg je een boete, maar als dit soort beesten ons schade berokkenen, is er op eens niemand thuis.
  Nederland is gek aan het worden !

 • Joe

  Weinig plaats voor de wolf?? Vind je het gek.. al onze natuur word plat gemaakt om huizen te bouwen en er blijven mensen in nl komen van Oorlogsgebieden etc.. wolf heeft meer recht dan hun vind ik.. nl moet stoppen met mensen binnen harken.. dan is er genoeg plaats voor de wolf.. gewoon je omheining beter versterken… Je zet toch ook alarmen en betere beveiliging in gebouwen.. gewoon beter verdedigen punt.

 • Frans

  Afschieten die wolven ze horen hier niet in zo,n dichtbevolkt gebied.
  Die paarden eigenaar moet meteen een geweer kopen en niet zo,n kleintje ga je eigendomen beschermen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook