Ga naar hoofdinhoud

WK Endurance eist nog een paardenleven

De tienjarige Sahwat Al Wahhab Ah, die meereed op het WK Endurance in Butheeb, is ingeslapen. De merrie is hiermee het tweede paard die deelnam aan het WK Endurance en kort daarna is overleden. Eerder werd ook al de elfjarige Soraya Peu van de Spaanse ruiter Omar Blanco Rodrigo ingeslapen.

”Met veel verdriet melden wij dat de tienjarige Sahwat al Wahhab Ah (FEI ID 106KC33), gereden door Ali Subhi Abed Aburabie (Jordanië) op 28 februari is ingeslapen.” De combinatie eindigde als 32e nadat ze het 160km lange parcours succesvol hadden afgelegd. Ook de laatste fysieke keuring was de merrie in eerste instantie goed doorgekomen, eveneens als de acht keuringen tijdens de wedstrijd.

Zorgelijke bloedtest

Na de laatste fysieke keuring aan het einde van de wedstrijd op 25 februari namen dierenartsen van de FEI de standaard bloedtesten af. De resultaten van deze testen gaven aanleiding tot zorgen en toen de merrie later die dag klinisch verslechterde werd ze overgebracht naar de kliniek. Eenmaal op de kliniek knapte Sahwat Al Wahhab Ah even op maar kort daarna verslechterde haar toestand dermate erg dat er geen andere keus meer was dan de merrie te laten inslapen.

Autopsie

Alle details van de veterinaire keuringen – er waren acht verplichte keuringen gedurende de dag (één voor elke lus en een extra verplichte herkeuring voor alle paarden voorafgaand aan de start van de vijfde lus) – zijn publiekelijk beschikbaar. In overeenstemming met de FEI zal er een volledige autopsie worden uitgevoerd. Of dit ook gevolgen gaat hebben voor Ali Subhi Abed Aburabie en zijn trainer is nog niet duidelijk.

Bron: Clean Endurance

3 reacties op “WK Endurance eist nog een paardenleven

  • A vd Schans

    Zelfs in de vrije natuur foerageren paarden niet over zulke afstanden…!! Elk jaar weer sterven er paarden in deze tak van ” paardensport”, hoe kan het zijn dat zulke evenementen nog steeds doorgang vinden?? Geen woorden voor! Shame on you FEI!!!

  • Janine

    Triest om te lezen, steeds weer. Het wordt tijd dat deze tak van “sport” wordt aangepakt. Ik vind het het niet gek dat we zoveel kritiek krijgen op onze paardensport, die heel mooi kan zijn. Stoppen met waanzin en stoppen met het grote geld.

  • Jan Jonas

    Het is te voorspellen dat het slecht met paard gaat. Het bloedbeeld zei dat het zorgelijk was (in het artikel). Als vooraf bloed genomen was voor het bloedbeeld van dit paard was weetje dat dit paard niet mag starten, hij/zij loopt alleen maar haar of zijn ellende te gemoed. Het moed vooraf als standaard af genomen zijn om een hoop narigheid t.a.v. dierenwelzijn te vermijden. Dat geld voor alle deelnemende paarden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.