Ga naar hoofdinhoud

Wolf verdeelt Kamer en coalitie

Ondanks de opmars van de wolf komt de Tweede Kamer veehouders die vrezen voor de veiligheid van hun vee niet tegemoet. Een motie van de Partij voor de Dieren die oproept om het roofdier actief te beschermen, kreeg vorige week steun van een meerderheid.

Daartegenover stond een voorstel van BBB en JA21 om de beschermingstatus van de wolf te verlagen. Deze kreeg onvoldoende steun.

Niet tornen aan beschermde status

De voorstellen verdelen niet alleen de Tweede Kamer, maar ook de coalitiepartijen. Zo stemden D66 en ChristenUnie mee met de Partij voor de Dieren die vindt dat de wolf een verrijking is van de Nederlandse biodiversiteit. Daarom dringt de partij er bij het kabinet op aan om niet aan de beschermde status van het dier te tornen.

Overlast en schade voorkomen

VVD en CDA waren het eens met de andere motie waarin juist wel wordt gepleit voor soepelere beheersmaatregelen om overlast en schade door de wolf te voorkomen. De indieners van de motie wezen er tevergeefs op dat zowel het Europees Parlement als de provincie Friesland voorstellen de wolf een lagere beschermingsstatus te geven.

Nieuw wolvenplan

Vanuit de provincies wordt gewerkt aan het nieuwe Interprovinciaal wolvenplan dat het huidige vervangt. Naar verwachting wordt dat voor de zomer van 2023 gepubliceerd. Dat antwoordde minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof op Kamervragen van Caroline van der Plas van BBB.

Vertraging

“Het Interprovinciaal wolvenplan is door de provincies in concept voorgelegd aan stakeholders in het Landelijk Overleg Wolf. De reacties worden door BIJ12 verwerkt. De totstandkoming heeft enige vertraging opgelopen”, zegt Van der Wal.

Bron: Nieuwe Oogst

6 reacties op “Wolf verdeelt Kamer en coalitie

 • Konan

  Ze zijn toch echt helemaal van het padje.. ze houden geen rekening met de mensen met hun, door de wolven, afgeslachte vee! Wat ‘n zootje.,

 • Dennis

  Met dit halfbakken beleid kweek je onrust en illegaal afschot wat al plaats vindt. Je zal maar buiten wonen en stadse meningen zorgen voor het halveren van je schapen kudde.

 • erik

  vd Wal zou nog een bredere maatschappelijke discussie starten: hoe staat het daarmee !?

 • Wim

  De Wolf is al in de Betuweroute gespot de randstad komt vanzelf aan de beurt, geen kinderen alleen in park , kinderboerderijtjes die door de wolf sneuvelen het komt allemaal goed.

 • Ronald Sevenster

  Weg met de wolf uit Nederland!

 • Schutte

  Het is langzamerhand niet de vraag “of maar” wanneer er (menselijke) slachtoffers gaan vallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.