Ga naar hoofdinhoud

Video: Wolf achtervolgt amazone en paard in Diever

Een amazone die vandaag in het Drents-Friese Wold bij Diever reed, is acht minuten lang gevolgd door een wolf. Ze schreeuwde om het dier af te schrikken, maar de wolf bleef steeds op een afstand van ongeveer 25 meter achter haar en haar paard aanlopen. Volgens de Zoogdierenvereniging was er geen sprake van een bedreigende situatie.

“Ik ben nog in shock”, zegt de amazone die anoniem wil blijven. Voordat ze de wolf zag, merkte ze al dat haar paard zich anders gedroeg: hij gooide zijn hoofd achterover. “Later zag ik iets achter mij bewegen vanuit mijn ooghoeken op dezelfde plaats als waar ik vorige week een loslopende hond tegenkwam. Maar die had een halsband om en dit dier was twee keer zo groot. Ik kreeg kippenvel en mijn hart zakte in mijn schoenen”, vertelt de amazone.

Moment om weg te komen

Ze begon te schreeuwen waarop de wolf even stil stond. “Maar toen begon hij weer mijn kant op te lopen. Het moment dat hij even het bos in ging dacht ik: ik ben hem kwijt. Dit is het moment om weg te komen. Toen ging ik versnellen. Na een tijdje kwam ik erachter dat de wolf toch weer achter me aan zat.”

Heel alleen

Ze was zich bewust van het feit dat ze beter niet zou kunnen draven, omdat dit het jachtinstinct van de wolf kan triggeren, waardoor die juist achter haar aan zou komen. “Maar het was nog een lang pad dat ik af moest. Dat zou lang duren als ik alleen zou stappen met mijn paard. Ik hoopte dat ik fietsers tegen zou komen, maar als je ze nodig hebt, dan zijn ze er niet. Ik voelde mij heel alleen.”

Geobsedeerd

De amazone is blij dat haar paard zo kalm bleef en met de schrik is vrijgekomen. “Ik gun niemand deze ervaring. Wat me vooral zorgen baart, is dat de wolf zo volhardend was. Hij zat geobsedeerd naar mij te kijken. Zijn ogen keken dwars door mij heen. Ik heb mijn stem opgezet en me groot gemaakt, maar daar was hij niet van onder de indruk. Ik had ook nog een zweep bij me waar ik mee heb gezwaaid.”

Niets bedreigends

Maurice La Haye, woordvoerder van de Zoogdierenvereniging, vermoedt dat het om een jonge en nieuwsgierige wolf gaat, al is het niet zeker dat het om een wolf gaat omdat de beelden niet heel duidelijk zijn. “Ik wil niets bagatelliseren, maar ik zie hier niets bedreigends in. Ik snap dat die amazone schrikt. Maar er is sprake van een grote afstand. Het dier is niet uit de bosjes gekomen richting haar en haar paard terwijl hij blafte of zijn tanden liet zien.”

Bron: RTV Drenthe / FB

47 reacties op “Video: Wolf achtervolgt amazone en paard in Diever

 • Karin

  Nee hoor, volgens onze toetsenbord ‘deskundigen’ was het weer een wolfshond. Nooit geweten dat daar zoveel van zijn in Nederland…..

 • Afschieten die wolven. Nederland is veel te klein voor dit soort vreselijke roofdieren.

 • Krystel

  Gelukkig dat het paard rustig bleef want dat lukte de amazone duidelijk niet…pff
  Want zoveel gebeurde er nog niet,buiten de paniek van mevrouw zelf daar zou ik ook nieuwsgierig van worden.
  Ik denk dat honden soms heftiger kunnen zijn en dat komt ook niet in het nieuws.
  Misschien kunnen we die wolf gewoon een kans geven en proberen is voor 1 keer niet onze angst de overhand te laten nemen waardoor al zoveel dieren met uitsterven zijn bedreigd.
  Want onze belangen staan altijd bovenaan.

 • Piet

  Makkelijk reageren van de stichting zoogdieren.
  Het maakt het er niet makkelijker en veiliger op.
  Wat zou hun standpunt worden als er iemand echt aangevallen wordt? Zal dat een incident zijn dan? Gaat er dan pas wat gebeuren? Ben erg benieuwd naar hun standpunt

 • jan jonas

  Gelukkig was het er één. Was het een aantal dan zou er een probleem zijn voor de amazonen. Dan ontstaat er snel roedel gedrag onder de wolven en kan het slecht aflopen voor paard en amazone.

 • Roos Mulder

  Kun je zien hoe ver we van de natuur zijn gaan afstaan. Ik snap de angst op zich wel, maar je ziet dat de wolf meer nieuwsgierig is dan dat hij zijn zinnen heeft gezet op de amazone en het paard. Wat moet 1 wolf in zijn eentje beginnen? Jammer dat de media bijdraagt aan de angstcultuur van de wolf. Wanneer ze in een roedel zijn, je achterna rennen dan zou ik mij pas zorgen maken. Persoonlijk ben ik nog steeds van mening dat een wild varken in het bos tegenkomen met jongen gevaarlijker is…

 • Mevr kalse

  Wat een tumuld om een wolf . Het is nou niet bepaald een dier om van in paniek te raken . En wat een geschreeuw .

 • Imah

  Tja, wat kun je anders doen dan flink geluid produceren? Een schel fluitje bij je dragen; vangen en ergens in Frankrijk uitzetten heb ik ook al gehoord, of zo. Afschieten is ook al zoiets.

 • F. Heeffer

  Weer zo’n groene niksnut die meent vanachter zijn ” heilig ” scherm ziet dat deze hele lieve wolf alleen maar om aandacht vroeg. Lat hem zelf maar deze route rijden op een fietsje ( natuurlijk niet elektrisch wegens milieu) .

 • Marten

  Wat een stemmingmakerij.

 • Fetze

  Ga eens naar een paardenmarkt. Heb met verbazing staan kijken. Vastgebonden paarden die met hun hoeven gaten maken van wel een meter. Verbieden zeg ik

 • Nico

  Maurice moet zijn huiswerk beter doen, wolven blaffen niet en laten tijdens het jagen hun tanden niet zien. Tanden laten zien is een teken van angst of agressie bij een dreigende confrontatie en daar is in dit filmpje geen sprake van.

 • Wat een verstand van de deskundige. Een paard is een prooi dier. Een wolf een jager. Het had heel anders af kunnen lopen. Als het paard op hol was geslagen. Wat zeer aannemelijk is.

 • A. V . U.

  Een wolf heeft maar 1 doel. Doden. Dat. Als zo doorgaat met fokken is t wachten dat x misgaat. Blijkbaar moet zover komen. Het gedrag v d wolf is niet wat het theoretisch gezien moet zijn. Het is makkelijk erover praten in de stad waar je er geen last van hebt. Maar hier op platteland en de dierenhouders zijn er wel klaar mee.

 • Ebbe

  Jong grietje hard schreeuwen ,stikt hier van de jonge paardrijdsters.
  Zijn al snel in paniek om weinig tot niets.

 • Herman

  @Henk

  Wij hebben als mens de wolf verdreven uit hun habitat, dus moeten we ze nu maar afschieten? Wees wat milder voor je omgeving, inclusief dieren! Wie zegt dat wij per definitie meer rechten hebben dan een dier? Dieren hebben hun eigen intelligentie, hun eigen sociale structuur… We hebben als mensen al genoeg kapot gemaakt! We zijn nagenoeg de enige diersoort, die zijn eigen nest en leefomgeving kapotgemaakt, vervuild heeft en blijft maken! Een dier dood over het algemeen alleen om te eten en verder niet…

 • Marijke

  Gelukkig dat er zoveel deskundigen hier hun commentaar geven! Ook de ‘deskundige ‘ vd zoogdieren vereniging bagatelliseert het allemaal. Het is echt wachten op het eerste kind dat gepakt wordt. En dan buitelen al die ddeskundigen weer over elkaar heen bij jinek en vrienden a raison van 500 euro. Ik vraag me af hoe al die deskundigen hier hadden gereageerd. Toetsenbordhelden…..

 • Jasper

  Wat een overdreven gedoe weer. Misschien dat mensen zich een beetje laten verdiepen in de risico’s. Een gemiddelde loslopende hond is niet gevaarlijker denk ik. Laat die wolf maar komen in Nederland. We vreten als mens met elkaar meer beesten op dan alle wolven op wereld. Heeft deze dame door hoeveel paardenvlees wordt gegeten door mensen? Een dier is een dier en wij zijn ook dieren. Wij zijn als mens niet belangrijker dan een paard, wolf, koe of strontvlieg.

 • BB

  Er loopt, of heeft gelopen, hier ook een wolf in de buurt. Maar ik ben in mijn eentje in het donker banger om een verkeerde medemens tegen te komen dan een wolf. Er zijn al teveel mensen die door toedoen van een medemens het niet na hebben kunnen vertellen.

 • Harma

  Helemaal met Herman’s reactie (op die van Henk) eens!!
  Prachtig en zo waar verwoord ! ❤

 • As

  Het paard blijft zo rustig als zijn berijder.. of in dit geval, het paard blijft een stuk rustiger !! Zullen we de wolven gewoon met rust laten?
  Ik lees hier berichten als: afschieten die vreselijke dieren…. Volgens mij hebben wij mensen al het leefgebied van de dieren ingepikt en vol gebouwd. Niet andersom. Laat de dieren met rust!

 • M van Oord

  De mens is het beest en niet de wolf. Beter bang zijn voor wat mensen uitvreten, dan wat dieren doen.

 • Een vriendin van mij was wandelen, alleen, ook bij Diever in de buurt, er kwam een wolf achter haar aan, met geen mogelijkheid was het roofdier van haar af te houden. Ze maakte leven, vond een stok, maar toen ze wilde slaan wou hij bijten. Gelukkig kwamen fietsers in de buurt, ze heeft gegild van angst. Toen een groep fietsers naderden liep hij het bos in maar kwam daarna toch weer achter haar aan. De enigste redding was haar auto, die daar in de buurt stond. Ze durft er NOOIT meer te wandelen! Dit KAN toch niet, weg met die wolf. Het loopt nog eens verkeerd af.

 • Lisanne

  @ Henk @ Jasper @ BB
  Mensen naar mijn hart! Volkomen mee eens!

 • A. Gaber

  Ik zie hier weer een gevalletje, beter in het bos lopen dat in een stadion zijn. Veeel veiliger die wolf dan mensen.

 • Dennisp

  Mensen hebben totaal geen verstand meer van het gedrag en de reacties van wilde dieren. Dat blijkt hier het meeste uit. Totaal geen dreiging vanuit die wolf. Ik zou zelfs zijn afgestapt om een goede foto te kunnen maken.

 • Skye

  Maar goed dat sommige mensen niet in Florida wonen. Daar is een krokodil in je zwembad heel normaal. Of in Canada. Kijk niet raar op van een beer op je loungeset. Deze dieren zijn een stuk gevaarlijker dan een wolf (die ver op afstand blijft). En juist het geschreeuw van deze juffrouw maakt de wolf nog nieuwsgieriger (zou ik ook zijn als ik de wolf was). Ik las een reactie hier… de wolf wil maar 1 ding: Doden . Deze zin is verkeerd geschreven. Het moet zijn… de mensenheid wil maar 1 ding: Doden!
  Laat de wolf aub met rust. Dan laten zij ons ook echt wel met rust!

 • Anoniem

  Maurice van de zoogdierenvereniging heeft makkelijk praten tot hij zelf in die situatie zit. Theorie en praktijk is altijd anders. wolven kunnen heel lang achter n (prooi) dier aanlopen en hoeft dus niet gelijk met zn tanden bloot voor haar te staan. Ik snap wel dat t blijven volgen ook als bedreiging voelde.

 • Zie niet meer ,dan een jong vosje.
  Zou haar een nieuwe bril adviseren .
  Opjagen doet ie allerminst , loopt een geurspoor af .
  Wat een verstand……

 • Geert ter Horst

  Weg met de wolf uit Nederland!

 • Monique

  Aan al diegenen die hier beweren dat ze niet zo’n paniek moet maken: Ik ben zelf eens op een wandeling ’s morgens vroeg met de hond een wolfshond/wolf tegengekomen en op dat moment voelde ik gewoon een soort verkoeling over me heen komen. Het is moeilijk te omschrijven, maar het was een soort van verhoogde staat van alertheid. uiteindelijk hebben mensen ook instincten en die treden heus wel onmiddellijk in actie bij een dergelijke situatie. Dit is dus niet iets dat je kunt bagatelliseren met “stel je niet zo aan …”

 • Sijmon

  Één wolf gaat echt geen paard aanvallen. Dan moet er toch wel een hele roedel opkomen dagen.

 • Paulus

  Moet zo’n toetsenbordheld eens zeggen dat een wolf niet gevaarlijk is tegen een schapenboer die net 15 doodgebeten schapen uit de wei heeft gehaald. Ik denk en hoop dat hij dan een dusdanige harde klap voor zijn kop krijgt dat…..

 • Truus

  Voor al die mensen die het bagetaliseren. Als het jouw. Dochter of kleinkind overkomt?
  Wat als het paard zn bit vastzet en op hol slaat?
  Wat als dat schattige,nieuwsgierige, lieve wolfje wel de sokken er in zet en op de benen van het paard afgaat?
  Ben je dan ook zo coulant en begripvol?
  Wat als het jouw of jouw kind overkomt?

 • Linda

  Niets aan de hand hier. Gemiddelde erfhond is veel gevaarlijker.

 • August hardy

  Het dieren ruk .en mensheidomheid. Wolf heeft er altyd bestaan .. vroeger stonden er geen dieren nachts ..of byna geen..werden op stal gezet..tegen roofdieren…nu nog kippen nachts.in hok ..voor de vos…sorry maar ik ben niet zo goed in schryven.. verdraagzaamheid..dat woord..kennen we niet meer..in deze wereld..alleen eigen belang…jammer…

 • Patrick

  Vind ik ook gewoon al die paardrijden en amazones afschieten ze geven alleen maar overlast voor de wandelaars en wolven

 • Jan

  Prachtig hoor, al die wolvenliefhebbers. Hoe meer wolven er zijn, hoe meer deze in aanraking met de mens komen, en aangezien er in Nederland geen afgelegen en uitgestrekte bossen zijn gaat het geheid een keer mis. Het is en blijft een groot en snel roofdier, wat jaagt om aan voedsel te komen en zijn territorium verdedigd. En een wolf die mensen zat is, en agressief wordt, gaat gewoon voorkomen. Een vergelijking met een hond, dat een gedomesticeerd dier is, slaat natuurlijk nergens op. Bovendien, wat als je in je eentje in het bos een wolf met rabiës tegenkomt? Dat gaat geheid niet prettig voor je aflopen. Het is weer Hollandse naïviteit op en top.

 • Ruben

  Tja, ik zou ook niet lekker op mijn MTB zitten met een wolf in mijn kielzog.. maar om nou ‘f*ck off’ en ‘ren weg’ naar het beest te roepen heeft niet zoveel zin denk ik.

 • Hans

  @ Henk Afschieten die wolven. Nederland is veel te klein voor dit soort vreselijke roofdieren. Wat is dat een domme opmerking, het zijn geen vreselijke roofdieren, en zij waren in Nederland, tot de mensen hun hebben uitgemoord. Maar al Nederland te klein is, zullen we dan ook maar de Somatische, Eritrese, en Afrikaanse mensen afschieten?

