Ga naar hoofdinhoud

Bondscoach Martin Lips teleurgesteld over prestaties

Na een mislukt Europees kampioenschap in Frankrijk presteerden de Nederlandse eventingruiters in Boekelo het afgelopen weekeinde ook niet optimaal. ,,Het was helemaal niks'', zei Martin Lips, de bondscoach.

Ellen Kloos werd met Rovano Rex nationaal kampioene met een relatief bescheiden plaats (43e) in de totaalrangschikking. De afstand met de Duitse winnares Julia Mestern (FRH Schorsch) was groot. In de ogen van Lips had Kloos het als debutante nog aardig gedaan. ,,Maar in de gevestigde namen ben ik teleurgesteld. Zij hebben weinig laten zien in deze wedstrijd.”

Madeleine Brugman eindigde in he midden van het klassement. De Twentse amazone liet volgens Lips eerder het EK lopen, omdat het voor haar vader (grondlegger van de military in Boekelo) leuker was dat zij op eigen terrein zou rijden. Lips vindt niet dat de amazone een topsportmentaliteit heeft. Waarschijnlijk heeft dat consequenties als Lips straks een keuze moet maken voor de kampioenschappen.

Lips wil verder en wordt daarin gesteund door Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOCNSF. Nederland is succesvol in de paardensport, maar niet in de eventing. Hendriks: ,,In deze discipline hebben we geen traditie. De voorwaarden om er wat van te maken zijn desondanks wel aanwezig. Maar het is een kwestie van de lange adem.”

,,Succes in deze sport maak je niet in één dag”, zegt Hendriks. ,,De Europese titelstrijd is onlangs op een enorme teleurstelling uitgedraaid. Maar van je fouten kun je veel meer leren van succes. De basis om er wat van te maken is aanwezig. Er is een fulltime bondscoach, er zijn professionele sporters en de programma’s zijn doordacht. Wat dat betreft kan de sport op steun van NOC*NSF rekenen.”

De topper in Nederland is Tim Lips, de zoon van de bondscoach. Hij had zijn twee paarden echter geblesseerd en kon in Boekelo niet aan de start verschijnen. Ook titelverdedigster en de nummer twee van Nederland Alice Naber-Lozeman ontbrak. Ook haar paarden waren niet in de juiste conditie.

Verder zet Lips voor de toekomst in op Raf Kooremans, de voormalige Belg, en Jan van Beek. Op het NK waren ze goed voor zilver en brons. Lips: ,,Zij hebben toch laten zien wel over de juiste mentaliteit te beschikken. Daar heb ik vertrouwen in. Door blessures hebben we dit seizoen ook veel tegenslag gekend. Dat moet een keer ophouden.”

Voor de nationale titel van Kloos had Lips wel waardering. ,,Zij heeft nog nooit op dit niveau gereden. Toch heeft ze het heel goed gedaan. Misschien had het vanaf het begin iets sneller gekund allemaal. Maar Ellen is een talent, dat is duidelijk.”

Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook