Ga naar hoofdinhoud

Europese mentitels voor Nederlands landenteam én Renate Provoost en Jorn van Olst

Update

Gouden succes voor de Nederlandse jeugd op het EK Mennen in Hongarije. Het landenteam ging als favoriet de vaardigheid in en wist die positie vast te houden. Goud voor TeamNL dus! Individuele titels waren er voor Renate Provoost, Europees Kampioen enkelspan pony's bij de junioren en Jorn van Olst Europees U25 kampioen bij de pony-tweespannen. Bovendien was er zilver voor Brent Janssen en brons voor Lisanne van Meerten en Anouk de Haas.

Het landenklassement ging dus niet meer op de schop, het Nederlands team bleef dankzij twee foutloze rondjes en drie keer een enkele bal bovenaan het klassement. De zilveren teammedaille was voor Duitsland, Hongarije was derde. Vorig jaar wonnen de jeugdmenners nog zilver, nu bleek het team goud waard vanaf de eerste dag. Het team bestond uit Jacco de Koning en Evy van Oort in de rubriek children pony-enkelspan, Jur Baijens en Renate Provoost bij de junioren pony-enkelspan en Brent Janssen en Lisanne van Meerten als U25-
menners. Chef d’Equipe Hans Zumbrink: “Vanaf de eerste dag stonden we op kop. We hebben de dressuur goed gereden, de marathon dusdanig goed dat we Duitsland voorbleven in het klassement en met de vaardigheid hebben ze het super afgemaakt. Het mooie is dat alle teamleden aan het goud hebben bijgedragen”.

Trainingsdagen

De basis voor het succes werd gevormd door een jaar lang serieus trainen onder leiding van Christiaan Provoost en Bram Chardon en met begeleiding van Hans Zumbrink. “We hebben trainingsdagen gehad, trainingsweekenden, en ook op wedstrijden hebben we ze begeleid. Christiaan en Bram hebben goed werk geleverd. We hadden vooraf wel goede hoop op goud, want we hebben een heel goed team en dat is eruit gekomen”, aldus Zumbrink. “Ook de teamgeest was heel goed. We gaan straks na de huldiging met 35 man eten. Het was gezellig, iedereen had wat voor elkaar over en was toch ook serieus met de sport bezig. Zo wil je het altijd hebben.”

Juniorengoud

Bij de junioren won Renate Provoost het kampioenschap pony enkelspan. Zij had slechts één balletje in de afsluitende vaardigheid en steeg daarmee van plek twee naar het goud. Larissa Jansma bleef foutloos en klom van de zesde naar de vierde positie, op slechts 15/100 strafpunt van brons.

U25: drie medailles

Bij de U25 menners was er een zilveren en een bronzen medaille bij de enkelspanrijders. Brent Janssen was de beste in de vaardigheid maar kon niet meer genoeg inhalen op de gouden Duitse menster Lisa Maria Tischer. Ook Lisanne van Meerten was foutloos en consolideerde haar derde plaats in het klassement. In de wat kleinere rubriek voor U25 tweespanrijders U25 was goud voor Jorn van Olst, die ook een foutloze vaardigheid reed. Een terechte beloning volgens Zumbrink: “Jorn heeftheel veel pech gehad op de heenreis. Op de heenweg strandde hij met autopech in Frankfurt. Hij moest terug naar Nederland, heeft een andere vrachtwagen opgehaald, is weer terug naar Frankfurt gegaan om de boel weer aan te koppelen en moest toen nog 900 kilometer door naar Hongarije. Dit goud is een goede beloning voor hem.” Anouk de Haas verdiende bij de tweespannen de bronzen plak.

Uitslagen individueel

Uitslagen teams

Bron: Horses.nl / KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.