Ga naar hoofdinhoud

In opspraak geraakte Aonne de Wrede antwoordt met overwinning Victoriapark Wolvega

John Dekker met Graal de Busset. Foto: TROTR media

Hij is al weken het gesprek van de dag: gepensioneerd paardentrainer Aonne de Wrede (71) uit Heerenveen. Sinds het verschijnen van Gokkers Guldens en Gangsters, het ontluisterende boek over zijn opzienbarende carrière in de corrumperende drafsport van de jaren 70, 80 en 90, ligt De Wrede onder vuur.

De Wrede zelf was allerminst onder de indruk en zei het verleden geenszins te willen ontkennen. “Het was een andere tijd, de omstandigheden waren anders, maar de geschiedenis is wat is geweest, daar loop ik niet voor weg.” In de Wolvegaster drafpiste gaf de opnieuw in opspraak geraakte trainer dan ook het best passende antwoord: Hij won de Grand Prix Cirio met Graal de Busset. Van tevoren had De Wrede zijn vaste rijder John Dekker de instructie gegeven om Graal pas 700 meter vóór de finish aan het werk te zetten.

Zesde overwinning

Dat pakte goed uit want toen Dekker de pupil van Aonne eenmaal aanspoorde liep hij al zijn concurrenten voorbij en won. Hendrik Roorda uit Ureterp, samen met zijn broer eigenaar van Graal de Busset, was blij met de overwinning. “Aonne de Wrede is werkelijk een fenomeen. Graal heeft dit jaar al 6 keer gewonnen, hij is de enige trainer die van zo’n paard weer een topper kan maken.”

Matchfixing, doping, witwassen en malversaties

De drafsport was not amused na het verschijnen van Gokkers Guldens & Gangsters. Het boek dat verhaalt over de schaduwkant en malversaties in de populaire drafsport van de roemruchte jaren 70, 80 en 90, deed veel stof opwaaien. Van der Let publishers uit Heerenveen gaf het boek uit dat is geschreven door Marthijs Roorda, die met Gokkers Guldens & Gangsters – tragiek van toptrainer Aonne de Wrede zijn schrijversdebuut maakte.

Bron: persbericht

2 reacties op “In opspraak geraakte Aonne de Wrede antwoordt met overwinning Victoriapark Wolvega

  • Veenstra

    Ik heb aonne altijd een goeie goeie trainer en rijder gevonden en nog een geweldenaar

  • Jan Jonas

    Het is lang dat er afspraken gemaakt worden. Iedere sport heeft hier mee te maken. Het gokken (wat de overheid goed vindt als er maar afdracht plaats vindt) is van alle tijden en zal blijven. Ik weet dat courses in elkaar gezet worden. Of het fout is laat ik in het midden. Ik weet wel dat de overheid zoveel heeft genivelleerd dat andere wegen gevonden zijn om geld te verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.