Ga naar hoofdinhoud

Oogkleppen af, oordoppen uit

tuigpaardrijders KNHS oordoppen opzet Heel ‘tuigpaardenland’ lijkt op de kop te staan. Een brief van de KNHS aan het bestuur van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland met daarin een voorstel om opzet en oordoppen bij nieuw in te stromen tuigpaarden te verbieden, zorgde voor een stroom aan reacties. Deze neigen zelfs richting chantage. “Als men dit doorvoert, splitsen wij ons af van de KNHS.”

Ik geef toe, ik ben een leek in de tuigpaardenwereld. Om over dit onderwerp een artikel te kunnen schrijven, moest ik me er behoorlijk in verdiepen en diverse bronnen raadplegen. Ik kijk dus waarschijnlijk met andere ogen naar deze sport dan een insider.

In mijn optiek is het logisch dat er een verbod komt op het gebruik van genoemde hulpmiddelen. Vergelijk de tuigpaardensport met de dressuur- of de mensport en je vraagt je af waarom het überhaupt is toegestaan met deze hulpmiddelen een competitie aan te gaan. Een opzet wordt door de tuigpaardenkenner omschreven als een hulpmiddel dat het paard ondersteunt zodat het niet met de kin op de borst gaat lopen. En dan met name aan het einde van de rit als het paard moe wordt. Het zou juist gebruikt moeten worden bij de jonge paarden, daar waar het verbod het eerste ingaat.

Ik vergelijk het maar met een bijzetteugel in de dressuursport. Daar mag ik ook de ring niet mee binnenrijden. Als ik iets thuis in de training niet voor elkaar heb, dan hoor ik gewoon nog niet op de concoursen thuis. Wil ik toch op concours, als een soort van leerproces, dan zal ik een lagere klassering op de koop toe moeten nemen.

Het is toch juist logisch dat ik de graad van africhting van mijn paard niet mag verbloemen door middel van een hulpmiddel? In een wedstrijd hoort een jury de graad van africhting van het paard te beoordelen, zonder dat daar een hulpmiddel aan te pas komt. Is dat zo gek? Het argument dat een opzet pas werkt als hij niet werkt is bullshit in mijn ogen. Waarom heb je die er dan nog aan zitten? De africhting is dan blijkbaar zo goed voor elkaar dat je het ding niet meer nodig hebt, toch?

Dan de oordoppen. Iedereen weet dat het er bij de tuigpaarden op de tribune behoorlijk heftig aan toe kan gaan; herrie alom dus. De rijders laten weten dat de oordoppen zeker niet zijn om het geluid te dempen. Nee, ze moeten ervoor zorgen dat het paard zijn oortjes mooi naar voren houdt. Het is immers een showsport.

Zo lust ik er nog wel een paar. Een kür op muziek kun je ook een show noemen. Wat is er nou mooier dan een paard dat frank en vrij met de oren naar voren door de baan gaat? Maar dan wel op een natuurlijke manier. Dus geen oordoppen in om de oren op een kunstmatige manier naar voren te dwingen.

Een veelgehoord argument bij de tuigpaardrijders is: het hoort erbij en we hebben het altijd zo gedaan. Een argument dat kant noch wal raakt. Iedere tak van sport heeft zo zijn ontwikkelingen. Alle disciplines worden in deze tijd tegen de loep gehouden en dierenwelzijn staat hoog op de politieke agenda. Misschien zijn de opzetten en de oordoppen niet schadelijk voor de paarden, maar is dat een reden om er dan maar eeuwig mee door te gaan? Draai het eens om; kom eens met argumenten waarom het juist het welzijn van het paard ten goede komt. Waarom moet de KNHS het niet afschaffen?

Het is tijd dat de rijders hun oogkleppen afdoen en de oordoppen uit. Tijd voor verandering.

Carolien Tesselhof-Bruggink, chef redactie
Deze column verscheen vrijdag 23 oktober in De Paardenkrant

Lees ook:
Tuigpaardrijders dreigen met afsplitsing van KNHS

10 reacties op “Oogkleppen af, oordoppen uit

 • jan weijers

  Er is al zoveel kapot gemaakt in de paardenwereld door ambtenaren,die geen idee hebben van de sport waar zij veranderingen in door willen voeren!! Ik sta ondanks ik weinig met tuigpaarden heb volledig achter reaktie van rijders en eigenaren.

 • peter bastings

  Ja alweer verandering,je word er gek van ,en beter word het er niet bij.Nu gaat de knhs zich hier ook alweer mee bemoeien,ik hoop dat de vereniging van tuigpaarden zich splitst van de knhs ,en dat als eerste doet,dan volgen er meer ,in de springsport willen ze ook de gewone wedstrijden gaan verbieden die niet via de knhs is geregeld,ook deze springruiters zijn zich aan het beraden dat men van de knhs af wil,misschien kunnen we samen een nieuwe bond maken de bond van vrije ruiters.

