Ga naar hoofdinhoud

Zeven Duitse konikpaarden gestorven in natuurgebied

In Speicherkoog aan het Duitse gedeelte van de Waddenzee zijn de afgelopen tijd zeven konikpaarden om het leven gekomen. Dat heeft de Naturschutzbund (NABU) bekendgemaakt. Vijf veulens zijn te vroeg geboren of vlak na de geboorte overleden. Daarnaast kwamen twee merries om het leven, waarvan eentje in elk geval mede door haar slechte voedingstoestand.

In Speicherkoog is officieel ruimte voor een kudde van zo’n 50 konikpaarden maar er zijn er inmiddels ongeveer 80.

Verantwoordelijkheid onduidelijk

De NABU is één van de betrokken instanties in het gebied en nam in 2005 het eigendom van de paarden over op verzoek van het Ministerie van Landbouw en Milieubescherming. Daarbij zegt de NABU dat ze  hebben afgedwongen dat “derden kunnen worden verplicht toezicht te houden op de dieren, aangezien uitgebreid toezicht door NABU niet mogelijk was”. Of dat ook daadwerkelijk gebeurd is en wie die derden dan precies zijn is niet helemaal duidelijk.

Ook meldt de NABU dat ze twee jaar geleden al geprobeerd hebben om een aantal paarden te herplaatsen, maar dat het neerzetten van een vangkooi voor de paarden toen “getorpedeerd” werd door het Ministerie en de herplaatsing niet doorging.

Als reden voor de huidige slechte conditie van de paarden, heeft NABU de aanhoudende regenval van de afgelopen maanden aangehaald, waardoor de dieren van een deel van hun voederplaatsen werden afgesneden. Het gebied waar ze leven is deels overstroomd.

Doodsoorzaken

Bij twee veulens is nog geprobeerd om ze te redden, maar mocht hulp niet baten. In twee gevallen bleek bij autopsie dat de veulens een seleniumtekort hadden. Van de twee merries die de afgelopen tijd overleden, is er eentje aan een hart- en bloedvatenprobleem overleden. Zij had voedsel in haar darmen. De andere merrie was in dusdanig slechte conditie dat “de slechte voedings- en algemene toestand ten minste indirect als de doodsoorzaak wordt beschouwd.”

Inmiddels zijn een aantal andere zieke paarden uit de kudde gehaald en behandeld. Alle dieren worden nu bijgevoerd. Er zijn plannen om de kudde te verkleinen naar ongeveer 45 à 50 dieren. Hoewel de NABU op haar website zegt dat ze verantwoordelijk zijn voor de dieren, wijst ze dus ook naar het Ministerie.

 

Bron: St-Georg

2 reacties op “Zeven Duitse konikpaarden gestorven in natuurgebied

 • Dautsje de Vreeze

  Vraag eens bij paard in nood Spanje of die konikspaarden kunnen overnemen…
  Die vangen al meerdere van dit ras op en de dieren zouden er erg welkom zijn volgens mij…
  Dit is hun website: https://www.paardinnoodspanje.nl/

  Hopelijk kunnen de paarden herplaatst worden..

 • jan jonas

  Blijkt ook in Duitsland. ” De Overheid Niet Weet Waar Mee ze Bezig Is” en wordt geleid door ondeskundigen. Die op hun beurt voor veel geld bureaus in huren, die geld verslindende projecten ontwikkelen. Dit soort ideeën hebben als resultaat ” onnodige dier sterfte”. Precies zoals het in Nederland toe is gegaan met de Oostvaardersplassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.