De Kentucky Derby, een van de meest prestigieuze paardenraces, heeft het leven gekost aan maar liefst zeven paarden. Sommige stierven in verdachte omstandigheden, waarbij doping niet uitgesloten wordt. Een trainer werd vrijdag al voor onbepaalde tijd geschorst, nadat twee van zijn paarden om het leven kwamen. De trieste feiten zwengelen de discussie over het afschaffen van paardenraces opnieuw aan. Bij NU.nl reageren Anky van Grunsven, de KNHS en dierenarts Vivianne van Leeuwen.
Het worden ‘de twee spannendste minuten in de sport’ genoemd: de Kentucky Derby, waarbij twintig jockeys met hun paarden racen op een parcours van 2 kilometer. Het is de populairste paardenrace van Amerika. Zeker bij gokkers; jaarlijks wordt er voor honderden miljoenen dollars gewed.
Twee miljoen euro
Ruim 150.000 toeschouwers zagen hoe jockey Javier Castellano met het paard Mage uiteindelijk de race en daarmee bijna twee miljoen euro won. Een sportief hoogtepunt, al ging het na afloop vooral over de zeven paarden die het einde van de Derby niet hebben gehaald. Ze kwamen om bij trainingen en andere races van het evenement.
Maag draait ervan om
“Je maag draait ervan om”, reageert Anky van Grunsven telefonisch tegen NU.nl. “Een ongeluk, hoe triest ook, kan altijd een keer gebeuren. Maar zeven paarden die bij hetzelfde evenement omkomen… Dan heb je de zaken gewoon echt niet op orde”, zegt Van Grunsven.
Volgens haar kan er een hoop mis zijn geweest. Bijvoorbeeld het parcours dat met een verkeerde ondergrond ervoor zorgt dat paarden sneller een blessure oplopen. “Of het selectiesysteem, dat niet goed in elkaar zit”, vervolgt Van Grunsven. “Dan laat je paarden toe die zo’n race eigenlijk niet aankunnen.”
Doodsoorzaak wordt onderzocht
De organisator van de race, Churchill Downs, zegt dat er “geen waarneembaar patroon is ontdekt in de opgelopen verwondingen”. In dezelfde verklaring zegt de organisatie dat bij elk deelnemend paard wordt gecontroleerd of het fit genoeg is om mee te doen. Ze zeggen de sterfgevallen te zullen onderzoeken.
Verdachte omstandigheden
Eerder deze week werd een trainer per direct geschorst omdat twee van zijn paarden onder verdachte omstandigheden om het leven kwamen. Onderzoekers hebben nog geen doodsoorzaak gevonden. De vijf andere paarden werden ingeslapen na een blessure.
Uit lijden verlossen
Dat is niet uniek, legt dierenarts Vivianne van Leeuwen uit. “Artsen zien vrij snel of het om een breuk gaat die kan herstellen. Is dat niet zo, dan is het voor het welzijn van het paard juist beter om het uit z’n lijden te verlossen. Je kunt een paard wel opereren, maar dan volgt een enorm revalidatietraject waar een paard helemaal niet geschikt voor is.”
Niet als kasplantje
Dat het nu misgaat wil volgens de dierenarts niet gelijk zeggen dat racepaarden altijd slecht behandeld worden. “Een toppaard functioneert niet als je het als een kasplantje zou houden. Er wordt vanaf een jonge leeftijd getraind, en daar kun je wat van vinden. Maar in de 23 uur per dag dat ze niet op de renbaan zijn, krijgen ze een goede verzorging. Anders is er geen prestatie.”
Zweep afschaffen
Toch ziet ook dierenarts Van Leeuwen welzijnsproblemen bij de paardensport. Zo worden er nog steeds hoofdstellen omgedaan die niet prettig zijn voor het paard. “Ook zou je de zweep kunnen afschaffen. Deze paarden zijn gefokt voor dit soort races. Als ze niet het uithoudingsvermogen of de motivatie hebben, is het niet de bedoeling dat je ze met een zweep alsnog de streep over slaat.”
Dierenwelzijnsorganisaties furieus
Het is niet de eerste paardenrace die veel kritiek krijgt. Afgelopen april overleden drie paarden tijdens de Grand National, de populairste paardenrace van Engeland. Dierenwelzijnsorganisaties reageerden furieus en eisten maatregelen.
Zeldzaam in Nederland
Zeven paarden die overlijden bij een wedstrijd is bijzonder. Dat blijkt ook uit de cijfers in Nederland. Zo laat de KNHS weten dat er in de afgelopen drie jaar drie paarden omkwamen door ongelukken bij een wedstrijd. Dan gaat het om dressuur maar ook springwedstrijden. “Elke ongeluk met een paard dat gerelateerd is aan een wedstrijd, wordt onderzocht door de Gezondheidsdienst voor Dieren”, vertelt woordvoerder Jantien van Zon.
Nederlandse Draf- en Rensport
Paardenraces zoals in Kentucky worden georganiseerd door de Nederlandse Draf- en Rensport. “Wat de rensport betreft kan ik mij de laatste keer niet meer herinneren, en ik ben al elf jaar bestuurslid”, reageert Paul Mulder.
‘Vanwege geld van alles proberen’
Volgens Van Grunsven is er een groot verschil tussen dressuur en springsport, en races zoals in Kentucky. Zo hebben racepaarden maar een carrière van een paar jaar. En de druk om miljoenen aan prijzengeld is enorm. “Ik mag misschien niet te snel oordelen. Maar ik kan me wel voorstellen dat als er zoveel geld in omgaat, dat je dan van alles gaat uitproberen.”
Niet helemaal weg
Of er nog toekomst is voor de Kentucky Derby? “Ik vraag me wel af of je dit nu nog zo moet willen. Het is natuurlijk een spektakel. Maar je kunt ook een paar paarden minder laten meedoen, zodat ze niet zo dicht tegen elkaar komen. Het hoeft niet helemaal weg, maar ik denk wel dat het anders moet als het misgaat.”
Bron: Nu
Eerst tijdelijk afschaffen van deze manier van sport ps is geen sport meer als er zoveel paarden dood gaan op welke wijze ook onderzoek plegen en desnoods volledig afschaffen van deze mannier van paardensport dit kan en mag zo niet doorgaan je moet in beide gevallen niet doorslaan maar er mag ook niet zoveel paarden komen te overlijden daar hebben we toch geen paarden voor
Allereerst zijn de paarden niet tijdens de derby verongelukt maar in de dagen ervoor en op de dag maar dan in een andere race.
De geschorste trainer had een paard in de derby lopen maar deze is geschrapt voor de derby vanwege de schorsing.
7 paarden dood in een paar dagen kan en mag natuurlijk niet gebeuren.
Ik denkn echter dat de renbaan beter eerst kan kijken naar hun accomodatie en dan met name de bodem. Afgelopen jaar was er op Santa Anita in Californie ook veel paarden die verongelukten. Toen ze de bodem hadden aangepast waren er ook geen dode paarden meer.
Echt walgelijk!!!!!! Arme dieren en allemaal om dat rotgeld.
Onvoorstelbaar, deze prachtige dieren zo te laten lijden omdat het mensdom geen grenzen wil kennen en enkel aan geld denkt!
, DIERENRIJK/ mensdom
Stop aub deze dier -onvriendelijke toestanden !
Wie deze tak van paardensport af wil schaffen, wil.dus elke tak van paardensport afschaffen. Het is namelijk verreweg de minst paard onvriendelijke tak. Ze hebben alles wat ze willen en mogen af en toe lekker rennen met soortgenoten. Geen rare dwang om ze op hun plaats rondjes te laten draaien of over 1 meter 60 te laten springen. Wat hier aan de hand is zal uit moeten worden gezocht en dan zal blijken dat het op ongelukkig toeval berust. We willen zo graag dingen verbieden in Nederland, maar denken er vaak niet bij na hoeveel gezinnen er van generatie op generatie afhankelijk van zijn. Wanneer andere takken van paardensport zich uit gaan laten over de rensport, dan kan ik maar 2 woorden bedenken. Dom en hypocriet! Die activisten stoppen namelijk niet als ze de eerste tak de nek om hebben gedraaid.