Ga naar hoofdinhoud

Afscheidsrace levert Winx 25ste Group I overwinning op

Winx
Er werd door velen over gespeculeerd of The Queen Elizabeth II Stakes van vandaag de laatste race van supermerrie Winx (Street Cry x Vegas Showgirl) zou zijn. Winx is nog steeds in topconditie en zou haar overwinningen makkelijk kunnen voortzetten maar het doek is vanochtend definitief gevallen. Zoals eerder aangekondigd door de eigenaren en trainer Chris Waller gaat Winx de fokkerij in mede omdat het een feit is dat een merrie die na haar derde levensjaar nog actief aan koersen deelneemt moeilijker drachtig te krijgen is dan een niet getrainde en koersende merrie.

Winx mocht als laatste de startbox in en koerste, zoals zij dat vaak deed, gedurende de eerste helft van de race als laatste van het deelnemersveld waarna de combinatie zich naar de zesde plaats begaf. Toen het laatste rechte stuk in zicht kwam bewoog de supermerrie zich naar buiten en zette haar welbekende turbo aan om met nog tweehonderd meter te gaan makkelijk 1 ½ lengte te finishen voor Kluger en de derde aankomende Hartnell. Op de uitverkochte renbaan Royal Randwick bejubelde het uitzinnige publiek de 33ste overwinning van Winx op rij. Deze palmares, waaronder 25 Group I races is ongekend, geen enkel renpaard ter wereld heeft een dergelijke prestatie bereikt en het zal lang duren voordat er weer zo’n superpaard op het toneel verschijnt. Winx zette haar aankoopbedrag van 250.000 dollar om in 26 miljoen aan gewonnen prijzengeld.

De zoals altijd hevig geëmotioneerde trainer Chris Waller kon na de race nauwelijks spreken en dat gold ook voor jockey Hugh Bowman. Nadat zij weer enigszins normaal konden functioneren bedankten beiden uitvoerig het paard, de eigenaren, de fans, het publiek ter plekke en het publiek dat overal in Australië, in Nieuw-Zeeland, en in de rest van de wereld de koers live bekeken.

Voor Waller was het zijn 100e Group I overwinning. Van die 100 nam Winx dus een kwart van het aantal voor haar rekening “Ik had nooit verwacht dat ik een race zoals vandaag zo intens met mijn familie, mijn eigenaren, mijn personeel en alle raceliefhebbers ter wereld zou beleven. Mede-eigenaar Peter Tighe “Dit is de meest geweldige dag met het beste paard, de beste jockey en de beste trainer ter wereld. Ik ben er zo trots op dat Winx de harten van veel mensen over de hele wereld veroverd heeft”

De toekomst

Winx gaat vanaf vandaag op rust en de fokkerij in en haar eigenaren kunnen verder gaan puzzelen welke dekhengst het meest geschikt is om Winx te dekken. Intimi speculeren op Frankel of op diens vader Galileo of op een van de andere tophengsten van Coolmore zoals de door Coolmore recent in Australië ingevlogen Triple Crown winnaars American Pharaoh en Justify.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.