Ga naar hoofdinhoud

Gelderland houdt zich volgens natuurorganisaties niet aan wolvenplan

De provincie Gelderland houdt zich bij het verjagen van de wolf niet aan het wolvenplan, zeggen Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vandaag. Beide partijen vinden dat een tamme wolf op De Hoge Veluwe verjaagd én gezenderd zou moeten worden. Maar de provincie gaat het dier vooralsnog niet zenderen.

Al een paar weken verschijnen af en toe beelden van een tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het dier gaat bezoekers van het park niet uit de weg en loopt tussen de mensen rond. Een fietser filmde hoe de wolf hem achtervolgde.

Ingrijpen met paintballgeweer

Begin november kondigde de provincie aan in te grijpen. Door met een paintballgeweer op de wolf te schieten, moet het dier weer bang voor mensen worden. Maar in het wolvenplan dat in 2019 door de provincies is opgesteld, staat dat een wolf die telkens mensen opzoekt voor het verjagen gezenderd moet worden.

Zenderen en verjagen

“Experts zeggen dat verjagen alleen werkt als je een wolf ook zendert”, legt een woordvoerder van Natuurmonumenten uit aan NU.nl. Op die manier kan je in de gaten houden waar de wolf zich bevindt en of het verjagen dus het gewenste effect heeft. Ook de Zoogdiervereniging noemt het wolvenplan klip-en-klaar: verjagen heeft alleen zin als het dier een zendertje draagt.

Provincie gaat wolf niet zenderen

Toch overweegt Gelderland niet de wolf te zenderen, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. “Op advies van deskundigen hebben we hiervoor gekozen. Het is een weloverwogen besluit geweest om het op deze manier te doen.”

Advies van deskundigen

De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth werd woensdag tijdens een debat ook naar de maatregel gevraagd. Hij zei meerdere keren dat de provincie deskundigen in binnen- en buitenland om advies heeft gevraagd. Daarbij noemde hij ook de Zoogdiervereniging. Een dag later stelt diezelfde Zoogdiervereniging dus dat de provincie de maatregel niet op de juiste manier uitvoert. De vereniging staat achter het verjagen van de tamme wolf, maar alleen als het dier ook gezenderd wordt.

Natuurmonumenten ’teleurgesteld’

Natuurmonumenten is ‘een beetje teleurgesteld’, omdat de provincie het advies van experts naast zich neer lijkt te leggen. De vereniging is bang dat de wolf uiteindelijk moet worden gedood als het verjagen niet goed wordt uitgevoerd. Omdat het een streng beschermd roofdier is, mag dat in principe niet. Maar in zeer gevaarlijke situaties is het wel toegestaan.

Duurt lang

Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden ook dat het lang duurt voordat de provincie begint met het verjagen van de tamme wolf op De Hoge Veluwe. “Het duurt nu al weken en er is nog niks gebeurd”, zegt een woordvoerder van de Zoogdiervereniging.

Beginnen met schieten

Het is nog niet duidelijk wanneer Gelderland begint met het afschrikken van de wolf. De provincie stemt nog met de politie en andere partijen af wanneer toezichthouders met het schieten kunnen beginnen.

Bron: NU.nl

2 reacties op “Gelderland houdt zich volgens natuurorganisaties niet aan wolvenplan

  • johan

    Vroeger zaten de wolfen in verschillende dierentuinen achter het gaas , en ik kan mij als kind nog herinneren ,dat er toen tegen ons gezegd werd : Ga niet naar de wolven, kom er niet te dicht bij ze zijn gevaarlijk . En nu loopt die zelfde wolf 30 jaar later gewoon vrij in natuurgebieden, is zijn gedrag in 30 jaar veranderd ? ik dacht het niet , en wij maar wachten op het eerste incident waarbij mensen in het ziekenhuis terecht komen ,door te zijn aangevallen door een de wolven .Wie staat hier garant, voor dat dit nooit zal gebeuren, en wie betaald dan de schade , er kunnen ook borden worden geplaatst met de tekst pas op loslopende wolven U loopt hier op eigen risico !

  • Liny

    Gewoon peperstraat meenemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook