Ga naar hoofdinhoud

Vaardigheid moet diervriendelijker

Bert ReilinkAls actief menner worden we de laatste tijd geconfronteerd met een vaardigheid die als het ware steeds paardonvriendelijker dreigt te worden, met name voor de tweespan paarden.

Dat begint al bij de tijd die gesteld wordt. Op zich is er aan die tijd niets veranderd, maar het meten gebeurt in mijn ogen nogal eens nonchalant. Ik bedoel dat de wendingen niet goed worden uitgemeten. De bouwers gaan ervan uit dat je alle wendingen binnendoor rijdt, zoals je in een barrage zou doen. In het gewone parcours neem je vaak een ruimere wending en daar wordt geen rekening mee gehouden.

Maar het ergste zijn wel de parcoursen die niet meer mooi vloeiend in een lijn lopen, zoals dat bijvoorbeeld bij een springparcours het geval is. De poortjes zijn moeilijker neergezet, met onlogische wendingen en je moet van links meteen weer naar rechts sturen. Neem bijvoorbeeld een volte. Het is op zich best mooi om die in een parcours te hebben, als je dan maar door kunt blijven wenden naar één kant. Nu heb je op die volte vaak eerst een poortje naar links, dan naar rechts, dan weer naar links en weer naar rechts. Voor de enkelspannen en tweespan pony’s is dat nog te doen – die zijn wendbaarder. Bij de tweespan paarden is het grote probleem dat dan de paarden tegen elkaar gaan botsen omdat je ze zo van links naar rechts moet trekken. Omdat ze oogkleppen op hebben, zien ze elkaar niet. Ik vind dat een parcours best technisch mag zijn, maar dat de wendingen vloeiend moeten lopen, om dat botsen te voorkomen.

Anders in werkelijkheid
Op papier lijken bepaalde wendingen voor een parcoursbouwer goed te doen, maar als je die bochten met een tweespan moet nemen, is dat toch heel anders. Mogelijk dat een vaardigheid eerst een keer voorgereden wordt om problemen te voorkomen. Ga je op een wedstrijd naar een technisch afgevaardigde om het vaardigheidsparcours te bespreken, dan krijg je vaak als antwoord dat het moet kunnen.

Het argument om de vaardigheid ‘moeilijker’ te maken is dat er te veel winstpunten worden gereden. Ik vind het niet goed dat ze het op deze manier zijn gaan doen. Als ze willen dat er meer strafpunten opgedaan worden, denk ik dat de grens voor promotie naar een andere klasse moet worden aangepast. Ook is het een optie om de marathonhindernissen langer te maken. Die mogen maximaal 250 meter lang zijn. Hoe langer je in een hindernis bent, hoe meer strafpunten je kunt oplopen. Nu heb je soms hindernisjes van maar 25-30 seconden en dat levert dan slechts vijf of zes strafseconden op.

Ik ben echt niet de enige die het niet helemaal eens is met de huidige vaardigheidsparcoursen. In de wandelgangen wordt er momenteel enorm veel over geklaagd.

Nu kun je zeggen dat je dan maar kalmer aan moet doen in die vaardigheid, maar het is nu eenmaal zo dat iedereen het liefst binnen de tijd wil blijven. Daar komt nog bij dat de grooms niets mogen zeggen en doen; ze moeten stil achterop zitten. Door de snelheid die je nu in de vaardigheid moet maken, zitten zij met angst en beven achterop. Ze mogen niet, zoals in de marathon, meegaan in de wendingen om door de snelheid kantelen te voorkomen. Soms hebben ze een stoeltje achterop, maar ze moeten zich echt heel goed vasthouden. Ook dit levert gevaarlijke situaties op.

Ik zag dat in Beekbergen afgelopen weekeinde de vaardigheid voor de klasse 4-rijders ook heel moeilijk was, maar daar heb je vrijwel alleen nog professionals aan het werk. Wij in de klasse 3 en lager zijn de amateurrijders en die moet je vergelijken met landelijke ruiters.

Bepalende factor
Zoals het nu is, wordt de vaardigheid de bepalende factor in de einduitslag en dat is jammer. We moeten zorgen dat we plezier in onze mensport houden en dat we de paarden mooi en diervriendelijk door de parcoursen heen kunnen leiden.

Bert Reilink uit Schalkhaar is actief deelnemer aan menwedstrijden, is meninstructeur en jurylid.
Deze opinie verscheen vrijdag 31 juli in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Vaardigheid moet diervriendelijker

  • Madeleine Calkoen

    Dat er geklaagd wordt over de vaardigheid is al een hele tijd aan de gang. Maar wordt er niet het meest geklaagd door menners die hun dressuur niet optimaal voor elkaar hebben? Chardon stelde onlangs naar aanleiding van Beekbergen dat vaardigheid een kwestie van oefenen is. Ben Gosschalk verloor vroeger juist vaak door een slechte vaardigheid en is daar nu een meester in geworden en wint dankzij de vaardigheid.
    Ik vraag me af of het wel paardvriendelijk is om de hindernissen van de marathon langer te maken. Als je ziet hoe sterk de menner in de hindernissen met zijn handen soms moet inkomen, terwijl hij echt niet de bedoeling heeft om paardonvriendelijk te zijn, kan een verlenging dus niet de oplossing zijn. Je paarden of pony’s dressuurmatig goed voor elkaar maken kan dat wel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook