Ga naar hoofdinhoud

22 paarden ingeslapen op de renbaan van Santa Anita Park

Sinds afgelopen kerst tot en met vorige week hebben 22 renpaarden dodelijk letsel opgelopen tijdens de trainingen en races op de renbaan van Santa Anita Park te Californië. Het laatste slachtoffer, de 3-jarige merrie Prinses Lili B, getraind door David Bernstein, leed aan een catastrofale blessure tijdens een training vorige week en werd kort daarna ingeslapen. Dit 22ste voorval (!) leidde er nu pas toe dat de renbaan een week gesloten werd.

De directie van de renbaan kondigde afgelopen donderdag belangrijke hervormingen aan waaronder een verbod op het gebruik van medicijnen (Lasix, een diureticum furosemide) op racedagen en een scherp beperkend gebruik van zwepen door jockeys. Het gebruik van Lasix is in Amerika toegestaan en het middel maakt dat longbloedingen tijdens de trainingen en races minder voorkomen.

Genetische verandering

Het wordt sinds tientallen jaren gebruikt in Amerika en het heeft inmiddels geleid tot een genetische verandering in de volbloeden. Wanneer het gebruik van Lasix ooit zal worden verboden in Amerika, stort de fokkerij door de genetische verandering in. In de rest van de wereld staat Lasix op de verboden lijst. Als Amerikaanse renpaarden in de rest van de wereld aan koersen deelnemen en worden getest op het middel, mogen zij niet deelnemen indien er nog sporen in het bloed aanwezig is voor de start aan een race.

Verklaring

In een lange verklaring donderdag zei Belinda Stronach, voorzitter van de Stronach Group van onder andere deze renbaan, dat de toediening van alle medicijnen aan paarden wordt verboden op de koersdagen te Santa Anita en op de renbaan van Golden Gate Fields, in Berkeley, Californië. Door dit verbod wordt Santa Anita de eerste grote Noord-Amerikaanse renbaan die zal voldoen aan het drugsbeleid van de Internationale Federatie van Horseracing Autoriteiten (IFHA). Het verbod van dit middel is slechts het enige significante verschil tussen de Amerikaanse- en de IFHA-normen.

Raadsel en strafrechtelijk onderzoek

De leiding en medewerkers van de Santa Anita renbaan zeggen dat ze nog steeds niet weten waarom zoveel paarden zijn geblesseerd zijn geraakt en ingeslapen dienden te worden. Insiders, dierenartsen en dierenrechtenactivisten hebben kritiek geuit over met name de toestand van de onverharde renbaan, die volgens hen schandalig slecht is, over de behandeling van de paarden en over de druk van de rensport zelf. De organisatie Mensen voor de ethische behandeling van dieren (PETA) heeft opgeroepen tot een strafrechtelijk onderzoek naar de trainers wiens paarden in de laatste drie maanden stierven op de Santa Anita renbaan en verwelkomde de nieuwe maatregelen. PETA riep in een verklaring afgelopen donderdag op om op te komen tegen alle trainers, dierenartsen en eigenaren die welk medicijn dan ook gebruiken om gewonde of ongeschikte paarden tot racen te dwingen.

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “22 paarden ingeslapen op de renbaan van Santa Anita Park

  • J brommet

    Sorry maar gaat niet meer om sport maar om geld. Paarden zijn de slachtoffers.
    Te gek voor woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook