Ga naar hoofdinhoud

Provincie Friesland neemt motie aan om wolf lagere beschermingsstatus te geven

De roep om de wolf te mogen afschieten klonk de afgelopen week in de provincie Friesland. Een motie van CDA en VVD een lagere beschermingsstatus te geven en dus eerder te kunnen afschieten werd afgelopen woensdag aangenomen door de Provinciale Staten van Friesland. Ook het provinciebestuur in Drenthe heeft het Rijk gevraagd om extra maatregelen te mogen nemen tegen de wolf.

Het Rijk moet van Friesland op Europees niveau pleiten voor een lagere beschermingsstatus voor de wolf. In een aangenomen motie wordt de situatie op het platteland “onhoudbaar” genoemd.

Volgens de Friese Statenleden Attje Meekma (CDA) en Marten Dijkstra (VVD) heeft het wolvenpaar met drie welpen dat zich ophoudt in het grensgebied tussen Drenthe en Friesland dit jaar al tweehonderd schapen, koeien, kalveren en pony’s gedood. Zo tekent de Leeuwarder Courant op.

Bron: LC.nl/Volkskrant

4 reacties op “Provincie Friesland neemt motie aan om wolf lagere beschermingsstatus te geven

 • Peet

  Een verstandige beslissing.

 • Eric Disco

  Heel erg dat er zo kortzichtig gehandeld en gestemd is. Een motie tot het verstrekken van subsidie t.b.v. hekwerk en schrikdraad had beter op zijn plaats geweest. En afdoende voor al het vee incl. de paaren en pony’s. Nu blijft het dweilen met de kraan open, daar door het afschieten van enkele wolven nooit de veiligheid van al het vee gewaarborgd kan zijn. Terwijl dat met hekwerk wel bereikt kan worden.

 • w.g. hagmans

  hekwert en schrikdraad helpen niet echt. In Schermbeck, Dld, niet ver weg van Winterswijk, bestaat en wolven groep, wie nix geeft om hek of schrikdraad en die kennis overdraagt an hun nafok. En die zet binnen kort ok in de Achterhoek. Maar dat belast die wolvenfrienden in de Randstad zeker niet.

 • Jan Jonas

  Deze uitspraak van plaatselijke gemeenten is heel belangrijk, want plaatselijke, zo blijkt, is dat goed te regelen is, daar heb Europa niet voor nodig.
  Een hek en voorzieningen plaatsen met subsidie is onzin omdat de wolf hierom lacht er zijn genoeg filmpjes op o.a. YouTube, waar wolven gewoon overeen hoog hek klimmen. Wolven, wat ik eerde schreef, hou je met een hek niet tegen.
  Dit is een serieus probleem aan het worden. Wat deze schrijver suggereert klopt niet. De bedenker van het herintroduceren van de wolf heeft zich terug getrokken, want hij zag ook dat de wolf niet schuw is voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.