 • Karin

  Ik vraag me af of afsplitsing van de KNHS om deze reden wel zo zinvol is. Het zou me niets verbazen als fanatieke dierenbeschermers straks ook weer met dat oordoppenverhaal gaan schermen, en alle hulpmiddelen op enig moment nog wettelijk verboden worden ook.
  Afsplitsing geeft een hoop rompslomp en gedoe, en schept voor het publiek een hoop onduidelijkheid! Is het dat allemaal wel waard?

  Mijns inziens kunnen de tuigpaardrijders hun tijd en energie beter besteden aan het bekender en populairder maken van hun mooie sport. Vooral in de provincie Zuid-Holland is deze nauwelijks bekend, en dat is erg jammer!

 • Muriel

  Goed artikel! Helemaal mee eens. In alle takken van paardensport moet het welzijn onder de loep genomen worden. De mens is niet gauw blij is met veranderingen (lees: verbeteringen) maar het gaat hier om het PAARD.

  groetjes, Muriel

 • Koos van de Bunt

  “Oordoppen en opzet op de wip”

  Geschrokken ben ik na het lezen van de paardenkrant. De KNHS wil ons bestempelen als criminelen! Opzet, oordoppen, staartlepel, allemaal slecht voor onze paarden,ook niet nodig volgens de KNHS,paard moet het van nature hebben,mag met geen enkele toepassing geholpen worden,ook niet als het paard hier geen enkele hinder van ondervind!
  Maar KNHS is er een enkel voorbeeld te noemen dat een paard eerder versleten is of eerder komt te overlijden, als dit aantoonbaar zou zijn, had u een punt!
  Ik spreek uit ervaring Alfred B werd op z’n 20e nog kampioen van nederland, met opzet, oordoppen, en staartlepel, hij had dit mischien helemaal niet nodig, maar wij voelden ons er alle twee goed bij! Dus KNHS wat gaan we afschaffen,oordoppen, opzetten, staartlepels, springteugels, dubbele bitten, rollen bitten, springschoenen, rijzweepjes etc. etc. alles ongeoorloofd! Als we alles maar voor zoete koek nemen, staat dit ons te wachten.
  Dus pas op tuigenmakers, zadelmakers, bitten, sporen, en bandage verkopers, voor jullie heb ik gelukkig een oplossing, oogkleppen maken voor de KNHS, zodat ze niet zien hoe ze de sport ten onder laten gaan, dan nog iets voor onze chef redactie, alle instituten afgebeld in een paar uur, en je was volledig op de hoogte? Knap hoor!
  Ik heb al meer dan vijftig jaar paarden, en soms heb ik nog mijn twijfels, maar was het niet verstandiger geweest, om met je eigen ogen te vernemen waar het om gaat, even met Henk Hammers of een andere rijder bellen, en vragen mannen span voor mij eens een paard aan met oordoppen, opzetje eraan, dan had je zelf kunnen zien, en wellicht beter geweten waarover je hebt geschreven!
  Het spreekwoord zegt:Van horen zeggen liegt men veel!
  Dus nu de keus:Horen zien en dan pas schrijven.
  of
  Oogkleppen op en Oordoppen in!

 • André Ebbers

  Laten we nu wel wezen, een paard dat goed in balans loopt kan zelf zijn hoofd in de juiste positie houden, toont een vrij en blij orenspel en draagt zijn staart.
  Dergelijke hulpmiddelen zijn er dus om momenten van onbalans op te kunnen vangen en africhtingsproblemen te kunnen verbloemen (denk hier bij ook aan het vastbinden van de tong dat in het verleden heel gebruikelijk was).
  Mijns inziens komt het beste paard en menner zonder die hulpmiddelen veel beter boven drijven en zal de kwaliteit van het mennen zeker ten goede komen.

 • desiree

  He Amdre,

  En zo is het en niet anders,goed stukje.

 • Anita Domhof

  Aan deze collum hoeft niets toegevoegd te worden!
  Ze slaat de spijker op z’n kop!!
  Weg met al die hulpmiddelen!!
  Als het niet loopt zoals het hoort te lopen, heb je niks op een evenement te zoeken.

  DIEREN WELZIJN HOORT ALTIJD VOOROP TE STAAN!!

 • Tamara

  Helemaal mee eens. Het welzijn moet voorop staan en niet allerlei hulpmiddelen toevoegen zodat ze “mooi” lopen voor een show. Paarden die goed getraind worden lopen dan uit zich zelf in de goede houding. Vooral de opzet teugel is vreselijk. Hoezo mooi . . als een paard expres met zijn hoofd opgetrokken loopt. Als ik zelf op een groot concour ben en hoor dat de volgende show tuigpaarden zijn loop ik al weg. Ik vind het geen gezicht. Een paard hoort in zijn element te blijven.

 • Daphne

  Kijk, opzet afschaffen? Oke, daar kan ikw el mee leven. Maar oogkleppen? Die worden niet eens in het artikel genoemd. Enig idee waarom een paard voor de kar oogkleppen draagt? Want ik geloof niet dat de schrijver van dit artikel daar onderzoek naar heeft gedaan.
  Zonder oogkleppen ga ik met mijn paard de weg niet op.

  Tuigpaarden vallen niet te vergelijken met het dressuurpaard van de auteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook