Ga naar hoofdinhoud

Tweede pony gedood: Natuurmonumenten verplaatst Exmoorpony’s Wapserveen

Natuurmonumenten gaat acht exmoorpony's in Wapserveen laten verplaatsen, nadat (vermoedelijk) een wolf afgelopen weekend een tweede exmoorpony van de groep doodde, zo meldt RTV Drenthe. Het is nog niet bekend waar de pony's naartoe gaan, er is nog geen geschikte locatie gevonden. De eerste wolvenaanval op de groep wilde paarden was half april.

“Deze dieren blijken erg kwetsbaar te zijn. Ze leren niet snel genoeg. Als we wachten tot deze groep weerbaarder wordt, bestaat het risico dat er dan nog één of twee pony’s worden gedood en dan leer je de wolf dingen die je niet wilt”, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten tegen RTV Drenthe.

Buiten bereik van de roedel

De natuurbeheerorganisatie is nog op zoek naar een geschikte plek voor de exmoors. “We zoeken een plek met meer rust en veiligheid. In ieder geval buiten het bereik van deze roedel”, aldus Natuurmonumenten.

Volgens de woordvoerder is de overplaatsing “niet in een vingerknip geregeld. Het zijn wilde dieren die gevangen moeten worden.”

Natuurmonumenten geeft aan dat op andere locaties ook exmoorpony’s, paarden en runderen lopen. “Daar gaat het wel goed. Deze groep is blijkbaar minder weerbaar. We zijn geraakt en ongerust dat vermoedelijk een wolf twee pony’s heeft gedood.”

Wolvenconsulent eigenaar pony’s

De pony’s staan op een perceel van 40 hectare van Natuurmonumenten aan de Studentenkampweg in Wapserveen. Op het terrein staan ook twee Schotse Hooglanders en drie galloways. De Drentse wolvenconsulent Jaap Mekel begraast het gebied voor Natuurmonumenten; hij is de eigenaar van de pony’s.

Bron: RTV Drenthe

25 reacties op “Tweede pony gedood: Natuurmonumenten verplaatst Exmoorpony’s Wapserveen

 • Silvia

  Weer prima geregeld door Natuurmonumenten allemaal wappies die daar zitten,ruim die wolven op of moeten er eerst mensen gegrepen worden.
  maar dan praten ze zich er ook wel uit.

 • Jan

  Dit is toch wat we willen in Nederland, dit is natuur. de wolf moet gewoon eten en pakt wat die pakken kan.

  Als je de dieren nu verplaats gaat die verder op zoek met het risico dat die bij landbouwhuisdieren uitkomt.

  Nederland is gewoon niet klaar voor de wolf te druk bevolkt met mensen en landbouwhuisdieren.

 • Yvonne Verkuylen

  Moeten wij hier nou medelijden mee krijgen? Boeren van wie meerdere schapen zijn gedood door deze wolven roedel. Vergoeding…..pff…je dieren dood aantreffen in een weide is afschuwelijk. Sorry hoor. Deze boeren moeten maar een hoog hek plaatsen ipv….zet een hek om deze roofdieren die hier in deze huidige tijd NIKS meer te zoeken hebben. Als de wolf herten, wilden pony’s en runderen op eet prima. Maar niet het levensonderhoud van de boeren. Zei hebben het op dit moment moeilijk genoeg

 • Engelberg

  Wat zou een paardenconsulent nou adviseren aan de wolvenconsulent? ( ik denk : leer een vak)

 • Erik

  Af schieten die wolven er zijn genoeg dieren gedood door die wolven en ze hebben ook geen voordeel aan de natuur

 • Lien

  In bovenstaand stuk staat dat de heer Mekel rigenaar is van deze roedel “wilde” exmoorponies. Induen je praat over eigenaarschap gaat het hier niet meer om wilde ponies. Hij als EIGENAAR heeft de plicht om goed voor zijn dieren te zorgen en ze niet bloot te stellen aan gevaar. Dit is geschreven door een grote paarden en pony liefhebber die meer dan 40 jaar in het gezelschap van deze edele dieren mocht vertoeven. Ik zie geen natuurkenner cq beschermer in deze meneer Mekel.

 • Truus

  We gaan gewoon dieren ( en daarna mensen?) verplaatsen. Want die zielige wolf moet alle kansen krijgen fijne, grote roedels te vormen. Want dat is de natuur.

 • Sacha Anouk

  Ze leren niet snel genoeg? Dus het ligt aan de pony’s? Wat moet zo’n kudde beginnen tegen een complete roedel volwassen wolven dan? Het is geen koppel meer maar het koppel plus de nakomelingen van de afgelopen 2 jaar. Misschien leert meneer Merkel zelf niet snel genoeg?

 • Truus

  Ik zie op diverse sites de reacties op het meisje te paard.
  Hoe ze hysterisch doet, hoe fe wolf vriendelijk doch nieuwsgierig is.
  Aan al die mensen: het was blijkbaar niet jullie dochter.
  Het is blijkbaar niet jullie pony of creperende en uit een gereten dieren.
  Heel naar om iedere wolf te vergoelijken als “(wolfs)hond” maar noem het als eigenaar wolf dan krijgt men vergoeding.
  Echt………we denigreren als mens tot ongevoelige machines. Dat is misschien nog wel het meest treurig.

 • Richard

  Het grappige hieraan is, natuurmonumenten heeft zelf meegewerkt aan het uitzetten van tamme wolven uit wildparken. Deze tamme wolven zijn gekocht in Duitsland en Polen. Dit mocht absoluut niet naar buiten komen, maar is toch gefilmd door omstanders. Nu mogen de wappies het ook weer oplossen.

 • J.beens

  De wolven doodschieten

 • Jelly

  De wolven weg ermee dit kan niet zo. Straks pakken ze een kind en dan?

 • Majka

  En zo verschuiven we elk probleem in dit land! Lekker geen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van ons allemaal!!!

 • Yvonne de Bruijn

  Jaap Mekel begraad, ik zie het voor me. Misschien zijn de pony’s niet zo gezond, elders gaat het wel goed.

 • Anja

  Oostervaardersplassen. Soort van hetzelfde. Ganzen soort van hetzelfde. Jippie leve de natuur.

 • Anja

  Oostervaarderplassen
  Ganzen
  Wolven.
  Wij zijn niet zo goed in natuur beheer Beter in waterbeheer

 • paulien zonhoven

  eigenlijk is het pure dierenmishandeling dat die wolven hier gedeponeerd zijn.
  Dierhouders gaan ze haten, wandelaars worden angstig, er is onvoldoende ruimte, wild wordt uitgeroeid, en waarschijnlijk worden de meesten doodgereden. Wat een leuk natuurlijk leven ! Wie is voor deze dierenmishandeling eigenlijk verantwoordelijk?!! En : wanneer worden ze hiervoor vervolgd en berecht?

 • Sorry hoor j Beens de wolf pakt zijn habitat terug.wat de mens heeft kapot gemaakt
  Leven en laten leven dat is de natuur.
  Jij zult je stukje vlees ook wel eten .van dieren die eerst een lijdensweg hebben en daarna worden geslacht
  Dus doe normaal
  En bewaar die kogel voor vreemdelingen die stelen inbreken en slopen

 • paulien zonhoven

  mevrouw Wilmink: dit is wel erg kort door de bocht en zeer onfatsoenlijk. Het ene is een probleem gemaakt door mensen die menen dat wij hier wilde natuur(daar waar de wolf zich thuis voelt en behoort) hebben met plek voor de wolf het andere is een politiek probleem. Vervolgens blijkt ook dat u niet goed op de hoogte bent van hoe Nederland er heel lang geleden heeft uitgezien. Ja wij hebben land gecultiveerd, voor de landbouw en voor bebouwing door groei van de bevolking. Zo ontwikkelt een land zich. Dat kun je niet terugdraaien. Je mag ook tegen het eten van vlees zijn, dat is een particuliere keuze en je mag zeker verlangen dat het stukje vlees op het bord een goed bestaan heeft gehad. Ook daar is een keus hoewel veel mensen in dit land het zich niet meer kunnen permitteren om die keuze te maken..
  Voor de laatste zin in uw reactie moet u zich diep en diep schamen.

 • Erik

  Als die wolven weg moeten dan graag ook paarden gewoon vrij laten en niet als speelgoed voor de mensen door blijven fokken.

  En @Paulien dat vond hij het eerste bericht dat kort door de bocht was? Serieus? Of waren de andere tokkies meer van jouw kaliber?

 • F de Jong.

  Ja hoor natuurmonumenten schud zo even een ander stuk land uit de mouwen en gaan ze uit het zicht van de wolfen plaatsen.maar de hobbyboer met 1 stukje weiland waar de moord machines even hun slag slaan.hebben helemaal geen keus achter de hand.
  Wolfen liefhebbers bedankt jullie zijn grote sukkels en weet niet wat er in de wereld gebeurt allemaal.er is maar 1 grote oplossing de koggel.voor er kinderen worden gegrepen deze zomer bij de bos rijke campings.

 • Marga

  Als voorbeeld zouden juist de natuur organisaties NU of liever nog GISTEREN wolf werend hek neer moeten zetten. En niet de kudde verplaatsen. Leer de wolf dat stroom een NEE is en blijf in het bos.
  Als de organisaties (lees overheid) het hekwerk niet (willen/laten) plaatsen, waarom verwachten ze dat dan wel van de boeren en overige dier eigenaren?

 • Koos

  Die wolven moeten gewoon afgeknald worden het is je reinste onkunde. Dat ze hier ooit geleefd hebben, so wath!
  Wij hadden vroeger een meeuwen kolonie in de duinen, staats bosbeheer ging de vos introduceren. Weg meeuwen kolonie en alle op de grondbroeders. Totale gekte, in een overvol landje. En de top is krankjorum.

 • Robert

  Wolf moet gewoon verdwijnen. Dan zijn alle problemen en pseudo economie op gelost . Als we het hebben over lean . Bakken met onnodig geld kost de wolf ons en gaat ons nog veel meer kosten . Wacht maar
  Laat jagers gewoon even hun werk doen en die rovers eens aanpakken

 • Arme paarden, maar zo is de natuur MENSEN!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.