Ga naar hoofdinhoud

Eventingpaarden op KWPN paardendagen is promotie

Het programma van de KWPN Paardendagen is dit jaar uitgebreid met een kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden. Het is de eerste keer dat in Nederland een kampioenschap voor jonge paarden in deze discipline wordt verreden.

Ik schrijf twee paarden in voor deze nieuwe rubriek. Ik verwacht dat het een mooie wedstrijd wordt. In België hebben ze al langer een samengestelde wedstrijd voor vijf- en zesjarigen, maar dat is tijdens een reguliere wedstrijd en gaat niet op punten. In Duitsland is er het Bundeschampionat en dat is enorm populair. De paarden krijgen er cijfers voor verschillende onderdelen en daar is het nieuwe kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden tijdens de KWPN Paardendagen op gebaseerd. Ik heb het er al eens met bondscoach Martin Lips over gehad dat iets dergelijks mooi zou zijn om in Nederland te organiseren, en nu hebben ze er duidelijk hun schouders onder gezet. Een goede zaak.

Professioneel
Het feit dat de wedstrijd plaatsvindt tijdens de Paardendagen lijkt me heel goed als promotie voor de eventingsport. Mensen die niet zo snel op een samengestelde wedstrijd komen kijken, zien hier dat het er binnen de eventingsport heel professioneel aan toe gaat. Ik denk dat het een goede manier is om fokkers en eigenaren enthousiast te krijgen. Misschien dat op deze manier eigenaren aangespoord worden hun paard eens bij een eventer te zetten. Voor de paarden is deze wedstrijd leerzaam. Dit jaar zijn alleen de vijfjarigen welkom in Ermelo. Ik denk dat ze dit jaar even bekijken hoe het gaat en er volgend jaar misschien de zesjarigen wel aan toevoegen.

Specialisatie
Zelf ga ik met de hengst FeedImpex Zlato (Flemmingh x Goodtimes) van Birni Rolandus en de merrie FeedImpex Zilexa (Indoctro x Animo) van Gijs Brielle. Sinds de steeple uit de cross is verdwenen, zijn KWPN’ers ideale eventingpaarden. Voor de cross is het belangrijk dat er nog wel een flinke scheut volbloed in zit, maar het hoeft niet meer, zoals in het verleden, puur volbloed te zijn. Dat de paarden goed kunnen dressuren en springen is nu minstens zo belangrijk.

Dat het KWPN is gaan specialiseren in dressuur- en springpaarden is geen probleem. Het is sowieso moeilijk om een goed eventingpaard te vinden en dat is door de specialisatie niet veranderd. Ik heb ook niet het idee dat ik meer dressuurgefokte dan springgefokte paarden op stal heb of andersom. KWPN’ers zijn vaak nog wel heel veelzijdig. Het kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden is op maandag 17 augustus tijdens de KWPN Paardendagen in Ermelo.

Jan van Beek is eventingruiter en rijdt veel jonge paarden voor eigenaren op zijn eigen trainings- en africhtingsstal De Beekhoeve in Rijsbergen. Ieder jaar is hij deelnemer aan het WK jonge eventingpaarden in Lion d’Angers.

Deze opinie verscheen woensdag 22 juli in De Paardenkrant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook