Ga naar hoofdinhoud

FEI schorst enduranceruiter wegens mishandeling paard

Het is voor het eerst dat het FEI tribunaal een ruiter een schorsing oplegt wegens mishandeling van zijn paard na een melding van de Britse paardensport journaliste Pippa Cuckson. Ze rapporteerde de mishandeling van het paard Corleone door zijn ruiter Ali Mohd Ali Hosani tijdens de Sheikh Mohammed Cup, een wedstrijd over 160 kilometer in Dubai op de 14 januari. Hij sloeg het paard meerdere malen met een fles. Het tribunaal onderzocht de videobeelden van de wedstrijd en schorste de enduranceruiter uit de Verenigde Arabische Emiraten voor zes maanden. 

Het waren niet de FEI functionarissen of lokale functionarissen die de mishandeling van het paard vaststelden, maar de journaliste Pippa Cuckson. De Britse heeft het voorval gerapporteerd aan de FEI na het bekijken van een video van de rit. Cuckson beriep zich op grond van artikel 163.2 van het Algemeen Reglement dat iedereen, inclusief privépersonen, paardenmishandeling kan melden.

Schorsing

Het hof onder leiding van de Canadese rechter Marveen Thauli stelde vast: een ruiter mag zijn paard niet slaan met voorwerpen, ook al is het geen zweep. In dit geval werd met een waterfles, grof op de flanken geslagen. Zo staat het gedetailleerd omschreven in het FEI reglement en die in dit geval uiteindelijk consequent werd toegepast. Wat de ruiter op een zes maanden schorsing kwam te staan.

Fatsoen

In haar column in St. Georg schrijft Gabriele Pochhammer, die pal achter de actie van haar collega Cuckson staat: “Het verbazingwekkend dat zoiets in detail moet worden vastgelegd in een reglement, dat er niet zoiets bestaat als ongeschreven wetten van fatsoen in de paardensport, waar iedereen zich aan moet houden. Het fatsoen waar lange afstandsruiters uit Arabische landen het niet zo nauw mee nemen.”

Tribunaal erkent aanklacht

Pippa Cuckson heeft door de jaren heen misbruik en ook fraude in de endurancesport in de VAE aan de kaak gesteld, maar het werd nooit eerder door de FEI opgepakt. “Het feit dat het tribunaal niet alleen haar aanklacht erkende als zijnde in overeenstemming met de regels, maar ook de dader strafte, kan worden gezien als het succes van een moedige, goed geïnformeerde journalist”, schrijft Pochhammer.

Toekomst endurancesport

Slechts een paar weken voor het FEI Sports Forum in Lausanne, waar endurance bovenaan de agenda staat, heeft het FEI tribunaal door de schorsing van de ruiter op grond van feiten door een privepersoon ingebracht, een belangrijke stap gezet. Op 16 april wordt de endurancesport opnieuw onder de loep genomen, heeft de tak nog een toekomst in de internationale paardensport, of wordt de hele discipline uitgesloten. Pochhammer: “Maar door het uitsluiten wordt het lijden van paarden niet gestopt. Wanneer wedstrijden niet meer door een internationale instantie worden gecontroleerd, kunnen woestijnruiters ongestoord hun paarden opjagen, sommigen tot de dood er op volgt.”

Lees de column hier.

Bron St.Georg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “FEI schorst enduranceruiter wegens mishandeling paard

 • Frans Berings

  Vroeger was de Military met de weg parcoursen, de steeple, en cross country een uithoudingsproef waar veel training aan vooraf ging om de juiste conditie op te bouwen om met succes te kunnen deelnemen.
  Oud militaryruiters weten dat, en hebben ervaren waartoe paarden in staat zijn na goede training.
  Deze kennis gaat geleidelijk aan verloren!
  Voordat je in endurancesport de 160 km aan kunt, gaat daar een hele training aan vooraf. Van deze training weet ik helemaal niets , maar ik begrijp wel dat daar heel veel horsemanship bij komt kijken.
  Het schijnt dat wij enkele hele goede endurance ruiters hebben, maar daar horen we niets van. Het enige wat ik op horses.nl of in de paardenkrant lees zijn negatieve berichten!
  Nooit eens wat positiefs! Jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook