Ga naar hoofdinhoud

KNHS onderzoekt bitloos rijden in wedstrijdsport

BitloosDe KNHS bekijkt of bitloze optomingen toegestaan kunnen worden in de wedstrijdring. 1 april 2010 neemt de KNHS regels op over het rijden zonder bit op wedstrijden. Momenteel is het in alle takken van de sport, met uitzondering van de springsport en de endurance, nog niet toegestaan om bitloos te rijden op wedstrijden. Ook organiseert de KNHS dit jaar een testwedstrijd voor bitloos rijden.

,,We willen kijken wat de mogelijkheden zijn om bitloos rijden in de wedstrijdsport toe te staan”, aldus Gert Naber, hoofd Sportontwikkeling KNHS. ,,Komend jaar onderzoeken we in samenwerking met verschillende specialisten zoals een veterinair, een specialist vanuit het Bitloos Paardrijden, instructeurs en juryleden hoe we het reglement invullen.”

Er wordt in de eerste plaats gekeken welke optomingen diervriendelijk zijn en dus in de toekomst in aanmerking komen om bijvoorbeeld een dressuurproef te rijden. Daarnaast speelt de veiligheid van de ruiter een grote rol. Gert Naber: ,,Daarna gaan we met juryleden om de tafel hoe bitloze proeven beoordeeld gaan worden en of er eventueel aparte rubrieken voor moeten komen. Uiteraard willen we vooraf wel weten hoe groot het animo is”

Momenteel is alleen in de springsport en de endurance bitloos rijden toegestaan. Bij het springen is in de klassen B,L en M mogelijk de teugels aan de neusriem te bevestigen. Vanaf de klasse Z zijn alle verschillende hoofdstellen toegestaan. Bij endurance is iedere optoming toegestaan, mits dit door de jury als veilig en paardvriendelijk wordt beoordeeld. In de overige takken van de paardensport is bitloos rijden nog niet toegestaan.

Bron: Horses.nl

Lees ook: FNRS staat bitloze optomingen toe op wedstrijd

Met of zonder bit? Vul hier de enquête in en win een boek

Eén reactie op “KNHS onderzoekt bitloos rijden in wedstrijdsport

  • mautje

    Goede zaak! Er moeten inderdaad wel regels aan worden verbonden maar ik vind zeker dat het toegestaan moet worden. Ik zou dan zeker bitloze wedstrijden gaan rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook