Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe vlag-regel eventing veroorzaakt veel discussie

Op de Belton International Horse Trials veroorzaakte de nieuwe 'vlag-regel' voor veel discussie. Per 1 januari heeft de FEI de regels veranderd voor het missen of half missen van een vlag bij een smalle crosshindernis. Tijdens de cross in Belton werden sommige ruiters 15 strafpunten aangerekend terwijl toch meer dan 50% van het lichaam van het paard over de hindernis was geweest.

Bij de nieuwe regel krijgt een ruiter 20 strafpunten bij het missen van een vlag (een ‘run out’) en 15 strafpunten als een gedeelte van het lichaam van een paard bij het springen buiten de vlag is geweest. Paarden moeten over de volledige hoogte van de hindernis springen, zoals die oorspronkelijk gemarkeerd. Toch blijkt het voor de groundjury moeilijk te beoordelen te zijn.

Maede sprong hindernis

In Belton zouden vier combinaties een vlag half hebben gemist en kregen 15 strafpunten. Veertien ruiters kregen 20 strafpunten voor run outs. De smalle corner, hindernis 5B van de korte 4* veroorzaakte de discussies. Harry Meade kreeg met zijn paard Away Cruising (v. Cruise On) daar 15 strafpunten aangerekend terwijl later ook de videobeelden uitwezen dat meer dan 50% van het paardenlichaam over de sprong was geweest. Bij enkele andere ruiters bleken videobeelden anders uit te wijzen dan de groundjury zag.

Harris loopt zege mis door regel

Ook Flora Harris met de KWPN’er Bayano (v. Contendro II) werd slachtoffer van de nieuwe regel. Op 5B kreeg de Britse 15 strafpunten en dat betekende het mislopen van de overwinning in de wedstrijd. Harris zou anders de uiteindelijke winnaar Tom McEwen 0.5 voor zijn gebleven. Nu belandde ze op de 24ste plaats.

McEwen wint CCI4*-S

Tom McEwen won de korte 4* met Figaro van het Broekxhof (v. Tauber van het Kapelhof). Hij eindigde de wedstrijd op zijn dressuurscore van 33.5. Laura Collett werd tweede op London 52 (v. Landos), ze voegde 5.2 tijdfouten toe aan de 28.8 uit de dressuur en eindigde op 34 punten. De derde plaats was voor Mollie Summerland met Charly Van Ter Heiden (v. Contendros Bube).

Klik hier voor de uitslag.

Bron Eventing Nation

Eén reactie op “Nieuwe vlag-regel eventing veroorzaakt veel discussie

  • Klaas

    Als wij hinderniscontroleurs voor de eventing willen houden en wij kunnen niet zonder dan moet hier een duidelijke regel voor ruiters en jury zijn.Een hindernisjury meestal een vrijwilliger word niet blij van een welles nietes discussie en blijft geen vrijwilliger .Mijn gedachte .Stel een minimum maat tussen de vlagen en blijf als ruiter van die vlag af.Duidelijk voor ruiter en jury.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.