Ga naar hoofdinhoud

Wolvenhek Fryslân is het zat: vijftig paarden jagen ‘wolf’ uit provincie

Zaterdag 8 oktober wordt met maar liefst 50 paarden de wolf symbolisch uit Fryslân verdreven. In Gaasterland (Zuid-West Friesland) komt deze ruitermacht 'in linie' over een heuvel, als ware het een veldslag. De wolf wordt uitgebeeld middels een aantal opgestelde spandoeken. Met een indrukwekkend spektakel maakt men duidelijk dat paardenhouders samen met andere veehouders in het geweer komen tegen de komst van wolven.

De maat is namelijk vol, zegt Jeham Bouma van actiegroep Wolvenhek Fryslân. “Eerst waren alleen schapen het slachtoffer van de wolf. Maar nu er roedels in het Drents Friese Wold zitten, worden ook koeien en paarden aangevallen. Het verergert en gaat snel de verkeerde kant op.”

Snelle groei aantal wolven

Sinds er een wolvenpaar met welpen is in het Drents-Friese Wold, en er daarnaast nog twee zwerfwolven actief zijn, vinden er dagelijks aanvallen plaats op vee in (vooral) Drenthe en Friesland. Naast honderden schapen zijn er de laatste maanden ook meerdere koeien/kalveren en pony’s slachtoffer geworden. Dit is alleen nog maar wat gerapporteerd is. Ook is dit nog maar het begin, gezien de snelle groei van het aantal wolven in Duitsland, waarvan een deel hierheen komt en de eveneens snelle aanwas van de reeds gevestigde wolven in Nederland.

Eigen verhaal

Op zaterdag 6 oktober kunnen de deelnemers hun eigen verhaal vertellen. Daaronder Fenna de Vos, wiens pony onlangs slachtoffer is geworden. Zij kan ook uit eigen hand haar ervaringen met Bij12 (de instantie die wolvenaanvallen registreert) geven.

Veiligheidsredenen

Er wordt verzamelt op zaterdag 8 oktober om 13.00 uur. Tussen half 2 en twee uur is er een perspresentatie. De actie start om 14.00 en zal een half uur duren. De dag voor de actie (vrijdag 7 oktober) geeft de organisatie aan waar precies de actie plaats gaat vinden. Dit om veiligheidsredenen en om een grote toeloop van toeschouwers te voorkomen. “Het is louter bedoeld om de mensen wakker te schudden. Want als je dit op z’n beloop laat, hebben we straks geen vee meer in Fryslân”, besluit Bouma.

Bron: Omroep Friesland / Phryso

11 reacties op “Wolvenhek Fryslân is het zat: vijftig paarden jagen ‘wolf’ uit provincie

 • jan jonas

  Ik heb al eerder gezegd. Als wolven beschermde dieren zijn, en moeten door onkunde van div. overheden beschermd worden en wij gaan onze dieren daar tegen beschermen door o.a. hekken te plaatsen. Waar de de wolf om lacht. Zijn onze kinderen en anderen aan de beurt. Een wolf heeft een roedel nodig om te jagen. Dat snappen de mensen niet, die achter deze introductie van de wolf staan.

 • Annemarie

  Het enige juiste is beheren! Dus afschieten en snel!

 • Waterechtgebeurt

  Technologie won het toen van de wolf dus hoe kan men nu ineens wel weer last hebben? Niks doen en klagen is natuurlijk geen optie. Weten inmiddels al jaren geleden dat de wolf terugkwam, maar iedereen reageerde zo:” zal wel meevallen” en schoten dit jaar hoeveel kilo hert dood? Nu zit je op de blaren

 • Rogier

  De wolf hoort hier gewoon thuis en had eigenlijk nog weg mogen zijn. Waarom kunnen ze hier in Roemenie en Hongarije wel mee om gaan? Precies. Het probleem zit hem in de mensen. Nederlanders die bij elk stukje discomfort de schuld ergens anders zoeken. Het is hyper egoistisch om je eigen hobby boven de vrij minimale levenskansen van een soort plaatst. Ik zie een spruitjesboer ook niet bij de overheid klagen over hoe het koolwitje uitgeroeid moet worden. Ken je plek als hobbyist en realiseer je dat je gewoon vele jaren van een onnatuurlijk situatie hebt kunnen genieten.

 • Ineke

  @Rogier, je woont zeker in de stad en waant je veilig. Toen de wolf zijn thuis had in Nederland, waren er ettelijke miljoenen mensen minder.
  Bij gebrek aan wild (dat hebben wij in Nederland niet zoveel), jagen ze nu op landbouw- en gezelschapsspelen. Waar jagen ze straks op? Gaat het je om dierenwelzijn (de wolf?), om om het welzijn van alle dieren en wellicht op termijn ook om onze veiligheid?

 • Jules Vismale

  Eigenlijk is het nogal hypocriet om de wolf van gemeen gedrag te beschuldigen omdat hij nou eenmaal op prooien jaagt en dat er in het noorden te weinig prooien zijn zou opgelost kunnen worden met het uitzetten van edelherten, damherten, wilde zwijnen, moeflons en wisenten.
  Want ik heb de desbetreffende personen, die de wolven willen weghebben uit Nederland, totaal niet horen klagen over de honderdduizenden stuks pluimvee die worden geruimd in verband met de vogelgriep, laat staan dat men treurden om de duizenden varkens en kippen die geregeld omkomen bij stalbranden!

 • Roel Nooi

  Het wordt tijd dat de z.g. wolvenknuffelaars eens inzien, dat de komst van de wolf (of wolven) in Drenthe en Friesland niet bepaald een verrijking vormt. Wat is het nut van een dieren dodende wolf ? De Rendac aan de praat houden ?

 • Sjoerd

  Geachte veeboeren een goede afrastering op hoogte onder stroom en het probleem is opgelost. En ja dat kost tijd en geld om deze afrastering te plaatsen ga die discussie aan met de overheid

 • peter

  @rogier,
  Ik ben een aantal schapen verloren door een wolf.Kan ik bij jou de schade komen verhalen?
  Finacieel en matrieel aub.
  Nee? dat dacht ik al.

 • Snarf

  Precies,
  Alles afschieten waar je last van hebt.
  De beste oplossing!

 • Ger

  Ineke, kijk eerst maar eens in de jaarverslagen van fbe’s hoeveel (groot) wild er af wordt geschoten. Dat zijn er duizenden. Ik houd zelf schapen en zoek naar oplossingen. Heel veel dieren staat onbeschermd, er is een subsidiepot dus waar is het wachten op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook