Ga naar hoofdinhoud

Drachtige pony verscheurd gevonden in wei Schaarsbergen

Ponyhouder Chris van der Slikke kreeg dinsdagochtend een telefoontje dat hem flink liet schrikken. In een weiland waar meerdere van zijn Appaloosa-pony's grazen, was het kadaver gevonden van één van zijn dieren. Onderzoek moet nog uitwijzen wat er is gebeurd, maar voor Van der Slikke is er geen twijfel: een wolf heeft zijn pony te grazen genomen.

Van der Slikke had de pony’s niet bij huis staan, maar verderop, in een weiland in de bossen bij Schaarsbergen. Het is een plek waar auto’s niet mogen komen. Wandelaars en mensen die een hond uitlaten komen erlangs, dat is het wel zo’n beetje. Van der Slikke had vier van zijn circa dertig pony’s er sinds september gestald, na het hooiseizoen, omdat het gras in het weiland door het fraaie najaarsweer fors was gegroeid.

Vrij snel duidelijk

Een medewerker van Geldersch Landschap en Kasteelen zag dinsdagochtend raven bij een kadaver in het weiland. Hij nam contact op met Van der Slikke, die het weiland huurt, en liet hem erbij komen. Voor de gepensioneerde hobbyhouder was vrij snel duidelijk dat een wolf zijn jonge Appaloosa te grazen had genomen.

Twee gaatjes in de keel

Het is meer dan een vermoeden, zegt hij. “Een hond pakt een dier van achteren, een wolf pakt het juist bij de keel. De pony heeft duidelijk twee gaatjes in de keel staan, met een afstand ertussen die overeenkomt met de afstand van de hoektanden bij een wolf. Een wolf perforeert de luchtpijp en verstikt het dier, om het daarna op te eten”, aldus Van der Slikke, die zich in die gedachte gesterkt voelt na een gesprek met een taxateur.

Wolfwerend hek geen doen

Ergens wist hij wel dat het een keer zou kunnen gebeuren. “Ik hoorde een tijdje terug al dat er in de buurt een wolf was gesignaleerd. Maar wat had ik moeten doen? Een wolfwerend hek is geen doen, de pony’s staan op een terrein van vier hectare groot. Subsidie was geen optie, die is er alleen voor schapen- en geitenhouders. De enige optie was geweest de pony’s weg te halen uit dat weiland en bij huis te houden. Dat had gekund. Maar ik kreeg niet de indruk dat de wolf vaker was gezien dan één keer. Het is niet alsof hij hier al gevestigd was.”

Hele club opgejaagd

Dinsdag haalde hij de drie andere pony’s weg uit het weiland waar ze stonden. “Toen ik ze verzamelde, merkte ik dat ze veel wilder waren dan anders. Dat moet haast betekenen dat de wolf de hele club heeft opgejaagd, tot hij de kleinste van de vier te pakken had”, zegt hij.

Geen zekerheid

Dat de pony’s niet meer op de plek des onheils staan, geeft Van der Slikke wat meer rust. Maar zekerheid heeft hij niet, weet hij. “Het doet wat met mijn vertrouwen, hè? Ik heb ze nu bij huis lopen, maar ook dáár kan een wolf bij komen. Wolven kunnen ’s nachts enorme afstanden afleggen.” De ponyhouder wacht nu de uitkomsten af van het onderzoek van BIJ12. Die organisatie regelt voor de provincies de afhandeling van schade die door wolven is ontstaan.

Kadaver ophalen

Van der Slikke fokt en houdt de Appaloosa pony’s al jaren. Een aanval van – vermoedelijk – een wolf op zijn dieren maakte hij nog niet eerder mee. Hij probeert er nuchter onder te blijven, maar het raakt hem wel degelijk. “Zo’n kadaver ophalen, daar word je niet vrolijk van. Ik heb die dieren omdat ik ervan houd. En dan gebeurt zoiets. Het was nog een jonge merrie, drachtig bovendien. Ik had de hoop dat er in het voorjaar een veulen zou komen. Dat zal nu niet meer gebeuren.”

Bron: Omroep Gelderland

Horses.nl organiseert op 12 december een webinar over ‘De wolf en de paardensector’

25 reacties op “Drachtige pony verscheurd gevonden in wei Schaarsbergen

 • Irma

  Elke hond die 1 schaap dood bijt, wordt afgemaakt!
  En die wolven die hier nota bene naar binnen zijn gehaald, niet????
  Ze horen hier niet!!
  Weg met die beesten !!
  Woest word ik hiervan!,

 • Tineke

  Helemaal met je eens Irma!
  Walgelijk dat die smerige beesten hier alles mogen vermoorden.
  Afschieten allemaal.
  Het gaat een keer fout en dan pakken ze een kind misschien.
  Moet je eens kijken wat er dan gebeurt…

 • André

  Helemaal mee eens Irma, ze horen niet in ons kleine land.

 • jan jonas

  Als de overheden niets doen Neemt de kiezer(het volk) het heft in eigen hand. Zo is dat altijd gegaan en zal altijd gebeuren. Alleen de vraag is, wanneer. Ik denk als het als het kalf verdronken is.

 • Aart schilder

  Om gedoe met wolven te voorkomen is het handig er een ezel of 2 bij in de wei te zetten .een ezel is makkelijk instaat een wolf te mishandelen en zijn erg waaks en agressief naar honden en wolven .een wolf is geen partij voor een ezel..

 • Wolf en Paard (FB)

  @Aart Schilder e.a
  Het verhaal over ezels als bescherming is een groot misverstand. Kijk op de FB-groep “Wolf en Paard” voor tientallen door wolven verslonden ezels.
  Ook ezels zijn gewoon vlees. En uiteindelijk beginnen ze niets tegen een roedel.

 • Els

  Waanneer stopt dit dierenleed de wolf hoort hier niet er is al zoveel dierenleed en sommige mensen zeggen dat we met de wolven moeten leren leven
  Maar dan moeten we alle dieren weg doen Want dit wil de politiek toch alle boeren moeten weg dan kunnen ze huizen bouwen op het land van de boeren en de wolf sterft dan wel weer uit

 • Roos

  Helemaal eens met bovenstaande reacties. Ik voel mij zelf ook niet meer veilig in het bos op de Veluwe. Ik ben er niet gerust op dat wolven zogenaamd mensen niks zouden doen. Hij hoort thuis in uitgestrekte grote wouden met weinig bewoning. Alleen hoe houden we hem permanent weg van hier? Als jagers erop gaan jagen wordt het er voor mensen ook niet veiliger op. Kijk naar Frankrijk waar nog als eens mensen sneuvelen door verdwaalde jachtkogels. Een nieuwe maar noodzakelijke publieke discussie moet onderhand op gang komen en niet blijven bij natuurorganisaties en rechters

 • Arne

  De wolf hoort thuis in het ecosysteem.
  Kippen bescherm je ook tegen vossen en marters.
  Of moeten deze ook allemaal afgeschoten worden.
  Als veehouders hun verantwoording nemen en hun dieren beschermen is er geen probleem,maar dat vinden de meesten teveel gedoe.
  ,, Dierenliefhebbers,, of lak aan hun eigen dieren?

 • A.B

  Nijlganzen, Amerikaanse rivierkreeft, wolven, vossen en het pamperen van de jeugd maakt dat Nederland straks zijn fundament wat door harde werkers is opgebouwd. Bovenstaande dieren vervangen de boeren dankzij de nieuwe stikstof regels. Tja voor Rutte die zo nodig in Brussel wil gaan werken. Praten in de klimaat top en aan de andere kan elkaar gek maken over een kernoorlog…Zo’n bommetje is zo goed voor het klimaat. Hoe meer je tv kijk hoe meer je van dieren gaat gehouden. Zelfs van de wolf want die weet niet beter. De politiek bestaat niet uit fundamentenbouwers maar uit onzinnige leeghoofd die alleen aan zichzelf denken.

 • Hanna

  Wat afschuwelijk. Van mij mogen die wolven afgeschoten. Ondertussen is de lol van dat wannatuurbeleid er toch wel vanaf. Wanneer hebben ze nou toch eens door dat dit helemaal niet werkt in een klein landje als Nederland? Hoeveel dieren moeten er nog afschuwelijk aan hun einde komen?

 • Auguste

  Wolven, schitterend! In Siberië of Canada. Dit land leent zich er gewoon niet meer voor. Net zo min als voor bevers, die moesten ook terugkomen. Ook prachtig, alleen had niemand bedacht wat die hele dagen doen: dammen bouwen, de boel onder water en nu wordt er geopperd ze maar af te schieten, teveel overlast. Jóh!! Maar er is hoop: de hoogbejaarde, geliefde pony van mevrouw Von der Leyden herself is op gruwelijke wijze afgeslacht door een wolf, een vreselijke dood. Wellicht doet de positie van de eigenaresse het tij keren, en wint het gezonde verstand. Anders blijft het wachten op een verscheurd kind, van vooraanstaande ouders uiteraard wil het zoden aan de dijk zetten. Het is wel erg makkelijk om de schuld bij boeren te leggen; zoals te lezen in bovenstaande reactie, vele hectares omheinen met onbetaalbare wolvenhekken – niet te doen. Die hebben door vele jaren zorgvuldig selecteren veelbelovend vee verkregen; en dan – zo gewonnen, zo geronnen? – op deze manier weer kwijtraken? Dat zou wel erg onverschillig zijn, niet?

 • Geja

  Jee. Erg dat dit is gebeurd.Vooropgesteld ,de eigenaar wist dat er een wolf in de buurt was. Feit ,dan is het wachten op….. waarom dan roepen naderhand.Als de kalf is verdronken dempt men de put. Ik ben een tegenstander om je beesten s.nachts buiten te laten. Deze horen op stal,de vijand maak je het zo een stuk moeilijker,een waakhond is nl een optie. Deze ellende wat vaak gebeurd .komt niet overdag of snachts op stal voor. Heel vaak als ze in de wei staan snachts. En die wolven afschieten ? Rotbeesten? Ik heb geen hekel aan de natuur.Wel aan de natuur van heel veel mensen

 • Marjan

  Ik ben het volledig met Arne eens!

