Ga naar hoofdinhoud

Enable wint spectaculair de Qatar Prix de l’Arc de Triomph

Enable wint Qatar Prix de L'Arc de Triomph Foto France Galop

Voor het tweede jaar was de grasbaan van Chantilly het decor van de Qatar Prix de l'Arc de Triomphe, een ren over 2400 meter voor driejarige en oudere paarden. De 96ste editie van de race der races ging naar de torenhoge favoriet, de driejarige merrie Enable (Nathaniel xx x Concentric xx van Sadler's Wells xx). In de met 5 miljoen euro gedoteerde race werden Cloth of Stars en Ulysses tweede en derde.

Met de vijf deelnemende paarden van Aidan O’Brien en drie van André Fabre verwachtte iedereen dat zij het hele koersverloop zouden gaan bepalen en domineren. De Nathaniel-dochter Enable in training in Engeland bij John Gosden, in eigendom van Prins Khalid Abdullah en gereden door topjockey Frankie Dettori liet oogluikend toe dat Idaho en Order of st. George van trainer O’Brien samen vanaf het ingaan van de eerste bocht tot 400 meter voor de finish het tempo bepaalden.

Vijfde overwinning voor Frankie Dettori

Enable, die op het laatste moment pas werd ingeschreven, koerste gelijk vanuit de startbox in de kopgroep op een derde en vierde plaats mee aan de buitenkant van het veld om niet ingesloten te raken. Met nog 300 meter te gaan toonde Enable haar klasse en leek het of de rest van het veld stilstond. Met machtige galopsprongen won voor de vierde keer op rij een merrie de Arc. Voor jockey Frankie Dettori was het zijn vijfde overwinning van de mooiste koers ter wereld.

Merrie met de grote oren

Enable is een krachtige en mooie merrie die gedurende haar derde levensjaar een geweldige ontwikkeling heeft gemaakt. Zij is bekend om haar grote oren: voor veel mensen is dat een teken van kwaliteit van een goede merrie. Zij kan in iedere positie in een deelnemersveld koersen en de kwaliteit van de grond maakt haar niet zoveel uit. Haar enige zwakke punt is het wisselen van been bij het ingaan van een bocht.

Geen Breeders Cup

John Gosden, trainer van Enable:  “Wat is het toch een prachtige en speciale merrie! Alle krediet komt haar en haar eigenaar en fokker toe. Daarbij heeft Frankie Dettori haar tijdens de koers op de juiste plaats gezet. Zij is nu tien maanden vol in training en aan het koersen en gaat nu een tijdje op rust. Dus een deelname aan de Breeders Cup zit er niet in.”

Adrie de Vries zesde

De Nederlandse topjockey Adrie de Vries op Dschingis Secret werd als een van de vier favorieten door de bookmakers getipt. Voor een jockey een geweldige eer en prestatie om in deze race te mogen rijden. Adrie werd met zijn paard zesde en viel net buiten het prijzengeld.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook