Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe FEI-regels voor beoordelen smalle crosshindernissen

Smalle hindernis in de cross. Foto: Amy Dragoo / www.arnd.nl
Omdat er wat onduidelijkheid bestond over wanneer een smalle hindernis in de crosscountry nu wel of niet foutloos gesprongen is, heeft de FEI nieuwe regels en verduidelijking gebracht. Jury's bij de hindernissen krijgen daarbij nadrukkelijk de tip om elke combinatie te (laten) filmen om eventuele twijfelgevallen goed te kunnen beoordelen.

De smalle hindernissen vormen soms een probleem om te beoordelen, zeker als een paard een vlag raakt maar de jury niet onder een ideale hoek naar de hindernis kijkt. Afgelopen eventingseizoen waren er soms vertragingen bij het definitief maken van de uitslagen omdat er discussie over smalle sprongen was. Dit gebeurde onder meer bij de Badminton Horse Trials.

Weigering

Wanneer een paard niet met zijn lichaam (inclusief hoofd, hals, schouders en kruis) tussen de oorspronkelijke locatie van de vlaggen springt, dan wordt dit als een weigering gezien en levert het 20 strafpunten op. Rijdt de ruiter door, dan volgt eliminatie. De benen van het paard tellen hierbij niet mee.

Als meer dan 50% van het lijf van het paard nog over de hindernis komt, dan telt het als een gemiste vlag en krijgt de combinatie 15 strafpunten.

FEI document met nieuwe regels en toelichting.

Bron: Horses.nl / FEI / Grandprix replay

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.