Ga naar hoofdinhoud

Valkenswaard: het gevaar van de ‘paardenhoofdstad’

Vroeger stond Valkenswaard bekend als 'de stad van de sigaren', maar de gemeente is bezig de stad om te dopen tot 'de paardenhoofdstad' van de Benelux. Het Eindhovens Dagblad plaatste vanochtend een analyse en benadrukte ook de eventuele gevaren die dit met zich mee kan brengen. Volgens het dagblad houden internationale fraudebestrijders juist dit gebied nauwlettend in de gaten.

Drieënhalf jaar geleden werd aan de Abdijweg een luxueus landgoed gebouwd in een paar maanden. Op de feestelijke opening van de splinternieuwe accommodatie van springpaarden-handelaar José Javier Salvador Torreguitart waren enkele wethouders en de burgemeester aanwezig om te toosten op de uitbreiding van de ‘paardenboulevard’.

FIOD

Slechts een jaar na de opening ging de FIOD, de Fiscale Inlichten- en Opsporingsdienst, achter de Spanjaard aan. De paardenhandelaar zou ongeveer vier miljoen euro witgewassen hebben, en er werd beslag gelegd op paarden, bankrekeningen en het stallencomplex. In het voorjaar van 2018 bestond het vermoeden dat alles gefinancierd werd door geld uit het criminele circuit. Tot op heden is het onderzoek nog niet afgerond. Desondanks gaat de gemeente door met hen plannen Valkenswaard groot te maken en verwacht tot 2030 nog tien paardenbedrijven aan te trekken.

Keerzijde

De keerzijde aan het stimuleren van de ontwikkelingen op hippisch gebied, is dat het ook problemen met zich mee kan brengen. Naast het onderzoek naar Salvador, ligt er volgens het Eindhovens Dagblad ook een vergrootglas op beroemde paardenfokkerijen in volgens de Belastingdienst ‘het gebied onder Eindhoven’. De nadruk ligt daarbij op frauduleuze prijzen voor toppaarden. Een lichtpunt in de zaak van Valkenswaard is dat de wet Bibob voortaan zal worden toegepast. Dit is een wet waardoor de overheid bij een vergunning en investering kan bekijken of er sprake is van crimineel geld. Hierdoor zal de situatie zoals die met Salvador, in toekomstige investeringen in de paardenboulevard zich niet zo snel meer herhalen.

Bron: Eindhovens Dagblad/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook