Ga naar hoofdinhoud

Géén streep door feestavond Military Boekelo, Natuurorganisatie akkoord met deal

Military Boekelo-Enschede Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De feestavond op 7 oktober van Military Boekelo stond even onder vuur. Natuurorganisatie Stichting NatuurAlert Nederland was naar de rechter gestapt en eiste dat het feest op de donderdagavond werd afgeblazen omdat er vleermuizen met een beschermende status in het feestgebied wonen.

Vrijdag 1 oktober zijn beide partijen voor de rechtbank tot afspraken gekomen, meldt RTV Oost, een uitspraak is niet nodig. Er zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheid licht en er komt een onderzoek naar het geluidsniveau bij het feest.

Feiten op tafel

“Bij de zitting zijn er een aantal feiten op tafel gekomen, dat de stichting heeft doen besluiten de eis in te trekken”, zegt Military-voorzitter Robert Zandstra. Hij geeft aan dat zijn evenement de juiste vergunningen heeft.

In gesprek gaan

“We hebben onder meer tegen elkaar gezegd: ‘Het gaat om één avond feest’. Als we daar op een goede manier uitkomen, dan kunnen we veel beter in gesprek gaan”, zegt Zandstra. “Ook de stichting heeft gezegd dat ze samen met ons op willen trekken.” Het gesprek tussen beide partijen heeft er voor gezorgd dat het geluid wordt gemeten door een ecoloog, die gaat kijken of er verstoring voor de vleermuizen is geweest.

Onderzoek goedgekeurd

Vleermuizen is een beschermde diersoort. “Wij zijn verplicht om bij de organisatie van de Military rekening te houden met de vleermuizen”, zegt Zandstra. “Wij hebben daarom eerst onderzoek gedaan. Uiteindelijk is dat onderzoek na een aantal versies goedgekeurd door de gemeente en de provincie.”

Focus weer op evenement

“NatuurAlert was het niet met het onderzoek eens. Maar daar kun je dus ruzie over maken, of er samen goed uitkomen.” Beide partijen kozen ervoor om er toch samen uit te komen en er geen ruzie om te maken. “Hier zijn wij zeer mee in onze nopjes. Nu kan de focus weer op het evenement”, sluit Zandstra af.

50e editie

Military Boekelo zou in 2020 zijn 50ste editie organiseren, helaas gooide corona roet in het eten. Dit jaar viert military Boekelo zijn 50e jarig bestaan. Het evenement vindt plaats van 7 tot en met 10 oktober.

Bron: Horses.nl/RTVOost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook