Ga naar hoofdinhoud

Karin van den Bos geschorst als trainster, renpaard gediskwalificeerd

Karin van den Bos (links) met Akoya - Foto: Yolande Tilmans

De Nederlandse trainster Karin van den Bos is door de Franse rensportautoriteiten voor de duur van een jaar als trainster geschorst. Van de Arabische volbloed Akoya, winnaar van de Group I ren de Prix Dragon te Longchamp in september j.l. en in training bij Van den Bos, werd na de koers een dopingmonster genomen. Van dat monster werd voor het eerst door het Franse laboratorium van paardenrennen de aanwezigheid van Myo-Inositol Trispyrophosphate (ITPP) in een renpaard geconstateerd.

Ondanks het feit dat voor het synthetische middel geen handelsvergunning als geneesmiddel is vereist en het zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, staat wel al sinds 2015 vast dat het middel een zogenoemd erytropoëse-stimulerend middel is. Dat betekent dat het middel het aantal rode bloedcellen vermeerdert en tot verhoogde zuurstofopname leidt.

Verboden middelen

Gelet hierop staat het middel/stof ITPP op de lijst van verboden middelen van de Code des Course au Galop. De commissarissen van France Galop hebben daarom Akoya gediskwalificeerd en uit de koersuitslag verwijderd, bepaald dat het paard de eerste twee jaar niet in Frankrijk mag koersen en Karin Van Den Bos voor een periode van een jaar als trainster geschorst. Of Van de Bos in beroep gaat tegen deze sancties is (nog) niet bekend.

Lees het vonnis hier

Bron: France Galop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook