Ga naar hoofdinhoud

Vloeibaar bloed en urine in 42.000 jaar oud veulen gevonden

Foto: Lonneke Ruesink
Het is Russische onderzoekers gelukt om vloeibaar bloed en urine uit een bevroren karkas van een veulen te halen dat ongeveer 42.000 jaar geleden overleed, meldde RTL gisteravond. De onderzoekers vermoeden dat het veulen slechts twee weken oud was en het naar alle waarschijnlijkheid in de modder is verdronken.

Het veulen werd in de bijna 1 kilometer grote en 86 meter diepe Batagaika-krater in het oosten van Siberië gevonden. Het dier werd toevallig gevonden tijdens een zoektocht naar slagtanden van mammoeten. Volgens RTL noemen lokale bewoners de volgens hen gevaarlijke krater ‘de poort naar de onderwereld’.

Permafrost

Het 42.000 jaar oude veulen werd gevonden in de permafrost, een permanent bevroren stuk grond, waardoor het karkas van het veulen nog bijna in de originele staat verkeerde. Niet alleen het karkas was in een hele goede staat, zelfs de vacht was nagenoeg niet aangetast. Semyon Grigoriev, directeur van het Mammoetmuseum in Jakoetsk, zei tegen CNN:”Nu kunnen we zelfs zeggen welke kleur wol de uitgestorven paarden in het pleistoceen hadden.” Het meest bijzondere aan de vondst was het vloeibare bloed en urine in het veulen. Grigoriev maakte duidelijk dat dit slechts één keer eerder gevonden is bij een dier dat zo oud is, namelijk bij een volwassen mammoet in Rusland in 2013.

Kloon

Zuid-Koreaanse onderzoekers zijn nu in het bezit van het bloed en de urine. De onderzoekers willen proberen een kloon van het veulen te maken, of dit zal lukken is nog maar de vraag. Het gevonden veulen wordt in Japan tentoon gesteld als deel van een mammoet-expositie.

Bekijk hier de foto’s van het veulen.

Bron: RTL/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.