Ga naar hoofdinhoud

Enable wint Prix de l’Arc de Triomphe voor de tweede keer

Enable wint Prix de L'Arc de Triomphe 2018 Foto France Galop

Voor de tweede keer op rij won Enable (Nathaniel x Concentric) zondag de Prix de l’Arc de Triomphe op de renbaan Longchamps in Parijs. De vierjarige merrie gold als grote favoriete nadat zij deze race vorig jaar won. Het is het enige paard in de race dat in 2018 slechts éénmaal is gestart en het getuigde van lef om haar met die geringe voorbereiding in deze race te laten koersen. Enable leverde eigenaar Khalid Abdullah zijn zesde Arc overwinning en jockey Frankie Dettori zijn zevende Arc overwinning, een record dat moeilijk te evenaren zal zijn.

De hoofdrace van het ‘Arc’ weekend met 5 miljoen aan prijzengeld waarvoor 2.857.000 voor de winnaar kende negentien deelnemers. Deze klassieker over 2400 meter op gras is wereldwijd de meest gerespecteerde Groupe I race voor driejarige en oudere paarden en is van groot belang voor de volbloedfokkerij. Een paard dat de ‘Arc’ wint wordt extreem hoog ingeschat bij de stoeterijen. Die palmares geldt voor de rest van het leven van de merrie of de hengst die deze race wint en werkt door in de opbrengst van diens fokprodukten.

Vier kinderen van Galileo

De winnaar van 2003, Dalakhani is als dekhengst de stoeterij ingegaan en had in de Arc van dit jaar een van zijn producten (Defoe) aan de start. Hetzelfde geldt voor Sea the Stars wiens producten Cloth of Stars en Sea of Class liepen. De Japanse superhengst Deep Impact had de vierjarige Clincher, Japans hoop op de overwinning dit jaar lopen. Welbekend zijn natuurlijk de nakomelingen van Galileo, de dekhengst van Coolmore, waarvan vier producten liepen.

Favoriet

Enable gold als grote favoriete voor de Arc. Het is het enige paard in de race dat in 2018 slechts éénmaal is gestart. De vierjarige merrie liep laatstelijk op 8 september 2018 te Kempton Park (UK) in de September Stakes, een Groep III race die zij overtuigend won. Frankrijks hoop was Waldgeist (v. Galileo) gelet op zijn prestaties en op het feit dat hij, anders dan Enable, de renbaan van Longchamp met al haar hoogteverschillen op zijn duimpje kent. Van de 19 deelnemers hadden er acht nog geen Groupe I ren gewonnen en twaalf deelnemers hebben nooit eerder gekoerst op de renbaan van Longchamp.

Enable schreed in de paddock

De grond was met 3,2 als ‘goed’ gekwalificeerd en het maakte Enable niet zoveel uit. Alle ogen waren al in de paddock op haar gericht waar Enable niet stapte maar schreed alsof zij zweefde. Vanuit de startbox vertrokken koerste zij op de vijfde positie en liet al vroeg zien dat zij over voldoende reserves beschikte.

Halve hoofdlengte

Rustig met het veld meeliftend versnelde zij de laatste twee honderd meter voor de finish en moest zowaar een strijd leveren met Sea of Class die niet nagaf. Het was Enable die met een halve hoofdlengte voor Sea of Class en Cloth of Star won en het publiek deed brullen.

Knieblessure

Jockey Frankie Dettori kon zijn geluk niet op, het was inmiddels zijn zevende overwinning in de Arc. Trainer John Gosden: “Het is een fenomenaal paard. In de lente liep ze een vervelende knieblessure op en ondanks haar overwinning vandaag, was Enable niet op haar allerbest. Gezond en fit dat was ze zeker, maar de merrie heeft veel meer in haar mars dan zij vandaag liet zien. Normaal zou ik nooit een paard in deze race laten lopen met één enkele voorbereidende koers. Met Enable durfde ik het aan gelet op de klasse van de merrie.”

Verbond tussen PMU en Amerika voor de Arc

Wereldwijd wordt deze race uitgezonden en dit jaar heeft de New York Racing Association een verbond met de Franse PMU gesloten waardoor de Amerikanen rechtstreeks op vier winnaars van de races, waaronder de ‘Arc’, kunnen spelen en de races live kunnen zien op de renbaan van Belmont Park.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook