Ga naar hoofdinhoud

Rechter handhaaft voorlopig verbod paintballschieten op wolf

Er mag in ieder geval nog een week niet met een paintballgeweer op een wolf op De Hoge Veluwe worden geschoten. De rechter doet daar pas volgende week woensdag uitspraak over. De provincie Gelderland wilde een tamme wolf met verfballetjes beschieten om het dier zo weer bang te maken voor mensen.

Let op: Horses.nl organiseert een webinar over de wolf en de paardensector. Lees hier meer:

Vorige week besloot de rechter al dat het schieten in ieder geval voorlopig nog niet mag. Tegen de ontheffing van de provincie was door de Faunabescherming bezwaar gemaakt bij de rechter. Tot de zaak door de rechter behandeld zou worden, mocht de provincie nog niet schieten.

Geen actueel belang

De rechter doet alleen pas volgende week uitspraak. Volgens de rechter is er ‘geen actueel belang’ bij het beschieten van de wolf en dus mag dat ook komende week nog niet. De provincie Gelderland verleende eind oktober een ontheffing om op De Hoge Veluwe met een paintballgeweer op een jonge wolf te schieten.

Weer schuwheid aanleren

De rechtszaak was aangespannen door de Faunabescherming. Volgens de organisatie was het niet duidelijk wat voor schade de wolf van het schieten zou ondervinden. Het dier leek niet bang voor mensen, zoals wolven normaal gesproken zijn. Hij liep om groepjes mensen heen en rende achter een fietser aan. Omdat dit voor gevaarlijke situaties kon zorgen, moest de wolf weer schuwheid voor mensen worden aangeleerd.

Slechte staat van instandhouding

De Faunabescherming is het alleen niet eens met dat besluit van de provincie. Volgens de stichting is niet duidelijk wat voor schade de verfkogels bij de wolf aanrichten. “De wolf verkeert in een slechte staat van instandhouding”, zegt Harm Niesen van de Faunaniet volledig duidelijkbescherming woensdag. “Dat betekent dat je er niks mee mag doen (verjagen of doden, red.) tenzij je sterk wetenschappelijk bewijs hebt.”

Effect paintballkogels niet duidelijk

En juist dat bewijs ontbreekt volgens de stichting. De provincie Gelderland baseert zich op deskundigen van de Zoogdiervereniging. Maar provincieambtenaar Teun Achterkamp erkende dat het niet volledig duidelijk is wat voor effect het schieten met paintballkogels op de wolf heeft. Dat komt doordat de maatregel nog niet eerder in Nederland is uitgevoerd.

Experts zijn het niet eens

Diezelfde deskundigen van de Zoogdiervereniging zijn het niet eens met de manier waarop de provincie met de tamme wolf omgaat. Volgens de experts moet de wolf niet alleen verjaagd, maar ook gezenderd worden. Dat wil park De Hoge Veluwe niet en de provincie gaat daar verder niet tegenin.

Fel tegenstander

De Hoge Veluwe is fel tegenstander van de wolf. Het wil de roedel die in het park leeft het liefst verwijderen. Omdat de wolf zwaar beschermd is, mag dat niet zomaar. Daarom had het park aan de provincie gevraagd een uitzondering te maken.

Andere oplossing

Woensdag werd duidelijk dat de provincie daar geen toestemming voor geeft. “Dat betekent dat het park een andere oplossing moet vinden”, meldt de provincie Gelderland.

Bron: Nu.nl

2 reacties op “Rechter handhaaft voorlopig verbod paintballschieten op wolf

  • jan jonas

    paintball schieten is de grootste onzin, die dat verzonnen heeft geen verstand van wolven. Het schrik effect is maar voor heel even en de wolf heeft een dikke vacht. Op lossingen voor dit probleem zijn er. Maar de meeste beleid- voerders hebben zwakke knieën en zijn bureaucraten. Alles wordt achter het bureau bedacht.

  • Peter Geerink

    Wat paintball afschieten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook