Ga naar hoofdinhoud

FEI richt focus op dopinggebruik in endurancesport

De endurancesport kan volgend jaar rekenen op strengere dopingcontroles. De FEI richtte zich in haar strijd tegen doping de afgelopen jaren vooral op de springsport, maar wil zich nu meer toeleggen op de endurance. Woordvoerder Paul Greenwood: "De endurancesport is het afgelopen jaar enorm gegroeid en staat wat aantal evenementen betreft nog maar net achter de springsport."

Tijdens de Olympische Spelen in Hongkong in 2008 speelde doping nog een belangrijke rol in de springsport. De daaropvolgende strengere controles wierpen hun vruchten af en afgelopen zomer is geen enkel paard betrapt op doping tijdens de Olympische Spelen in Londen. In de endurancesport komt doping wel voor. Van de 25 dopingzaken die dit jaar bij de FEI zijn of worden onderzocht, hebben er zeventien betrekking op de endurencesport. Het grootste deel van de overtredingen is begaan door ruiters afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. Onlangs werd Ahmad Ali Humaid Al Razzi nog voor tien maanden geschorst en kreeg hij een boete.

Per 1 januari verliezen ruiters na een schorsing vanwege doping hun elitestatus. Dit betekent dat ze zich niet meer versneld kunnen kwalificeren voor kampioenschappen. Ze moeten tien driesterrenevenementen voltooien om hun elitestatus terug te verdienen.

Bron: Horses / Horse and Hound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook