Ga naar hoofdinhoud

Arno Neessen (69) overleden

Arno Neessen. Foto: Westfalen

Op vrijdag 17 maart is Arno Neessen in zijn woonplaats Herten (Limburg) onverwachts overleden. De voormalig topruiter draaide ruim vijftig jaar mee in de sport, eerst als ruiter en daarna als coach. Neessen werd 69 jaar.

Zijn carrière begon al vroeg, op vijfjarige leeftijd zat Arno Neessen dagelijks op de pony en vanaf zijn tiende was het springen hem al heel gewoon. Arno droomde van succes en keek iedere wedstrijd op televisie. Daar zag hij verschillende topruiters waaronder Hermann Schridde en Alwin Schockemöhle.

Leon Melchior

Op 17-jarige leeftijd, toen Arno bij in het juniorencircuit reed, werd hij door Leon Melchior gevraagd om voor Zangersheide te komen rijden. Arno heeft uiteindelijk van Leon Melchior de kans gekregen om bij Hermann Schridde te gaan trainen. Dat was voor Arno een droom die uitkwam.

Beste les

Ver van huis in een onbekende omgeving bleek dit de beste les die hij als ruiter kon krijgen. “Maar het was zeker niet makkelijk, het was zelfs zwaar”, zei Arno destijds over die periode. Er was talent aanwezig maar qua rijkunst moest er nog veel verbeterd worden. Alles wat hij tot dan toe geleerd had werd onder de loep genomen en waar nodig bijgeschaafd.

WK Hickstead

Bij Herman Schridde werd het paard Jumping Amsterdam gekocht, waarmee Arno zijn eerste grote successen boekte. Daaronder in 1974 de overwinning in de Grote Prijs van Wiesbaden en in dat zelfde jaar, als jongste deelnemer, een verdienstelijke twaalfde plaats op het WK in Hickstead. Vervolgens is Arno nog anderhalf jaar in opleiding geweest bij Alwin Schockemöhle.

Wereldwijde ervaring

In zijn sportieve carrière bracht Arno verder voor verschillende springstallen paarden uit op nationale en internationale wedstrijden. Ook als coach had de Limburger wereldwijde ervaring. Zo coachte hij in de jaren ’80 het nationale team van Irak. Verder had Arno een lange samenwerking met Paul Schockemöhle en Ulrich Kasselman als ‘worldwide trainer’ en was hij bij het Westfaalse stamboek verantwoordelijk voor de fokkerij- en klantenservice voor Nederland en België.

Persoonlijke missie

Arno was nog steeds actief als trainer en coach. Het was zijn persoonlijke missie om de klassieke rijstijl, zijn kennis en jarenlange ervaring over te dragen aan de jongere generaties en trainers.

Bron: Horses.nl

3 reacties op “Arno Neessen (69) overleden

 • Jan Jonas

  Het is altijd jammer dat Arno voortijdig de ruiterwereld heeft moeten verlaten. Hij was een prof. ruiter. Toen ik vorige eeuw bij de zuid Hollandsche jacht vereniging in Wassenaar wedstrijden reed was er altijd een rubriek bij waar je paard kon prepareren voor Grote wedstrijden elders. Arno was z´n ruiter die alles serieus nam en veel gebruik van deze voorbereiding maakte. Veel later kwam ik hem nog eens tegen, toen trainde hij Veel Duitse paarden in Duitsland. Het gaat zijn fam. goed met dit verlies.

 • Marcel Dufour

  Arno was een hele fijne vent en een paardenman in hart en nieren. Veel te vroeg gestorven. Ik vergeet nooit de jaren in De Witte Vallei met Raijmakers en Voorn en de lol die we hadden iedere dag en het in colonne vertrekken met wagens vol paarden naar de concoursen.

 • Nol Boerekamps

  Na mijn ponytijd als groom bij Arno gewerkt, en ook wat paarden gereden toen in die tijd.
  Véél van geleerd, maar ook als mens een prachtige vent, veel plezier mee gehad…
  Héél veel sterkte gewenst aan de familie….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.