  Mijn mening: Wij, als mens, horen niet in het eco systeem! Wij, de mens, maken de hele natuur kapot!
  Komt het ons (de mens) niet uit, overhoop knallen/rijden die dieren!
  Komt het ons (de mens) wel uit dan mogen wij de habitat van deze dieren kapot maken met windmolen parken/zonne energie velden van 10 voetbalvelden groot/verbreding van wegen/woningbouw etc..
  Allerlei uitheemse dieren aanschaffen aanschaffen als “huidier”
  Je kat/kittens dumpen, je hond vastgelijnd aan een boom achterlaten.
  Je afval dumpen in de natuur.
  Branden in mega varkens schuren.
  Kist kalveren na 1 dag geboorte in een kist [arme mams en kalf gescheiden in 1 dag om de melkproductie van mama in stand te houden. (roep van kalf naar mams! Ooit gehoord? ) Kalf gaat naar de slachterij @kalfsvlees.
  Ik begin niet eens over de lammetjes @lamsvlees/de “plofkip”/ 1-dags kuikens.
  Padel banen: duizenden vogels vliegen zichzelf kapot per jaar op deze glashandel.
  Arme dieren die lijden voor jou consumtie/plezier
  Maar dat mag?
  En de wolf/vos/zeearend/buizerd mogen nix eten?
  Tssss

 • klimaatslopert

  Oplossing: dump de wolf gezellig in de geitenwollenwijken van de wereldvreemde deugbrigade, hek erom, iedereen blij. Het zijn zulke dierenvrienden!

 • Anna

  Een vraagje: Is het vlees van een wolf eigenlijk te eten?

 • Jan

  De wolf hoort hier niet, in zo,n dicht bevolkt gebied als Nederland. Ik raad aan, afschot . Laat anders het volk het heft in eigen hand nemen.

 • JOKO

  Afschieten wordt straks een begrijpelijk reactie. Alle voors en tegens ten spijt, in ons al overbevolkt land is Geen plaats voor de wolf. Populatie vermenigvuldigd zich met faxtor 3 per jaar…… Vanaf 2030 lopen er alleen wolven in de wei.

 • Auguste

  Moeten we ook maar niet meteen wat beren loslaten?

 • Chris

  Nederland is als een kruiwagen vol met kikkers. Zie ze er maar in te houden. Met de ene regel de andere proberen te herstellen in de hoop dat de kikkers niet uit de kruiwagen springen. Hetzelfde gebeurt met de natuur. Er worden in Nederland allerlei idealen bedacht (vaak door mensen die ongetwijfeld het beste met iedereen voor hebben) maar langzaamaan wordt Nederland voor alles en iedereen onleefbaar. Voordat ‘de natuur’ hier weer een beetje zou kunnen floreren mag er wel eerst ruimte worden gemaakt. En dat begint met het reduceren van de menselijke hoeveelheid in dit land. <10 miljoen is meer dan voldoende. Dan is er weer ruimte om te leven…

 • Robbert

  Tja wolvenhek plaatsen is dus erg belangrijk niet vier lijntjes met spanning erop wolf kan er tussendoor ook dwars draden erop zetten en subsidie vragen hiervoor vragen.

 • Zwaan

  In het trieste verhaal, want als je zo je drachtige pony vindt is dat (bescheiden uitgedrukt) verschrikkelijk triest. Echter is het niet waar dat alle honden van achteren aanvallen en om die reden misschien verstandig een onderzoek af te wachten alvorens meteen de wolf als schuldige aan te wijzen. Mijn eigen inmiddels overleden hond viel nooit van achteren aan en greep altijd naar de keel. En nee dit was geen “risicoras”. Ik vindt het dan ook voorbarig om te stellen dat het geen hond geweest kan zijn. Ook in eerdere berichtgeving over aangevallen dieren is er geen berichtgeving na gedaan onderzoek.

 • Mo

  Zet je beesten binnen

 • Nadine

  Wat vervelend voor deze meneer en de pony. Maar wat een reacties. De wolf is hier niet binnen gehaald maar zelf binnen gekomen, en hoort hier van nature wel. Grote probleem is wat mij betreft te veel mensen. En als je echt zo tegen dierenleed, stop dan in iedergeval zelf met het eten van vlees. Als we het over dierenleed hebben valt daar flink wat te veranderen.

 • Karen Slijkhuis

  De reacties zijn niet mis..het is vreselijk voor alle dieren en hun eigenaren wat er is gebeurd! De mens heeft zelf de natuur kapot gemaakt en dat wat niet kapot is, wordt een natuurgebied…Oostvaardse plassen , is zo vol met herten en koninkspaarden , dat er jaarlijks dieren worden afgeschoten, de Maashorst in Brabant staat vol met Wisenten en Taurossen, die wil je ook niet tegenkomen , is het raar dat een wolf dan naar Nederland komt? In Roemenie hebben ze een karpatische herdershond om het vee te beschermen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.