Ga naar hoofdinhoud

Europees burgerinitiatief tegen paardenslacht geaccepteerd

Foto: Lonneke Ruesink

De Europese Commissie heeft woensdag het burgerinitiatief 'End The Horse Slaughter Age' geaccepteerd. In dit initiatief roepen de organisatoren de commissie op om het slachten van paarden te verbieden. Net als het fokken en exporteren van de dieren voor de productie van bont, leer, vlees of medicijnen en andere stoffen.

De initiatiefnemers pleiten ook voor een verbod op langeafstandstransporten van paarden in heel Europa voor de slacht. En ze willen dat paarden worden beschermd tegen overmatig werk of zware training. De organisatoren hebben zes maanden de tijd om handtekeningen te verzamelen. Als een Europees burgerinitiatief 1 miljoen steunbetuigingen ontvangt binnen een jaar uit tenminste zeven verschillende lidstaten, is de commissie verplicht om te reageren.

Belangrijke aanleiding

Eerder was er ook al het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’. Het werd door 1,4 miljoen Europeanen ondertekend. Dit was een belangrijke aanleiding voor de Europese Commissie om te komen tot nieuwe dierenwelzijnswetgeving. Er liggen nu voorstellen om de mogelijkheid van kooihuisvesting van dieren in de Europese Unie sterk in te perken. Bovendien heeft het Europees Parlement ingestemd met een resolutie om kooihuisvesting tot 2027 uit te faseren.

Paardenvlees

Het slachten van paarden voor menselijke consumptie is volgens de initiatiefnemers ‘een wrede praktijk die dierenwelzijnsorganisaties al tientallen jaren aan de kaak stellen’. ‘Paarden die voor de slacht worden gekocht zijn niet oud, gehandicapt of ongewenst’, schrijven ze in het initiatief. ‘Het slachten wordt gedreven door de vraag naar paardenvlees. Paardenvlees is onveilig voor menselijke consumptie omdat paarden niet worden grootgebracht als voedseldieren.’

Illegale handel

Volgens de partijen die het burgerinitiatief indienden is Italië er het slechtst aan toe omdat daar de meeste paarden geslacht worden. Er worden daarom ook veel paarden uit het buitenland geïmporteerd. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 5 miljoen paarden geslacht. Volgens het initiatief is er veel illegale handel in de dieren.

Gelijkgetrokken met huisdieren

In 2020 verbood Griekenland het slachten van paarden. De regelgeving voor paarden werd in dat land gelijkgetrokken met regelgeving voor huisdieren. Het fokken van paarden en de export van deze dieren voor de productie van bont, leer, vlees of voor de vervaardiging van medicijnen of andere stoffen is in Griekenland verboden. Dit zou volgens het burgerinitiatief in alle Europese landen moeten gelden.

Bron: Nieuwe Oogst

4 reacties op “Europees burgerinitiatief tegen paardenslacht geaccepteerd

 • Peet

  Afschaffen van lange afstanden is makkelijk.
  Slachten in het land van herkomst.kun je ook goede kwaliteitscontrole doen.

 • ? waar willen die mensen dan met al die paarden heen? afmaken ter zijnder tijd voor destructie, begraven of cremeren? Ik kan me niet voorstellen dat de meeste paarden meer medicijnen krijgen toegedient dan de gemiddelde koe.

 • E

  Wanneer slachten in de EU wordt verboden, worden paarden uitgevoerd voor de slacht. Dan is het veel vriendelijker om paarden in het thuisland te slachten! Daarmee voorkom je langeafstandstransporten.
  Bovendien is er dan meer controle op. In Nederland kun je geen paard laten slachten zonder paspoort, dus de controle is echt in orde.

  Paarden produceren trouwens geen bont, daar kun je ze dus ook niet voor fokken. Leer is een bijproduct, waar hebben ze het over in dit burgerinitiatief?

  Bovendien lopen de meeste paarden nog altijd buiten en hebben dus een beter leven dan veel landbouwdieren die voor de slacht bestemd zijn. De commerciële waarde van paarden en pony’s is ook dusdanig, dat slachten geen optie is voor gezonde paarden.

 • johan

  Is dit het begin van afschaffing van de gehele paarden populatie in Europa. Staan we aan de vooravond , van iets verschrikkelijks ? Gaan paardenverzekeringen op deze wijze verdwijnen incl de paardenhouderijen ,en de concoursen en fokkerijen, dit wereldwijd ,gaan wederom de idealisten op natuurgebied zegevieren ,Ik hoop het niet ,maar vrees het ergste voor de gehele paarden branche .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.