 • Koenders

  Afknallen die genen die erop tegen zijn moeten dit is meemaken als ze achterna gerend wordt door een wolf alleen maar mooi praten achter het bureau wolven moet zo snel mogelijk weg ze brengen alleen maar leed aan

 • Peter

  Het is volgens mij niet voor niks dat je wolven vroeger alleen maar in de dierentuin, achter tralies, zag… Het is en blijft een roofdier. Ik mountainbike ook en zit tegenwoordig toch wat anders op mijn fiets. En ik ga ook minder graag met mijn Kids van 5 en 7 in het bos wandelen tegenwoordig. Want stel dat je opeens op een roedel stuit? Ik moet er niet aan denken… ik snap echt niet dat we in Nederland dit risico willen lopen. En om het maar eerlijk op te biechten: tegenwoordig draag ik in beide gevallen (boswandeling met kids en op de mtb) een mes bij me voor het geval van een aanval. Voel me hiermee wel wat veiliger. Triest dat het moet, maar ìk ga het risico niet lopen.

 • Mey

  Wat ik hier mis, is dat een wolf van nature bang en mensenschuw is. Hij loopt weg voor je als je hem volgt. Zelf meegemaakt in Duitsland. Dus die amazone maakt stampij om niks

 • Gdm,

  En ja hoor en alweer een vracht reacties met alleen maar voornamen, ik vind dit meer dan laf. Enkel twee of drie met ook hun achternaam!Het wordt tijd dat reacties zonder volledige namen geweigerd worden door de redactie.
  Of die wolf wel of niet een gevaar was voor de amazone weet ik niet, was er niet bij.
  Wat ik wel weet is dat heel veel pro wolf (schreeuwers) mensen géén grond en schapen cq jongvee hebben! Maar ‘veilig’ in hun dorp of stad wonen.

  Maarten vd Veerdonk
  [email protected]

 • Carla

  Dit filmpje laat een wolf(?) Zien die op het pad loopt te scharrelen. Wat heeft dit filmpje te maken met het artikel? Sensatie zoeken heet zo iets.

 • Ad

  Ach, we hebben weer eens een nieuw fenomeen in Nederland. I.P.v. UFO hebben we nu, als het om de wolf gaat, al langere tijd, het over een UWO.
  Unidentified Walking Object. Verfrissend, weer eens wat anders.

 • MT

  Duidelijk een jong meisje met op voorhand al een hoop angst voor wilde dieren. Ik ben een jaar of 25 in Noorwegen een wolf die een stuk groter was tegen het lijf gelopen, indrukwekkend maar eng zeker niet. Beest keek me een tijdje aan vanaf een meter of 5. Ik zou niet weten waarom die mij zou willen aanvallen. De wolf (als het een wolf is) in het filmpje is op zeer grote afstand en doet niet eens zijn best om de ruiter en paard in te halen… Ook het voorbeeld in een van de reacties: toen ze de wolf wilde slaan wilde hij bijten… Tja, moet je bij een hond of een mens proberen met een tak te slaan en zien hoe die reageert. De voorbeelden met schapen hebben natuurlijk al helemaal niets met dit artikel te maken. Vervelend voor die boeren, wellicht kunnen gemeentes subsidies gaan geven voor materiaal om de wolf buiten de weilanden te houden of idd zoals iemand suggereerde de schapen s’avonds naar binnen. Dit verhaal gaat echter over de wolf in de bossen en ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat de schrijver van het artikel een voorstander is van het afschieten van de wolf in Nederland en zie dit toch vooral als stemmingmakerij. Als je dan helemaal geen risico wil lopen moet je lekker weg blijven uit het bos, want wat nu als je kind gebeten wordt door een adder als hij tussen de takken en gras speelt? Afschieten alle adders! Wat nu als een everzwijn je kind aanvalt omdat het toevallig net jonkies heeft en zich bedreigt voelt? Afschieten alle zwijnen! Met deze logica zullen alle dieren snel uitgestorven zijn en aangezien er toch ook nog vrij regelmatig mensen gebeten worden door honden kunnen we als de bossen leeg zijn onze jachtgeweren leegschieten op straat op elke hond die blaft of elke kat die een tijdje achter ons aan slentert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.