Ga naar hoofdinhoud

Japanse supermerrie Almond Eye prolongeert Tenno Sho

Almond Eye Foto: Japan Racing Association

Twee keer per jaar wordt de Tenno Sho in Tokyo verreden, eenmaal in het voorjaar en eenmaal in de herfst. De Tenno Sho is een van de meest prestigieuze rennen in Japan en de 161e editie met een prijzengeld van ruim 3 miljoen dollar vond vandaag plaats op de Tokyo Racecourse over 2000 meter op gras. De Japanse merrie Almond Eye won vrij eenvoudig met een halve lengte voorsprong.

De Tenno Sho is een bijzonder moeilijke koers omdat er tussen de start tot aan de eerste bocht slechts een afstand van 150 meter zit en het bepalen van een goede renpositie dus razendsnel moet gebeuren.

Super merrie

Super merrie en paard van het jaar 2018 Almond Eye (Lord Kanaloa x Fusaichi Pandora) koerste dit jaar in mei en begin juni tweemaal en genoot een rustige trainingsperiode van vijf maanden als voorbereiding op de Tenno Sho. De strijd tussen de vijfjarige publiekslieveling en de overige elf deelnemers, waarvan het gros ook al Group I rennen heeft gewonnen, toonde de uitstekende conditie en de wilskracht van de merrie.

Met indrukwekkend gemak

Na de start leidde Danon Premium in een sterk tempo voor Daiwa Cagney en Kiseki met Almond Eye op een wisselende vierde en vijfde plaats aan de buitenkant. In het laatste rechte stuk versnelde Almond Eye gestaag. En terwijl de overige deelnemers volop aan het finishrijden waren hield Lemaire zijn handen nog stil en gaf de merrie de ruimte om zelf te versnellen. Met een indrukwekkend gemak beantwoorde Almond Eye de instructies van haar jockey en won vrij eenvoudig met een halve lengte voor Fierement met halslengte daarachter Chrono Genesis.

Jockey Lemaire: ‘Ze gaf niet op’

Haar vaste jockey Christophe Lemaire die vandaag zijn derde herfsteditie van de Tenno Sho won: “Vandaag was de merrie voor de start ontspannen en wij vertrokken goed uit de startbox. Ze raakte een beetje zonder stoom toen we het hellende gedeelte van de renbaan opklimden maar maar ze gaf niet op.”

‘Ze heeft veel vrije tijd gehad’

Trainer Sakae Kunieda: “De afgelopen twee weken trainde Almond Eye ongeveer drie lengtes achter twee andere paarden en ik vroeg Christophe Lemaire om haar reacties bij de finish te checken. Ze zag er erg goed uit en deze week zag zij er scherper uit dan de vorige week. Net als vorig jaar ging zij na de Yasuda Kinen naar stal voor een rustige periode. Ze heeft veel vrije tijd gehad. Ik heb het gevoel dat ze nu meer ontspannen is in de dingen. Lemaire zei dat haar reacties en haar ademhaling goed waren.”

 Achtste Group I overwinning

Almond Eye is het eerste paard in de geschiedenis van de Japanse rensport dat 8 Group I overwinningen op haar naam heeft staan.

Bron Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook