Ga naar hoofdinhoud

Mystic Journey wint de eerste All Star Mile op Flemington Racecourse

Standbeeld legendarische Phar Lap op de Flemington Racecourse Foto: Yolande Tilmans

Zaterdag vond de eerste editie van de All Star Mile plaats op de Flemington Racecourse in Australië, de rijkste mijl (1600 meter) ter wereld. Deze race kent een uniek concept voor Australië: het publiek uit vijf verschillende staten van Australië mocht tien deelnemers kiezen en vier paarden werden geselecteerd door een wildcardpanel waardoor de All Star Mile een echte nationale race werd. De Tasmaanse merrie Mystic Journey won de race. Ze wordt al getipt als mogelijke opvolgster van de legendarische merrie Winx.

De publiekskeuze levert een brede dwarsdoorsnede van de racedeelnemers op die nu de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan een race van $ 5 miljoen. De racegewichten die de paarden moeten dragen zijn gebaseerd op leeftijd zodat de paarden die nog nooit een Group race hebben gewonnen het kunnen opnemen tegen de 5 Group I deelnemers in deze race.

Gewichtsverschil

De weight-for-age selectie – afhankelijk van de leeftijd van het paard wordt het gewicht tijdens de race bepaalt – leverde een gewichtsverschil van 20,5 kg op tussen de toppaarden en de overige deelnemers. Zo kan Urban Ruler, die zes koersen heeft gewonnen en maar een keer in stakes wedstrijd heeft gelopen, het opnemen tegen meervoudig Group 1 winnaar Happy Clapper. Happy Clapper is het op een na hoogst gewaardeerde paard op het zuidelijk halfrond. Afgelopen weekend toonde hij zijn klasse zien met een geweldige tweede plaats achter Winx.

Groupe I winnaars

Ter verduidelijking: van deelnemers in de All-Star Mile hebben alleen Alizee, Happy Clapper, Amphitrite, Grunt en Material Man als Groupe I winnaars toegang tot een van Australie’s grootste races de Doncaster Mile. Het merendeel van de paarden in de All-Star Mile zouden moeite hebben om zich hiervoor überhaupt te kunnen nomineren, omdat zij die klasse simpelweg niet aankunnen.

Tasmaanse merrie Mystic Journey wint de race

De driejarige Mystic Journey (Needs Further x White Gold) haar kwaliteit laten zien. Ze werd als jaarling gekocht voor 11.000 dollar. Bereden door haar vaste jockey Anthony Darmanin bestormde Mystic Journey de buitenkant van het deelnemersveld om met 1 ¼ lengte te winnen voor de toppers Hartnell en Alizee (beide van Godolphin). Mystic Journey is de eerste Tasmaans getrainde Group I winnaar die nu de rijkste mile-race ter wereld heeft gewonnen. Ze zette haar winsom daarmee op 3,26 miljoen dollar. De merrie heeft dertien koersen gelopen en tien overwinningen in de wacht gesleept.

Opvolgster van Winx?

Met het afscheidstournee van Winx, die haar koerscarrière volgende maand te Sydney zal beëindigen, rijst de vraag wie een waardige opvolgster van Winx zal worden. Het zal lang duren eer een paard de prestaties van Winx zal kunnen evenaren, laat staan verbeteren.

Na Australische Guineas de All Star Mile

Mystic Journey’s trainer Adam Trinder: “Het winnen van de Australische Guineas (Group I race) was een hoogtepunt voor Mystic Journey en om slechts twee weken later de All Star Mile te winnen betekent voor ons dat deze merrie zich in een opwaartse spiraal bevindt. Wij weten nog niet wat de top van haar kunnen is. Wij zullen haar beschermen, voor haar zorgen en misschien is zij een waardige opvolgster van Winx. Wij gaan ons in ieder geval richten op de Cox Plate 2019 die de afgelopen vier jaar door Winx is gewonnen.”

De All Star Mile wordt jaarlijks gerouleerd over de drie grootste renbanen van de staat Victoria: Flemington in 2019, Caulfield in 2020 en Moonee Valley in 2021.

Bron Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook