Ga naar hoofdinhoud

Ace High wint Aami Victoria Derby met twee paardlengtes verschil

Ace High winnaar AAMI Victoria Derby Foto: Yolande Tilmans
Het waren niet de favorieten Sully en Astoria, die de prestigieuze Derby van het Melbourne Cup Carnival wonnen, maar de hengst Ace High (High Chaparal x Come Sunday) die deze koers met een makkelijke overwinning op zijn naam schreef. Jockey Tye Angland werd in het begin van de race naar de buitenkant van het veld verdreven met de hengst, maar won ondanks de gedwongen extra meters de race met twee paardlengtes verschil.

Het laatste onderdeel van het Melbourne Cup Carnival duurt een week en omvat vier racedagen met topraces. Op de eerste dag vindt de Aami Victoria Derby Day plaats met drie Groupe 3, twee Groupe 2 en vier Groupe 1 races, een prijzengeld van 5.3 miljoen dollar en met een publiek van meer dan 87.500 man.

Coolmore Stud Stakes

Een groupe 1 ren over 1200 meter voor driejarige paarden met een prijzengeld van 1 miljoen dollar. Met een deelnemersveld van twintig werd het een zeer open koers met kansen voor eenieder. Gelet op de afstand, de leeftijd van de paarden en de grootte van het veld viel er voor de jockeys weinig vooraf in te plannen maar dat deerde Mark Zahra, de jockey van Merchant Navy (Fastnet Rock x Legally Bay) niet. Nadat het paard in een eerdere koers van 1400 meter liet zien dat die afstand net teveel voor hem was besloot trainer Aaron Purcell hem voor deze koers in te schrijven en met succes. Mark Zahra hield zijn paard in de beginfase van de race in het achterveld en wist uit eerdere koerservaring met dit paard op welk moment hij hem voluit kon laten gaan. Met minder dan honderd meter voor de finish flitste hij aan de binnenkant langs Invincible Star en Formality en ging zo met de overwinning aan de haal.

Myer Classic

Deze race over 1600 meter met een prijzengeld van 500.000 dollar voor vierjarige en oudere paarden kende ook een deelnemersveld van maar lieftst twintig paarden. Favoriet was de vierjarige merrie Foxplay van toptrainer Chris Waller die met een overwinning in deze race uit de schaduw van haar trainingsgenote Winx kon treden. Niet Foxplay doch Shoals (Fast Net Rock x The Broken Shore) won na een pittige strijd voor Eckstein en Dixie Blossoms.

Aami Victoria Derby

Het hoogtepunt is natuurlijk de Derby, een ren voor driejarige volbloeds over 2500 meter met een prijzengeld van 1.5 miljoen dollar. Trainers meldden dat de eerst aankomende paarden uit de Geelong Derby Trial en de Geelong Classic de grootste kanshebbers zijn om de prestigieuze Derby, dé wereldwijde race voor 3-jarigen, te winnen. Sommige paarden van het deelnemersveld hadden al wat koerservaring en ander waren nog zo groen als gras. Favorieten voor deze race waren Sully en Astoria. Het was echter de hengst Ace High (High Chaparal x Come Sunday) die deze koers met een makkelijke overwinning op zijn naam schreef tot grote vreugde van diens trainer en eigenaar die het paard voor 130.000 dollar op de Magic Millions Jaarlingen Sales kocht. Jockey Tye Angland had er in het begin van de koers, toen hij naar de buitenkant van het veld werd gedreven, een hard hoofd in. Gedurende een groot deel van de koers lag hij daardoor in het derde en vierde spoor waardoor zijn paard meer meters dan de overige diende te maken en hij probeerde hem tevergeefs dichter bij het veld te plaatsen: “Ik dacht dat ik het had verknald.” Nadat hij Ace High dan maar zelf liet bepalen waar hij het beste zijn ritme kon hervinden liep het op rolletjes en won hij met twee lengten voor Sully en Astoria.

De Kennedy Mile

De laatste van de vier groupe 1 rennen is een ren over 1600 meter voor vierjarige en oudere paarden met een prijzengeld van 1 miljoen dollar. Van de veertien deelnemers nam Chris Waller (trainer van Winx) er maar liefst zes en trainer Darren Weir er vier voor hun rekening. Anders dan in de rest van de wereld koerst men in Australie niet met zogenoemde pacemakers (paarden die het tempo en koersverloop voor hun stalgenoten bepalen) en is het ieder paard voor zich. Winnaar was Chris Waller’s zesjarige merrie Shillelagh (Savabeel x Trocair) voor stalgenoot Tom Melbourne die maar niet lijkt te kunnen winnen en de afgelopen races de eeuwige tweede blijkt te zijn. Na een hevige strijd tussen deze twee paarden was het uiteindelijk Shillelagh die met een hoofdlengte de race won.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook